Η Κίνα ξεκινά έρευνα για αθέμιτο ανταγωνισμό στις εισαγωγές κρασιού από την Αυστραλία

Η Κίνα ξεκινά έρευνα για αθέμιτο ανταγωνισμό στις εισαγωγές κρασιού από την Αυστραλία

 

Η Κίνα έχει ξεκινήσει έρευνα αντιντάμπινγκ στις εισαγωγές αυστραλιανού κρασιού, όπως ανακοινώθηκε πριν λίγες μέρες. Αυτή η  κίνηση έριξε  κατα 1/5 την αγοραστική αξία του μεγαλύτερου οινοπαραγωγού της Αυστραλίας και είναι πιθανό να επιδεινώσει την ένταση μεταξύ των δυο χωρών.

 

Η έρευνα του υπουργείου εμπορίου της Κίνας θα εξετάσει τις εισαγωγές κρασιού από την Αυστραλία σε φιάλες δύο λίτρων ή λιγότερο για το 2019, ανέφερε το υπουργείο και θα εξετάσει τυχόν ζημιές στην εγχώρια βιομηχανία οίνου από το 2015 έως το 2019.

 

Η κινεζική ένωση αλκοολούχων ποτών (Chinese Alcoholic Drinks Association) ζήτησε την έρευνα, ζητώντας από τη ρυθμιστική αρχή να εξετάσει 10 αυστραλιανούς οινοπαραγωγούς, συμπεριλαμβανομένων των Treasury Wine Estates (TWE.AX), του παραγωγού Penfolds και των κρασιών Accolade.

Οι μετοχές του Treasury, του μεγαλύτερου ανεξάρτητου οινοποιείου στον κόσμο, μειώθηκαν έως και 20% λόγω ανησυχιών για την προοπτική ενός φόρου εισαγωγής για το αυστραλιανό κρασί.

Σε δήλωση της, η εταιρεία ανέφερε ότι θα συνεργαστεί  με τις αρχές προσφέροντας όποια πληροφορία της ζητηθεί και παρέμεινε δεσμευμένη στην Κίνα θεωρώντας την ως «αγορά προτεραιότητας».

 

Η έρευνα ξεκινά μέσα σε ένα πλαίσιο αυξανόμενης πολιτικής έντασης μεταξύ των χωρών αφού η Καμπέρα ζήτησε διεθνή έρευνα σχετικά με την προέλευση του νέου κοροναϊού.

 

Η Κίνα είναι η κορυφαία αγορά εξαγωγών κρασιού για την Αυστραλία και είναι επίσης ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Αυστραλίας, με αμφίδρομο εμπόριο αξίας 235 δισεκατομμυρίων δολαρίων (170 δισεκατομμύρια δολάρια) πέρυσι.

 

Το Πεκίνο επέβαλε πρόσφατα δασμούς ντάμπινγκ (αθέμιτου ανταγωνισμού), στο αυστραλιανό σιτάρι και ανέστειλε ορισμένες εισαγωγές βοείου κρέατος. Επίσης, προειδοποίησε τους Κινέζους φοιτητές και τουρίστες ότι δεν ήταν ασφαλές να ταξιδέψουν στην Αυστραλία λόγω κατηγοριών για ρατσισμό.

Ο υπουργός Εμπορίου της Αυστραλίας, Simon Birmingham, χαρακτήρισε την έρευνα «πολύ απογοητευτική και μπερδεμένη» και είπε ότι η Κίνα εξετάζει επίσης ένα αίτημα αντισταθμιστικών δασμών, δηλαδή έναν φόρο εισαγωγής που επιβάλλεται για την αποτροπή του ντάμπινγκ ή την αντιμετώπιση των εξαγωγικών επιδοτήσεων.

 

Είπε σε δημοσιογράφους ότι δεν είχε μιλήσει με τον Κινέζο ομόλογό του, ή άλλους ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους, από τον Μάιο, όταν ζήτησε να κάνουν συζητήσεις για τον φόρο της τιμής του κριθαριού.

 

Η Κίνα θα διεξάγει την έρευνα με «δίκαιο και σωστό τρόπο, σύμφωνα με το νόμο», δήλωσε ο Zhao Lijian, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

 

Απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι πίσω από την απόφαση υπήρχαν πολιτικά κίνητρα. “Αυτή είναι μια φυσιολογική περίπτωση αντιντάμπινγκ, παρακαλώ μην κάνετε άχρηστες υποθέσεις”, δήλωσε.

 

ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ

Η Ένωση Αλκοολούχων Ποτών της Κίνας δήλωσε ότι οι Αυστραλοί παραγωγοί οίνου είχαν ρίξει τις τιμές και έτσι κέρδιζαν  μερίδιο αγοράς από τα κινέζικα οινοποιεία, τα οποία τον τελευταίο καιρό βιώνουν μια ταχεία επιδείνωση των συνθηκών παραγωγής και λειτουργίας.

Οι εισαγωγές αυστραλιανού κρασιού από την Κίνα υπερδιπλασιάστηκαν στα 12,08 εκατομμύρια λίτρα μεταξύ 2015 και 2019, ανέφερε η ένωση. Η τιμή των εισαγωγών μειώθηκε κατά 13% στα 6.723 δολάρια, πρόσθεσε η ‘Ενωση, επικαλούμενη στοιχεία από τα κινεζικά τελωνεία.

Κατά την ίδια περίοδο, το μερίδιο αγοράς του εγχώριου κρασιού μειώθηκε από 74,4% σε 49,6%, ανέφερε.

Τα στοιχεία της βιομηχανίας της Αυστραλίας δείχνουν ότι πουλά περισσότερο κρασί στην Κίνα από τη Γαλλία, με εξαγωγές αξίας 795 εκατομμυρίων δολαρίων το 2019/20 για μερίδιο αγοράς 37% των εισαγωγών της Κίνας σε αξία δολαρίου.

 

“Τα δεδομένα εξαγωγής δεν υποστηρίζουν κανένα γεγονός ότι ρίχνουμε τις τιμές του κρασιού”, δήλωσε ο David Harris, διευθύνων σύμβουλος της South Australian Wine Group, που κατονομάστηκε στην έρευνα.

«Το κρασί μας είναι πιο ακριβό από  σχεδόν οποιαδήποτε χώρα που εξάγει κρασί στον κόσμο», πρόσθεσε.

 

Ο Tony Battaglene, διευθύνων σύμβουλος της  εταιρείας Australian Grape & Wine Inc, δήλωσε ότι φοβάται πως η απροσδόκητη κίνηση της Κίνας θα μπορούσε να οδηγήσει σε φορολόγηση σε όλους τους περίπου 1.200 Αυστραλούς οινοπαραγωγούς που εξάγουν στην Κίνα.

 

«Όπως έγινε στην περίπτωση του κριθαριού, μπορούν να επιβάλλουν έναν φόρο σε όλους τους τομείς», είπε. «Μπορεί να εφαρμοστεί σε επίπεδο εταιρείας και σε εθνικό επίπεδο. Θα ήταν επιζήμιο, δεν υπάρχει αμφιβολία γι ‘αυτό. ”

 

Οι Αυστραλοί εξαγωγείς οίνου, συμπεριλαμβανομένου της  Treasury, αντιμετώπισαν καθυστερήσεις το 2018 όταν οι Κινέζοι τελωνειακοί αξιωματούχοι ανέστειλαν τις αποστολές τους σε μια περίοδο τεταμένων σχέσεων, αφού η Αυστραλία κατηγόρησε το Πεκίνο για παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις.

 

Ο διαχειριστής αμοιβαίων κεφαλαίων Macquarie Equities δήλωσε ότι επανεξετάζει την επενδυτική του βαθμολογία της Treasury Wine λόγω «αυξημένων γεωπολιτικών κινδύνων» και προειδοποίησε για την πιθανότητα περισσότερων φορολογήσεων.

Share this post