Η Emirates επένδυσε $500.000.000 για να δημιουργήσει ένα ‘Fort Knox’ του κρασιού

Η Emirates επένδυσε $500.000.000 για να δημιουργήσει ένα ‘Fort Knox’ του κρασιού

Οποιαδήποτε ώρα της ημέρας κι αν πετάτε με αυτή την αεροπορική εταιρία μπορείτε να παραγγείλετε ένα ποτήρι Dom Pérignon. Αν ταξιδεύετε πρώτη θέση  μπορείτε να ζητήσετε ακόμα κι ένα  κόκκινο γαλλικό κρασί με υψηλή βαθμολογία Premier Grand Cru από το Château Figeac, του Saint-Émilion του Μπορντό. Και αν είστε πραγματικά τυχεροί, ίσως να είστε σε θέση να παραγγείλετε ένα Sauternes 2005 από το Château d’Yquem, το πολυτελές οινοποιείο που ήταν ένα από τα αγαπημένα του Τόμας Τζέφερσον και τώρα ανήκει στον όμιλο της Louis Vuitton. Όλα αυτά, φτάνει να έχετε κλείσει εισιτήριο σε ένα από τα αεροπλάνα της Emirates Airlines, της αεροπορικής εταιρίας με έδρα το Ντουμπάι.

Δεδομένου ότι η αεροπορική εταιρεία με έδρα το Ντουμπάι ξεκίνησε το πρόγραμμα οίνου πριν από 12 χρόνια, έχει δαπανήσει περισσότερα από $ 500 εκατομμύρια για να φτιάξει την καλύτερη  wine list στον αέρα! Ο Joost Heymeijer, ανώτερος αντιπρόεδρος ο οποίος διευθύνει την υπηρεσία τροφοδοσίας εν πτήσει στην Emirates, εξηγεί ότι σε οποιοδήποτε αεροπλάνο η εταιρία έχει μαζί της 70 διαφορετικά είδη κρασιού που πετάνε προς κάθε άκρη της Γης. Μάλιστα ο κατάλογος δεν είναι φιξ, αναπροσαρμόζεται κάθε φορά ανάλογα με το τι κρασιά είναι καλύτερα να πίνει κάποιος την δεδομένη ώρα πτήσης. Μέσα σε ένα χρόνο, η λίστα αλλάζει με 300 διαφορετικά κρασιά στη παλέτα της και αυτό είναι το πιο εντυπωσιακό.

 

Το μυστικό όπλο της εταιρίας είναι οι αποθήκες που έχει στη Βουργουνδία της Γαλλίας. Πολλά από τα κρασιά που σερβίρονται σε μια πτήση της Emirates αγοράστηκαν χρόνια πριν, και αποθηκεύτηκαν μέχρι να είναι έτοιμα για σερβίρισμα. Πρόκειται για μια υπερσύγχρονη κάβα, όπως εξηγεί ο Heymeijer που αποθηκεύει 3.750.000 φιάλες κρασιού στην αρχική τους συσκευασία, σε κουτιά και παλέτες, με ελεγχόμενες συνθήκες θερμοκρασίας και φωτός. Η εταιρεία επέλεξε την Βουργουνδία για τον απλό λόγο ότι τα αεροδρόμια είναι πολύ κοντά γύρω από την περιοχή και από κει μπορούν να αποστέλλονται δοχεία με ελεγχόμενη θερμοκρασία πολύ γρήγορα στον προτιμώμενο προορισμό.

Η επένδυση στο κρασί

Η εταιρία φημίζεται για τις έξυπνες επενδυτικές κινήσεις που κάνει γενικότερα στον χώρο της αεροπλοίας. Η επένδυση στο κρασί θεωρείται από τα μεγάλα της συγκριτικά πλεονεκτήματα. Κινήθηκε έξυπνα αυτά τα χρόνια, αγοράζοντας καλό κρασί και ψάχνοντας ανάμεσα σε κρασιά που δεν είχαν φήμη ότι μπορούν να παλαιώσουν καλά. Η διαφορά είναι αυτή:

Ενώ οι περισσότερες εταιρίες φτιάχνουν την wine lists τους , αναθέτοντας σε ένα σομελιέ να βρει 20 κρασιά με συγκεκριμένο budget, που κυκλοφορούν στην αγορά σε συγκεκριμένα αποθέματα, η Emirates έκανε κάτι διαφορετικό. Αγόρασε κρασιά. Κατευθείαν από εμπόρους και παραγωγούς. Σε μικρές ποσότητες και ανέλαβε να τα παλαιώσει.

Η δυσκολία εδώ ήταν να την εμπιστευτούν εξαρχής οι παραγωγοί. Γιατί ενώ απευθυνόταν στο σωστό κοινό που ήθελαν τα οινοποιεία, οι αμφιβολίες ήταν μεγάλες: Θα μπορούσαν να μεταχειριστούν το κρασί που αγόραζαν με τον σωστό τρόπο; Θα το σέρβιραν μέσα στο αεροπλάνο με τον σωστό τρόπο, στη σωστή θερμοκρασία; Θα λάμβαναν υπόψη τους την πίεση και το υψόμετρο και άλλα στοιχεία που μπορούν να αλλάξουν πολύ την γεύση και τα αρώματα ενός τόσο ακριβού κρασιού;

Επειδή οι Άραβες είχαν τα λεφτά, δεν σήμαινε ότι μπορούσαν κιόλας να αγοράσουν τόσο καλά κρασιά…

Η αεροπορική εταιρεία σχεδίασε στα αεροπλάνα επιπλέον χώρο για να μπορεί να χρησιμοποιεί μεγαλύτερα ποτήρια σαμπάνιας αντί για το παραδοσιακό στενό flute. Οι μερίδες που σερβίρονται είναι πιο γεναιόδωρες από ένα εστιατόριο και σε μεγαλύτερα ποτήρια. Τα κρασιά δεν σερβίρονται από το μπουκάλι αλλά μεταγγίζονται σε μια προσωπική καράφα. Επίσης, όπως δηλώνει ο Heymeijer, η εταιρία έχει στενή συνεργασία με αερομηχανικούς για να μπορεί να παρέχει  όσο το δυνατόν καλύτερη υγρασία και πίεση  αέρα στην καμπίνα των αεροσκαφών.

«Οι συνθήκες στο εσωτερικό των αεροσκαφών μας είναι το ίδιο σαν να είμαστε σε ένα βουνό στις Ελβετικές Άλπεις», είπε. “Αν επρόκειτο για ένα εστιατόριο στην περιοχή των Άλπεων, τα οινοποιεία δεν θα είχαν ποτέ απαιτήσεις από τον σομελιέ λόγω υψομέτρου…”

 

Δείτε την emirates wine list εδώ

 

«Αγοράζουμε νωρίς και έξυπνα» είναι το μότο της εταιρίας

«Δεν κυνηγάμε οινοποιεία με μικρές παραγωγές, γιατί αυτό δεν θα είχε νόημα», εξηγεί ο υπεύθυνος. «Για παράδειγμα το Domaine de la Romanée-Conti  βγάζει μόνο 450 κιβώτια το χρόνο. Ο όγκος που χρειαζόμαστε μας περιορίζει. Οπότε υπάρχουν και άλλα αξιόλογα οινοποιεία όπως τα Smith Haute Lafitte, Latour, Haut-Brion, και Mouton-Rothschild που βγάζουν μεγαλύτερες ποσότητες ανά χρόνο και αυτά προτιμάμε.» Αγοράζουν κρασιά πριν βγουν στην αγορά, επενδύοντας και παράλληλα ρισκάροντας. Για παράδειγμα, το 2005 Sauternes από το  Château d’Yquem στο Bordeaux τους βγήκε φοβερή επένδυση. Ήταν ένα από τα καλύτερα γλυκά κρασιά του κόσμου και έμεινε αρκετό καιρό στις αποθήκες της εταιρίας, πριν αρχίσει να το σερβίρει. Όταν το έβγαλε προς διάθεση, ξεπούλησε αμέσως.

 

Η Emirates ρισκάρει, αγοράζοντας επίσης κρασιά από χρονιές που δεν φημίζονται για την ποιότητά τους. «Οι άνθρωποι της αγοράς έχουν διαγράψει τους τρύγους του  2012 και 2014», εξηγεί ο Heymeijer, «αλλά έχω δοκιμάσει μερικά από αυτά τους τελευταίους μήνες και πιστεύω ότι το κατάλληλο οινοποιείο μπορεί να κάνει εξαιρετικά κρασιά από αυτούς τους τρύγους.»

 

Πολλά από τα κρασιά που αγόρασε η Emirates 350 δολάρια, τώρα κοστίζουν πάνω από 2.000 ανά φιάλη. Οι αγοραστές της εταιρίας παρακολουθούν τις τάσεις των επόμενων χρόνων, προβλέπουν τις μελλοντικές αγορές και αγοράζουν φρέσκα κρασιά. Υπάρχουν πολλά οινοποιεία που θα δώσουν κάποια κρασιά που έχουν στοκ στην Emirates, ενώ ακόμα δεν έχουν κυκλοφορήσει στην αγορά, για να τεστάρουν πώς ενηλικιώνεται το κρασί που έχουν στα κελάρια τους.

Δεν είναι τυχαίο που η Emirates είναι η μεγαλύτερη εταιρία αγοράστρια σαμπάνιας. Dom Pérignon στο κόσμο. Μόνο το 2016 περισσότερα από 9 εκατομύρια ποτήρια σαμπάνιας σερβιρίστηκαν  στις πτήσεις της. Το κρασί είναι ένα προιόν που ενισχύει την πολυτελή εμπειρία και γι΄αυτό η εταιρία δίνει μεγάλη σημασία στην επιλογή του.

Η αεροπορική εταιρεία έχει εμπλουτίσει τον κατάλογο της, με τις πρόσφατες αγορές από τη Βουργουνδία των Chevalier-Montrachet και Échezeaux. Το 2015 αγόρασε 2.000 κιβώτια (περίπου το 10% της συνολικής παραγωγής) Corton-Charlemagne Grand Cru, που θεωρείται ότι παράγει ένα από τα καλύτερα λευκά στη Βουργουνδία. Προσέθεσε επίσης στη λίστα της ιταλικά κρασιά όπως Solaia και Ornellaia για επιβάτες πρώτης θέσης αλλά και Tignanello από την Τοσκάνη, για όσους ταξιδεύουν στη business class. Μπορείτε να βρείτε οίνους του Νέου Κόσμου, όπως το Mount Mary Chardonnay και το Stag’s Leap Chardonnay από τη Napa.

Αλλά η περιοχή που προτιμούν περισσότερο από όλες στην Emirates είναι το Μπορντό. Έχει όλα τα χαρακτηριστικά που ταιριάζουν στην εταιρία: Έχει πολύ γνωστό brand, οινοποιεία όπως Margaux, Cheval Blanc, και Latour που είναι γνωστά σε κάθε οινόφιλο και κρασί που ανυπομονεί κανείς να το πιεί ακόμα και εν ώρα πτήσης.

 

Διαβάστε ακόμα: Η Emirates επενδύει $500.000.000 σε εκλεκτά κρασιά

 

Share this post