Εγκωμιαστικά σχόλια και ψηλές βαθμολογίες της Julia Harding MW για τα Alpha Estate, Σκαντζόχοιρος Xinomavro 2014 & 2015

Εγκωμιαστικά σχόλια και ψηλές βαθμολογίες της Julia Harding MW για τα Alpha Estate, Σκαντζόχοιρος Xinomavro 2014 & 2015

Με την επισήμανση “Βρείτε όλες τις σοδειές αυτού του κρασιού” η έγκριτη οινογράφος Julia Harding MW,  σε άρθρο της που δημοσιεύτηκε σήμερα, εγκωμιάζει το Alpha Estate, Xinomavro Σκαντζόχοιρος της σοδειάς 2014 & 2015:

“Δοκιμάζω πολλά νεαρά, κρασιά που κυκλοφορήσανε πρόσφατα. Πράγματι, γύρισα μόλις πίσω μετά από μια εβδομάδα στο Μπορντό δοκιμάζοντας εκατοντάδες κρασιά τόσο νεαρά που εξακολουθούν να είναι σε βαρέλι (πλήρεις εκθέσεις την επόμενη εβδομάδα).

Όταν δοκιμάσαμε το Alpha Estate, Hedgehog 2015 Xinomavro τον προηγούμενο μήνα μαζί με άλλα νέα vintage από το Alpha Estate στην Μακεδονία, βορειοδυτική Ελλάδα, σκέφτηκα ότι θα ήταν ιδανικό υποψήφιο για το κρασί της εβδομάδας. Ωστόσο, το πρόβλημα με τα κρασιά που έχουν μόλις αποσταλεί από το οινοποιείο είναι ότι μπορεί να μην είναι ακόμη στο λιανικό εμπόριο.

Έψαξα λοιπόν την βάση δεδομένων μας για περισσότερες από 162.000 γευσιγνωστικές κριτικές και είδα ότι είχα δοκιμάσει κάθε σοδειά αυτού του κόκκινου κρασιού από το 2008 έως το 2015 (δηλαδή κάθε τρύγο εκτός από το 2007, το πρώτο), περιστασιακά περισσότερες από μία φορές λόγω της πιο πρόσφατης επίσκεψής μου το κτήμα πέρυσι. Με εξαίρεση τα έτη 2008 και 2011, έδωσα σε κάθε τρύγο μια βαθμολογία 17 για κάθε χρονιά. Το σκορ του 2010 ξεπέρασε το 17,5. Αυτός είναι ο τρύγος που η Jancis επέλεξε ως το κρασί της εβδομάδας τον Ιανουάριο του 2015 και υπάρχει αρκετό υπόβαθρο για το κτήμα στο άρθρο της και στις αναφορές μου για τις δύο επισκέψεις εκεί, η πρώτη στις πρώτες ημέρες το 2008 και η πιο πρόσφατη αυτή που ανέφερα πιο πάνω.

Επομένως, δεν έχω κανέναν δισταγμό να προτείνω κάθε vintage αυτού του κρασιού, αλλά δεδομένου ότι είναι το 2014 και (σύντομα) τα 2015 που είναι πιο ευρέως διαθέσιμα, αυτές είναι οι δυο σοδειές που θα περιγράψω λεπτομερέστερα. (Υπάρχει επίσης διαθέσιμος ένας λεπτομερής κατάλογος των εμπόρων που έχουμε παρουσιάσει ποτέ για ένα κρασί της εβδομάδας, χάρη στην απίστευτη αποτελεσματικότητα και ανταπόκριση του διευθυντή εξαγωγών του Alpha Κώστα Αρβανιτάκη.)

Διαβάστε ακόμα: Πολύ ψηλή βαθμολογία για το Κτήμα Άλφα XINOMAVRO Old Vines Reserve Ecosystem 2013 από την Julia Harding MW

Το Ξινόμαυρο είναι το μεγαλύτερο κόκκινο ερυθρό σταφύλι στην Ελλάδα και συνδέεται περισσότερο με την επωνυμία Νάουσα, η οποία βρίσκεται επίσης στα βορειοδυτικά της χώρας αλλά νοτιοανατολικά του οροπεδίου Αμυνταίου, που είναι ψηλά και δροσερά και πολύ κοντά στα σύνορα με τη Δημοκρατία της Π.Γ.Δ.Μ. Είναι μια ποικιλία που μπορεί να είναι αρκετά ταννική στη νεότητα της και υψηλή σε οξύτητα και συνεπώς χρειάζεται χρόνο στο μπουκάλι.

Ωστόσο, όπως και σε άλλα μέρη του κόσμου – το Bordeaux δεν αποτελεί εξαίρεση – οι παραγωγοί εργάζονται πολύ πιο προσεκτικά και με γνώση στον αμπελώνα και στο οινοποιείο έτσι ώστε τέτοια κρασιά να μπορούν τώρα να προσφέρουν ευχαρίστηση σε πολύ προγενέστερο στάδιο και να εξακολουθούν να ωριμάζουν καλά. Περισσότερα γι΄ αυτά παρακάτω. Ο αμπελοκαλλιεργητής Μάκης Μαυρίδης και ο οινοπαραγωγός Άγγελος Ιατρίδης έκαναν ακριβώς αυτό με τα διάφορα κρασιά τους από Ξινόμαυρο, αν και βρίσκω ότι το Vieilles Vignes χρειάζεται λίγο περισσότερο χρόνο για να εκφραστεί.

Ο αμπελώνας Hedgehog που απεικονίζεται παραπάνω, βρίσκεται στα 700 μ. (2.300 πόδια) στο οροπέδιο Am;yntaio, επηρεασμένος από δύο μεγάλες λίμνες. Χιονίζει το χειμώνα. Αυτή η ψυχρή περιοχή, με αμμώδη αργιλώδη εδάφη πάνω από ασβεστόλιθο, παράγει ένα πλούσιο και πολύ φρέσκο ​​κρασί χωρίς υπερβολικό αλκοόλ – το 2014 ήταν 13% με pH 3,6 και το 2015 είναι ακόμη πιο φρέσκο ​​με pH 3,36 και 12,8% αλκοόλ .

Εδώ είναι οι περιγραφές μου για τις δύο αυτές χρονιές με τις πληροφορίες του Alpha,

2015: Αποβοστρύχωση, ελαφριά θραύση, cold soak, skin contact, αλκοολική ζύμωση με σταδιακά αυξανόμενες θερμοκρασίες. Παραμονή με τις οινολάσπες για οκτώ μήνες με τακτική ανάδευση. 12 μήνες σε γαλλική δρυ. ΤΑ 6,3 g / 1, ρΗ 3,36, RS 2,4 g / l, Alcohol 12,8%.
Ανοιχτό έως μέτριο κόκκινο κερασί χρώμα. Το άρωμα κόκκινου φρούτου και κερασιού της ποικιλίας υπογράφει εδώ, με την λεπτότητα της δρυός να επιτρέπει στα φρούτα να λάμπουν. Εξαιρετική φρεσκάδα και τεντωμένες, καθοριστικές αλλά λεπτόκοκκες τανίνες. Πραγματική φινέτσα εδώ, ακόμα και στη νεότητα του. Θα αναπτύψει πολύ περισσότερη πολυπλοκότητα, αν του δοθεί η ευκαιρία να ωριμάσει στο μπουκάλι – ήδη δείχνει ένα άγγιγμα αποξηραμένης ντομάτας και μαύρης ελιάς και τα φρούτα γίνονται πιο αρωματικά καθώς ανοίγει στο ποτήρι. Μια εξαιρετική εισαγωγή στο εξευγενισμένο Xinomavro με μεγάλη διάρκεια ζωής.

2014: Οινοποίηση ως ανωτέρω. ΤΑ 5,4 g / 1, RS 2,3 g / 1, ρΗ 3,6, 13%.
Μέτριο πορφυρό. Ελκυστικά κόκκινα φρούτα στη μύτη με μια καθορισμένη πέτρινη / ορυκτή πλευρά του φρούτου. Στον ουρανίσκο, η κλασική φρεσκάδα αυτής της ποικιλίας και τα καθαρά, ελαφρώς πικάντικα κόκκινα φρούτα. Εκλεπτυσμένη υφή και μακρά επίγευση. Υπάρχει μια συγκεκριμένη “συγκράτηση” εδώ, αλλά πολλά φρούτα έχουν συλλεχθεί στην τέλεια στιγμή για να αποκαλύψουν τόσο το φρούτο όσο και την φρεσκάδα. Δροσερό, ζουμερό και κομψό. Class act, οι τανίνες είναι ήδη εξαιρετικά μεταξένιες για αυτή την ποικιλία.

Μιλώντας για μια μακρά ζωή μπροστά, συνειδητοποίησα ότι είχα κρατήσει ένα διπλό δείγμα του 2009 στο κελάρι μου για να δω πώς θα ωριμάσει. Το άνοιξα αυτήν την εβδομάδα και έχει ωριμάσει όμορφα, δείχνοντας περισσότερο την πολυπλοκότητα για το οποίο είναι ικανή αυτή η ποικιλία και διατηρώντας όλη τη φρεσκάδα της. Αλλά έχει ακόμα πολύ δρόμο.

Έτσι εάν αγοράσετε το 2014 ή το 2015 και έχετε την ευκαιρία να κρατήσετε μερικά μπουκάλια κάπου που είναι λογικά δροσερά και όπου η θερμοκρασία είναι αρκετά σταθερή, θα πάρετε το δεύτερο δάγκωμα του κερασιού και θα το βρείτε ακόμα πιο νόστιμο”.

Share this post