Γνωρίστε το Barolo (video)

Γνωρίστε το Barolo (video)

Οι φαν των Nebbiolo έχουν εμμονή μαζί του. Πληρώνουν αστρονομικά ποσά και περιμένουν υπομονετικά για δεκαετίες για να πιούν αυτά τα κρασιά. Η μεθυστική μυρωδιά του Nebbiolo με νότες από αποξηραμένα κεράσια, ροδοπέταλα, και τρούφες είναι το πρώτο πράγμα που λατρεύουν. Επίσης, οι ισχυρές τανίνες του Nebbiolo μπορεί να το κάνουν τραχύ όταν είναι φρέσκο αλλά αν συνδυαστεί με το κατάλληλο φαγητό (πχ αρνί με παπαρδέλες) η γεύση του είναι απογειωτική!

Μπορεί να έχετε ακούσει τα ονόματα Barolo και Barbaresco: Αυτά είναι τα πιο διάσημα κρασιά από Nebbiolo, κοντά στην πόλη της Άλμπα στο Πιεμόντε. Το σταφύλι Nebbiolo είναι ιδανικό για το έδαφος και το κλίμα των περιοχών αυτών. Τα κρασιά Barolo είναι πιο δομημένα και ισχυρά ενώ τα Barbaresco είναι πιο λουλουδάτα και κομψά (Φυσικά, υπάρχουν ένα σωρό εξαιρέσεις σε αυτές τις γενικεύσεις.) Και οι δύο περιοχές βάζουν το όνομα από το αμπελοτόπι στην ετικέτα, καθώς κάποια αμπελοτόπια είναι πιο φημισμένα και χτυπάνε πιο υψηλές τιμές. Σε κάθε appellation υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες παλαίωσης – δηλαδή οι φιάλες δεν μπορούν να βγουν στην αγορά αν δεν έχουν παλαιώσει συγκεκριμένο αριθμό ετών, διαφορετικό για κάθε appellation.

Υπάρχουν και άλλα Nebbiolo εκτός από το Barolo και το Barbaresco. Εκεί οι κανόνες είναι πιο χαλαροί και οι οινοποιοί μπορούν να παρακάμψουν αυτήν την μεγάλη αναμονή παλαίωσης αλλά και να τα διαθέσουν στην αγορά σε πιο χαμηλή τιμή. Χωρίς το φανταχτερό Barolo και Barbaresco στην ετικέτα, μπορείτε να βρείτε φανταστικές ευκαιρίες σε αυτούς τους οίνους.

Διαβάστε σχετικά: Ιταλικό κρασί: ένας πλήρης οδηγός για αρχάριους (μέρος 1ο)

Ιταλικό κρασί: ένας πλήρης οδηγός για αρχάριους (μέρος 2ο)

Share this post