Grappa: 2+1 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για το χωνευτικό ποτό των Ιταλών

Grappa: 2+1 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για το χωνευτικό ποτό των Ιταλών

g2
Aν μετά από ένα μεγάλο απολαυστικό δείπνο στην Ιταλία νιώθετε γεμάτοι, κάντε ό,τι κάνουν και οι Ιταλοί. Παραγγείλτε ένα χωνευτικό ποτό. (digestive). Το να πίνεις ένα χωνευτικό ποτό μετά το δείπνο είναι κλασσική ιταλική παράδοση. Συνήθως το ποτό αυτό είναι λίγο πικρούτσικο για να καταστείλει την όρεξη. Η γκράπα, το δυνατό ιταλικό τσίπουρο είναι το πιο δημοφιλές χωνευτικό, με 30 μέχρι 45% αλκοόλ.

Παρόλο που έχει πάρα πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ και στο παρελθόν δεν είχε καλή φήμη, οι Ιταλοί το εκτιμούν γιατί θεραπεύει από το κρύο και τις ασθένειες και ηρεμεί το στομάχι μετά το φαγητό.

1. Τι είναι η γκράπα
Η grappa είναι ένα αλκοολούχο ποτό που προκύπτει από απόσταξη των υπολλειμάτων των σταφυλιών (vinaccia- κουκούτσια, μίσχοι, φλούδες κ.α.). Ξεκίνησε ως ένα ποτό των φτωχών, γιατί οι μη εύποροι αγρότες, ειδικά στη Βόρεια Ιταλία (Friuli-Venezia Giulia και Veneto) συνήθιζαν να φτιάχνουν γκράπα για να εκμεταλλευτούν μέχρι τελευταίας σταγόνας την αμπελουργική σοδειά τους. Επίσης, χρησιμοποιούσαν τη γκράπα για να ζεσταίνονται το χειμώνα (δεν είναι τυχαίο που ονομάζεται «Ιταλικό νερό της φωτιάς»!) Ήταν το 1960 που το ποτό αυτό άρχισε να γίνεται διάσημο στους οινόφιλους, όταν το αποστκτήριο Grappa Nonino αποφάσισε να κάνει απόσταξη χρησιμοποιώντας πυρήνες από μια μόνο ποικιλία σταφυλιών. Σήμερα, η απόσταξη της γράπας έχει γίνει ακόμα πιο ντελικάτη. Οι αποσταγματοποιοί αφαιρούν τα κοτσάνια των σταφυλιών για να δημιουργήσουν ένα καλύτερο προϊόν.

Πλέον η η γκράπα στην Ιταλία δεν είναι το ποτό του φτωχού. Οι Ιταλοί έχουν προστατέψει τη φήμη του ποτού με τη νομοθεσια. Η γκράπα πρέπει να παράγεται από σταφύλια που μεγαλώνουν στην Ιταλία, να γίνεται απόσταξη σε αποστακτήρια που βρίσκονται στην ιταλική επικράτεια και να τηρεί μια σειρά άλλων κανονισμών που ορίζει η ιταλική νομοθεσία. Η γκράπα λοιπόν είναι ιταλική όπως λένε στη χώρα “by tradition, by culture and by law.”.

2. Πως επιλέγουμε τη καλή γκράπα
Η καλή γράπα εξακολουθεί να είναι δυνατή αλλά είναι επίσης αρωματική και ευχάριστη. Η κακή γκράπα μοιάζει σαν ένα ακριβό ασετόν! Γι΄αυτό καλύτερα να πιείτε αυτό το ποτό από παραγωγούς που έχουν εγγυημένη φήμη.Οι πιο διάσημοι στη γκράπα είναι οι Nardini, Nonino και Berta η de Negri. Βέβαια υπάρχουν και πολλοί άλλοι καλοί παραγωγοί γκράπα, αφού στη χώρα υπάρχουν πάνω από 100 καλά αποσταγματοποιεία, καθένα με την δικιά του ποιότητα και παράδοση. Τα περισσότερα βρίσκονται στις περιοχές Piedmont, Lombardia και Friuli η Alto Adige. Σε παλαιότερο ποστ του krasiagr σας είχαμε παρουσιάσει κάποιες ετικετες. Δείτε εδώ: Grappa: Το ελιξίριο των Ιταλών

3. Πως πίνεται η γκράπα
H γκράπα δεν πρέπει να σερβίρεται πολύ κρύα, ούτε πολύ ζεστή. Παραδοσιακά, οι πιο φρέσκες γκράπα σερβίρονται δροσερές ενώ οι παλαιωμένες ελαφρώς πιο ζεστές. Αν έχετε αμφιβολίες, καλύτερα να σερβίρετε την γκράπα ελαφρώς δροσερή, γιατί γρήγορα θα έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Το χωνευτικό αυτό ποτό μπορεί να σερβιριστεί σε ποτήρι τουλίπας αν είναι σχετικά νέο ή αν είναι παλαιωμένο σε ένα ποτήρι κονιάκ ή ποτήρι σφηνάκι. Αν και θεωρείται ποτό για μετά το δείπνο, ο Ιταλοί πολλές φορές το αναμιγνύουν με τον εσπρέσο τους, για να διορθώσουν τη γεύση του. Έτσι κάνουν τον caffe corretto, που πίνουν όλες τις ώρες της μέρας.
Διαβάστε ακόμα:
Ούζο, pastis και άλλα λικέρ και αποστάγματα αρωματισμένα με γλυκάνισο

Share this post