Ποιά είναι τα Grand & Premier Cru της Σαμπάνιας

Ποιά είναι τα Grand & Premier Cru της Σαμπάνιας

Η ζώνη παραγωγής σαμπάνιας (περιοχή αμπελώνων AOC) ορίζεται και οριοθετείται με νόμο που ψηφίστηκε το 1927, ο οποίος περιλαμβάνει περίπου 34.300 εκτάρια αμπελώνων.

Κύριοι αμπελώνες και το σύστημα cru
Η περιοχή βρίσκεται περίπου 150 χιλιόμετρα ανατολικά του Παρισιού και απλώνεται σε 318 χωριά («crus») σε πέντε διαμερίσματα. Οι πιο βόρειοι αμπελώνες απλώνονται περίπου 20 χιλιόμετρα βόρεια και βορειοδυτικά της πόλης Reims σε αυτό που είναι γνωστό ως Massif de Saint-Thierry μεταξύ των ποταμών Aisne και Vesle. Το δυτικό άκρο εκτείνεται περίπου 15 χιλιόμετρα κατά μήκος της Vallée de la Marne πέρα ​​από το Château Thierry, ένα σύντομο άλμα στην αυτοκινητόδρομο Α4 προς το Παρίσι.

Ενώ οι περισσότεροι από τους αμπελώνες σταματούν στα δυτικά του Châlons-en-Champagne στην ανατολική πλευρά, υπάρχουν μερικές μακρινές κοινότητες που βρίσκονται ομαδοποιημένες στα βόρεια του Vitry-le-Francois. Τα νοτιότερα αμπέλια φυτεύονται περίπου 30 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της αρχαίας πόλης Troyes. Επικεντρώνονται στις πόλεις Bar-sur-Aube και Bar-sur-Seine, αντίστοιχα, αγκαλιάζουν τις κοιλάδες των ποταμών Aube και Seine.

Δεν πρόκειται για ένα συνεχές τμήμα αμπελώνων, αλλά για διάφορες διακριτές ομάδες. Τα νοτιότερα χωριά της Côte des Bar απέχουν πάνω από 100 χιλιόμετρα από το Epernay, την πόλη που βρίσκεται στην καρδιά των τριών μεγαλύτερων και πιο διάσημων ζωνών παραγωγής: του Montagne de Reims, του Vallée de la Marne και του Côte des Blancs. Στο νότιο άκρο τα αμπέλια γύρω από το Les Riceys στο Côte des Bar είναι φυσικά πολύ πιο κοντά στην πόλη Chablis, περίπου 45 χιλιόμετρα δυτικά.

Το σύστημα cru

Μέσα σε αυτήν την αρκετά μεγάλη γεωγραφική περιοχή, τα χωριά που περιλαμβάνονται στην ονομασία Champagne, και τα 318 από αυτά, έχουν αξιολογηθεί ως προς την ποιότητα σύμφωνα με ένα σύστημα που είναι γνωστό ως Échelle des Crus, κυριολεκτικά «σκάλα των growths», και με ταξινόμηση μεταξύ 80% ( η χαμηλότερη βαθμολογία) και 100% . Περίπου 257 από αυτά αξιολογούνται κάπου μεταξύ 80 και 89%. Μια σκάλα υψηλότερα έρχονται τα 44 premiers crus, τα οποία κυμαίνονται στην κατάταξή τους από 90% έως 99%. Στην κορυφή, βρίσκονται τα 17 grands crus χωριά της Champagne, όλα με βαθμολογία 100% στο Échelle des Crus. Όταν ιδρύθηκε για πρώτη φορά το Échelle des Crus, 12 χωριά έλαβαν το καθεστώς Grand cru. Το 1985 ο αριθμός αυτός επεκτάθηκε σε 17 με την προώθηση πέντε χωριών (Chouilly, Mesnil-sur-Oger, Oger, Oiry και Verzy). Λιγότερο από το 9% όλων των φυτεμένων αμπελώνων στη σαμπάνια έχουν λάβει βαθμολογία 100% Grand cru Τα 17 χωριά με την υψηλότερη βαθμολογία βρίσκονται όλα στις τρεις πιο γνωστές περιοχές (βλ. παρακάτω) με εννέα στο Montagne de Reims, έξι στην Côte des Blancs και δύο — Aÿ και Tours-sur-Marne — στην Vallée de la Marne .


Πέντε κύριες περιοχές παραγωγής

Υπάρχουν λοιπόν, κινούμενοι από βορρά προς νότο, πέντε χαρακτηριστικές κύριες περιοχές παραγωγής στη Champagne:

Montagne de Reims; Vallée de la Marne; Côte des Blancs; Côte de Sézanne και το Côte des Bar. Και οι πέντε συνδέονται στενά με ένα συγκεκριμένο σταφύλι, αλλά η πιθανότητα να βρεθούν κάποιες φυτεύσεις και των τριών ποικιλιών σε οποιοδήποτε συγκεκριμένο crumb αυξάνεται επειδή μεμονωμένοι παραγωγοί καλλιεργητές που μπορεί να έχουν όλες τις εκμεταλλεύσεις τους αμπελώνες σε ένα μόνο χωριό συνήθως θέλουν την επιλογή της ανάμειξης

Montagne de Reims

Αυτή η περιοχή είναι περισσότερο γνωστή για τα μαύρα σταφύλια, η φήμη των μεγάλων χωριών cru Mailly, Verzenay, Verzy, Ambonnay και Bouzy βασίζεται στο Pinot Noir που καλλιεργείται στις πλαγιές που τα περιβάλλουν. Ασυνήθιστο για τοποθεσίες με κορυφαία βαθμολογία στο βόρειο ημισφαίριο, οι αμπελώνες στα τρία πρώτα χωριά που αναφέρονται, σε μεγάλο βαθμό βλέπουν προς το βορρά.

Το Montagne (βουνό)– πραγματικά περισσότερο ένα φαρδύ οροπέδιο παρά βουνό, είναι μόνο 283 μέτρα στο υψηλότερο σημείο του – περιγράφει ένα τόξο σε σχήμα U ανοιχτό προς τα δυτικά και που εκτείνεται ακριβώς νότια της Reims σχεδόν γύρω από την ανατολική πλευρά του Epernay με προστατευμένους αμπελώνες ( λιγότερο επιρρεπείς σε παγετό) με κλίση προς τις κοιλάδες των ποταμών Vesle στο βορρά και Marne στο νότο.

Διαθέτει περισσότερα grands crus από οποιαδήποτε άλλη περιοχή στη Σαμπάνια με τα λιγότερο γνωστά χωριά Puisieulx, Sillery, Beamont-sur-Vesle και Louvois, επίσης εντός των ορίων του, που αποτελούν εννέα από τα 17 της ονομασίας. Στυλιστικά, μερικά σπίτια θα πρόσθεταν επίσης το grand cru χωριό Aÿ, παρόλο που όπως το grand cru του Tours-sur-Marne πιο ανατολικά, βρίσκεται στην πραγματικότητα ακριβώς δίπλα στον ποταμό Marne.

Αν και το Pinot Noir είναι η πιο ευρέως φυτεμένη ποικιλία στην περιοχή (38%), δυτικά του χωριού Ludes και στο Petite Montagne νοτιοδυτικά του Reims, το Pinot Meunier γίνεται πιο εμφανές. Υπάρχουν επίσης σημαντικοί θύλακες του Chardonnay που αντιπροσωπεύουν το 28 τοις εκατό της έκτασης του αμπελώνα, κυρίως στα χωριά με ανατολική όψη (στη βάση του U) με την υψηλή βαθμολογία (95% στο Échelle des Crus) .

Όπως θα έπρεπε ήδη να είναι σαφές, δεν πρόκειται για έναν ομοιογενή αμπελώνα που παράγει σταφύλια με σχεδόν πανομοιότυπα χαρακτηριστικά, αλλά για έναν αμπελώνα όπου το διαφορετικό μικροκλίμα, η όψη και η έκθεση των επιμέρους τοποθεσιών οδηγεί σε μια μεγάλη γκάμα στυλ. Οι τύποι του εδάφους μπορεί επίσης να διαφέρουν, αν και όλα τα Grand crus βρίσκονται στον ίδιο κιμωλιακό βράχο για τον οποίο η σαμπάνια είναι δικαίως διάσημη.

Vallée de la Marne

Υπάρχουν αμπελώνες φυτεμένοι στη βόρεια πλευρά αυτής της κοιλάδας μεταξύ του Tours-sur-Marne στο ανατολικό άκρο και του Epernay και στις δύο όχθες του ποταμού στα δυτικά του Epernay μέχρι το Saacy-sur-Marne, περίπου 20 χιλιόμετρα πιο πέρα ​​από το Château Thierry. Η πλειονότητα των φυτεύσεων είναι το Pinot Meunier (61%), το οποίο λόγω της όψιμης ρήξης και της πρώιμης ωρίμανσης είναι λιγότερο ευάλωτο σε αυτή την επιρρεπή στον παγετό κοιλάδα. Το Meunier έχει τη φήμη ότι είναι  λιγότερο εκλεπτυσμένο από το Pinot Noir και το Chardonnay, αλλά χρησιμοποιείται ευρέως από τους μεγάλους οίκους επειδή η φρουτώδης και πρώιμη ανάπτυξή του βοηθούν να απαλύνουν τα non vintage μείγματά τους, καθιστώντας τα πιο προσιτά όταν είναι νεαρά. Το Meunier είναι επίσης ο βασικός πυλώνας των μιγμάτων που παράγονται από πολλούς εκλεκτούς μικρότερους παραγωγούς που βρίσκονται σε αυτήν την περιοχή.

Côte des Blancs

Το όνομα αυτής της περιοχής, που βρίσκεται σε ορθή γωνία με την Vallée de la Marne, νότια από το Epernay, προέρχεται από το γεγονός ότι είναι σχεδόν αποκλειστικά αφιερωμένη στην καλλιέργεια λευκών σταφυλιών. Οι αμπελώνες είναι ως επί το πλείστον στην πιο αγνή μορφή αλμυρώδους υποεδάφους Belimnite, πλούσιο σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία, και σε μεγάλο βαθμό στραμμένο προς τα ανατολικά. Περισσότερο από το 95% φυτεύεται με Chardonnay και τα σταφύλια από τα τέσσερα μεγάλα χωριά που συγκεντρώνονται στο κέντρο της Côte – Cramant, Avize, Oger και Le Mesnil-sur-Oger – είναι τα πιο περιζήτητα στην ονομασία και έχουν την υψηλότερη τιμή ανά κιλό. Όχι μόνο βοηθούν στην ανανέωση οποιουδήποτε μείγματος στο οποίο προστίθενται, αλλά το αγνό Côte des Blancs Chardonnay από οποιοδήποτε από αυτά τα χωριά μπορεί να παράγει κρασιά μεγάλης έντασης, ορυκτότητας και μακροζωίας που τείνουν να είναι κάπως λιτά στη νεότητά τους.

Côte de Sézanne

Αυτή η περιοχή των 2.432 εκταρίων είναι στην πραγματικότητα μια συνέχεια της Côte des Blancs, που χωρίζεται μόνο από τα έλη του Saint Gond. Το υπέδαφος εδώ είναι ως επί το πλείστον αργιλώδες και αργιλώδους λάσπης με μερικούς θύλακες κιμωλίας και τα αμπέλια είναι προσανατολισμένα προς τα νοτιοανατολικά. Όπως και η Côte des Blancs, φυτεύεται κυρίως με Chardonnay (64%), αλλά περίπου το ένα πέμπτο δίνεται στο Pinot Meunier. Χάρη εν μέρει στην ευνοϊκή νοτιοανατολική όψη, τα κρασιά τείνουν να γίνονται πιο ώριμα και πιο φρουτώδη από εκείνα της Côte des Blancs, ορισμένοι λένε ελαφρώς πιο ρουστίκ και λιγότερο εκλεκτά. Η περιοχή βαθμολογείται με 87% για τα λευκά σταφύλια και 85% για τα μαύρα σταφύλια στο Échelle des crus.

Côte des Bar

Αυτή η περιοχή στο διαμέρισμα Aube μπορεί να μην είναι πολύ γνωστή, αλλά περιέχει σχεδόν το ένα τέταρτο (8.001 εκτάρια) της συνολικής έκτασης αμπελώνων στη Champagne και η συντριπτική πλειονότητά της – περίπου το 83 τοις εκατό – είναι φυτεμένη με Pinot Noir. Επειδή δεν υπάρχει πολύ Pinot Noir διαθέσιμο στο Montagne de Reims, και η επιρρεπής στον παγετό Vallée de la Marne έχει υψηλότερο ποσοστό του πιο ανθεκτικού Pinot Meunier που καλλιεργείται, οι μεγάλοι διαπραγματευτές έρχονται εδώ για να προμηθευτούν πλήρες αρωματικό, ώριμο Pinot Noir για ανάμειξη. στα non vintage κρασιά τους. Σχεδόν ακριβώς το μισό Pinot Noir της ονομασίας φυτεύεται στην Côte des Bar.

Αυτή η περιοχή έχει επίσης μερικές από τις πιο όμορφες εξοχές και χωριά σε ολόκληρη την Champagne και στις τρεις κοινότητες που αποτελούν το Les Riceys – Ricey-Haut, Ricey-Haut-Rive και Ricey-Bas – έχει κάτι μοναδικό μεταξύ των γαλλικών αμπελώνων. Αυτό είναι το μόνο μέρος στη Γαλλία όπου μπορεί να παραχθεί κρασί με τρεις διαφορετικές ονομασίες, μία ανθρακούχο (σαμπάνια) και δύο ήσυχα, τα κόκκινα κρασιά Rosé des Riceys και Coteaux Champenois.

Grand Cru vineyards (100%)

Ambonnay
Avize
Aÿ
Beaumont-sur-Vesle
Bouzy
Chouilly
Cramant
Louvois
Mailly Champagne
Le Mesnil-sur-Oger
Oger
Oiry
Puisieulx
Sillery
Tours-sur-Marne
Verzenay
Verzy

Premier Cru

Οι αμπελώνες Premier Cru από τους οποίους υπάρχουν 43 χωριά, βρίσκονται σε όλη την περιοχή της Σαμπάνιας. Από τα 43 χωριά, τα δύο, το Chouilly και το Tours-sur-Marne είναι αμπελώνες Grand Cru, αλλά μόνο για μια συγκεκριμένη ποικιλία σταφυλιών οι άλλες ποικιλίες είναι Premier Cru. Υπάρχουν επίσης δύο χωριά, τα Etrechy και Grauves που είναι Premier Crus αλλά μόνο για μία ποικιλία σταφυλιού.

Συνολικά υπάρχουν 7.500 acres Premier Cru που αντιστοιχούν σχεδόν στο 22% της σαμπάνιας. Εδώ οι ταξινομήσεις κυμαίνονται από 99% έως 90% ανάλογα με το χωριό και μάλιστα την πτυχή του αμπελώνα και την ποιότητα των σταφυλιών. Από τα 43 χωριά οι ιστορικές βαθμολογίες έχουν ως εξής: 2 χωριά 99%, 13 χωριά 95%, 7 χωριά 94%, 5 χωριά 93% και τέλος 16 χωριά με 90%.

Τα κορυφαία cru χωριά / κοινότητες είναι:

99% Mareuil-sur-Ay, Tauxieres

95% Bergeres-les-Vertus, Billy-le-Grand, Bisseuil, Chouilly – Μόνο Μαύρα Σταφύλια, Cuis – Μόνο Λευκά Σταφύλια, Dizy, Grauves – Μόνο Λευκά Σταφύλια, Trepail, Vaudemanges, Vertus, Villeneuve-Renneville, Villers-Marmery, Voipreux

94% Chigny-les-Roses, Cormontreuil, Ludes, Montbre, Rilly-la-Montagne, Taissy, Trois-Puits

93% Avenay, Champillon, Cumieres, Hautvillers, Mutigny

90% Bezannes, Chamery, Coligny – Μόνο λευκά σταφύλια, Cuis – Μόνο κόκκινα σταφύλια, Ecueil, Etrechy – Μόνο λευκά σταφύλια, Grauves – Μόνο κόκκινα σταφύλια, Jouy-les-Reims, Le Mesneux, Pargny-les-Reims, Pierry, Sacy , Tours-sur-Marne – White Grapes Only, Villedommange, Villers-Allerand, Villers-aux-Noeuds

πηγές:champagne.fr

champagneguru.co,uk

thefinestbubble.com

 

Share this post