Η ελαφριά έως μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφράγματος, αναφέρει νέα μελέτη

Η ελαφριά έως μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφράγματος, αναφέρει νέα μελέτη

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό BMC Medicine λέει ότι η ελαφριά έως μέτρια κατανάλωση θα μπορούσε να είναι ευεργετική για την υγεία του ατόμου, συμπεριλαμβανομένων και για εκείνους με καρδιακές παθήσεις.

Σύμφωνα με τη μελέτη, με τίτλο «Συσχέτιση κατανάλωσης αλκοόλ με νοσηρότητα και θνησιμότητα σε ασθενείς με καρδιαγγειακή νόσο», οι ασθενείς με καρδιακές παθήσεις που έπιναν έξι γραμμάρια αλκοόλ την ημέρα κατά μέσο όρο συσχετίστηκαν με 50 % μείωση του κινδύνου καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου , ακόμα και θανάτου.

Ακόμη και όσοι έκαναν κατά μέσο όρο υψηλότερη κατανάλωση από οκτώ γραμμάρια αλκοόλ την ημέρα, θα είχαν 27 % μείωση του κινδύνου θανάτου σε σύγκριση με εκείνους που δεν έπιναν, διαπίστωσε η μελέτη.

Το Vinepair αναφέρει ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες, μια μέση μερίδα σερβιρίσματος περιέχει 14 γραμμάρια αλκοόλ.

Σε συγκριτική αξιολόγηση περίπου 48.000 ασθενών με καρδιακές παθήσεις, η έρευνα διαπίστωσε ότι, ενώ ακόμη και η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ έως 62 γραμμάρια την ημέρα δεν σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής, «οι ασθενείς που δεν πίνουν δεν πρέπει να ενθαρρύνονται σε ελαφρά κατανάλωση αλκοόλ λόγω γνωστών ανεπιθύμητων ενεργειών σε άλλα αποτελέσματα της υγείας, όπως οι καρκίνοι.

“Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι τα άτομα με CVD (καρδιαγγειακή νόσο) μπορεί να μην χρειάζεται να σταματήσουν να πίνουν για να αποτρέψουν επιπρόσθετα καρδιακά επεισόδια, εγκεφαλικά επεισόδια ή στηθάγχη, αλλά μπορεί να επιθυμούν να μειώσουν την εβδομαδιαία πρόσληψη αλκοόλ”, δήλωσε η συν-συγγραφέας της μελέτης Chengyi Ding, σύμφωνα με το Reuters.

Ωστόσο σημείωσε για άλλη μια φορά ότι «η κατανάλωση αλκοόλ σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης άλλων ασθενειών».

Μια ξεχωριστή μελέτη το 2019 διαπίστωσε ότι τα ηλικιωμένα άτομα με καρδιακή ανεπάρκεια που καταναλώνουν έως και επτά αλκοολούχα ποτά την εβδομάδα μπορεί να ζήσουν περισσότερο από εκείνους που επιλέγουν να μην πίνουν καθόλου.

Εν τω μεταξύ, αναφέραμε πρόσφατα τα σχόλια ενός καθηγητή διατροφής, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι οι πολυφαινόλες που βρίσκονται στο κόκκινο κρασί μπορεί να βοηθήσουν στην καύση θερμίδων στα τρόφιμα.

Σχολιάζοντας ότι τα αλκοολούχα ποτά αναφέρονται ως “κενές θερμίδες”, η καθηγήτρια Lamuela-Raventós είπε “δεν συμφωνώ με αυτό”, προσθέτοντας, “το κύριο συστατικό στο κρασί που δίνει θερμίδες είναι η αιθανόλη, αλλά το κρασί περιέχει επίσης μέταλλα, όπως κάλιο, και έχει πολυφαινόλες,, υπάρχουν περισσότερα από 75 είδη, από ανθοκυανίνες έως φλαβονοειδή, και το πιο διάσημο, που είναι η ρεσβερατρόλη ».

Μια φυσική φαινόλη όπως η ρεσβερατρόλη βοηθά το σώμα να αυξήσει την ποσότητα του καφέ ιστού που παράγεται στο σώμα, σύμφωνα με την Lamuela-Raventós, η οποία είναι ένας τύπος «καλού» λίπους που μετατρέπει το φαγητό σε θερμότητα, το οποίο «σας βοηθά να κάψετε περισσότερες θερμίδες σε φαγητό », είπε.

πηγή: thedrinksbusiness

Share this post