Η άνοδος του φυσικού κρασιού

Η άνοδος του φυσικού κρασιού

Το φυσικό κρασί είναι αναμφισβήτητα η σημαντικότερη τάση στο κρασί του 21ου αιώνα και για κάποιους έχει γίνει μια επιλογή lifestyle, γράφει η γνωστή δημοσιογράφος κρασιού του πρακτορείου Bloomberg, Elin McCoy.

“Το στήσιμο μιας εμπορικής και καταναλωτικής γευσιγνωσίας σχετίζεται πάντοτε με την εικόνα των κρασιών που θα δοκιμαστούν”, λέει η McCoy αναφορικά με την παγκόσμια έκθεση φυσικού οίνου Raw Wine που διοργανώθηκε στη Νέα Υόρκη από την Master of Wine, Isabelle Legeron.

«Πρώτα απ ‘όλα, η έκθεση της Νέας Υόρκης έγινε σε αποθήκη στο hipster Brooklyn, και όχι στο γοητευτικό Μανχάταν. Τα τραπέζια των παραγωγών παρατάχθηκαν σε έναν βιομηχανικό χώρο, που είχε αναστηλωθεί με καλλιτεχνική ματιά: ψηλά ταβάνια, τραχιά τοιχοποιία, γιγαντιαία παράθυρα, εκτεθειμένα δοκάρια και δάπεδα από σκυρόδεμα.

Το αδιαμφισβήτητο σκηνικό του «Εμείς όλοι είμαστε καλλιτέχνες επαναστάτες εδώ» έστελνε μια προειδοποίηση και μια υπόσχεση: Μην περιμένετε γυαλισμένα ή, παραδεισένια, πολυτελή μπουκάλια. Αυτό είναι το χοντροκομμένο, πραγματικό υλικό, από πραγματικούς ανθρώπους από πραγματικά σταφύλια που καλλιεργούνται σε πραγματικούς αμπελώνες.

 

Διαβάστε σχετικά: Θειώδη στο κρασί: φίλος ή εχθρός;

 

Αυτή η φιλοσοφία αντικατοπτρίζεται και στους επισκέπτες της έκθεσης – νέοι (κάτω των 35 ετών), πότες με φθαρμένα τζιν, γιλέκα fleece και μπότες σχεδιαστών με σκισίματα. Αλλά αντικατοπτρίζεται και στα τρόφιμα: μπολ με πίτσα και καρπούς, που μοιράζονταν σε τραπέζια πικ-νικ σε μια αυλή με χαλίκια.

Υπήρξαν πολλές συζητήσεις κατά το παρελθόν σχετικά με το αν το φυσικό κρασί (το οποίο δεν είναι εύκολο να οριστεί ως κατηγορία) έχει γίνει mainstream ή όχι αλλά φαίνεται ότι οι παραγωγοί που ασχολούνται με αυτό και οι λάτρεις του φυσικού κρασιού δεν θέλουν να το πάνε εκεί.

Νομίζω ότι μερικοί θέλουν και τα δυο – αρκετά mainstream για να πουλήσει, αλλά αρκετά πρωτοποριακό για να είναι, όπως το έθεσε μια αμερικανική δημοσίευση για ο θέμα: «κάτι που οι γονείς σου δεν θα μπορούσαν ποτέ να καταλάβουν».

Οι οπαδοί του φυσικού κρασιού καλλιεργούν την ιδέα μιας  ειδικής κοινότητας, όπου η υπεράσπιση είναι πιο σημαντική από την κριτική.

Για μερικούς, το να πίνουν φυσικό κρασί  έχει γίνει μια επιλογή τρόπου ζωής που φανερώνει ότι είναι άνθρωποι που εκτιμούν την ειλικρίνεια και το συναίσθημα. (Το «Raw Wine γιορτάζει κρασιά με συναίσθημα … που έχουν ανθρώπινη ή ζωντανή παρουσία», διαβάζουμε στο εισαγωγικό κείμενο του tasting book.

Οι ευγενείς προθέσεις, φυσικά, δεν μπορούν να δικαιολογήσουν κρασιά που έχουν γεύση μηλίτη ή έχουν αρωματικές νότες ξυδιού ή αχυρώνα. Η υπεράσπιση  των ελαττωμάτων αυτών ως ένα «ευρύτερο φάσμα γεύσεων» δεν βοηθά ούτε τα κρασιά ούτε τους οινοποιούς.

 

Διαβάστε ακόμα: Μπορούν τα βιολογικά κρασιά να ωριμάσουν καλά;

 

Ωστόσο, παρά τα άσχημα παραδείγματα, το φυσικό κρασί είναι αναμφισβήτητα η μεγαλύτερη οινική τάση του κρασιού τον 21ο αιώνα.

Αν και αντιπροσωπεύει μόνο μια μικρή ποσότητα του κρασιού που πωλείται, η τάση αυξάνεται σε όλες τις χώρες και έχει επηρεάσει σοβαρά τους παραγωγούς κρασιού, εν μέρει με την ενθάρρυνση μιας νέας επιθυμίας για φρεσκάδα, σε αντίθεση με τα κάποτε δημοφιλή βαριά κρασιά, με υψηλό βαθμό αλκοόλ, περασμένα από βαρέλι.

Η τάση του φυσικού κρασιού έχει επηρεάσει και τους κορυφαίους συμβατικούς οινοποιούς αλλά και τους νέους που θέλουν  να πειραματιστούν και να υιοθετήσουν μερικές από τις βασικές αρχές των φυσικών κρασιών.

Παράλληλα, η γενικότερη ποιότητα των φυσικών κρασιών έχει βελτιωθεί. Οι περισσότεροι από τους 122 παραγωγούς στο Raw Wine δειγμάτισαν κόκκινα και λευκά που με εντυπωσίασαν με την λεπτότητα, την ενέργεια και την ατομικότητά τους.

Η οδός της βιολογικής και βιοδυναμικής αμπελουργίας – ίσως το πρώτο βήμα προς το φυσικό κρασί – είναι απαραίτητη σε έναν κόσμο όπου τα ζιζανιοκτόνα και τα φυτοφάρμακα επηρεάζουν δυσμενώς το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία.

Εάν το φυσικό κρασί κάνει τους ανθρώπους να σκέπτονται περισσότερο για το πώς παράγονται τα κρασιά που πίνουν, αυτό είναι καλό.

Αλλά το συνεχώς αυξανόμενο αποτύπωμα του κινήματος στη συνείδηση ​​του κρασιού εγείρει το ενδεχόμενο η μελλοντική γενική αποδοχή να οδηγήσει τελικά σε άλλο προφίλ από αυτό το εναλλακτικό και hipster που έχει μέχρι τώρα.

Elin McCoy

Δείτε κι αυτό: Parker : Ο «Φυσικός » οίνος θα εκτεθεί ως «απάτη»

«Το κρασί περιέχει θειώδη» Δηλαδή;

 

Share this post