Η κυβέρνηση των ΗΠΑ αποφάσισε να μην επαναπροσδιορίσει τα όρια της «μέτριας» κατανάλωσης κρασιού

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ αποφάσισε να μην επαναπροσδιορίσει τα όρια της «μέτριας» κατανάλωσης κρασιού

 

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ επέλεξε να μην επαναπροσδιορίσει την μέτρια κατανάλωση αλκοόλ. Στις 29 Δεκεμβρίου, τα Τμήματα Γεωργίας (USDA) και Υγείας (HHS) δημοσίευσαν τις Διατροφικές Οδηγίες 2020-2025 των ΗΠΑ. Ενώ υπήρχαν κάποιες αλλαγές, οι νέες ομοσπονδιακές διατροφικές οδηγίες διατήρησαν τη σύσταση ότι οι άνδρες δεν πρέπει να πίνουν περισσότερα από δύο αλκοολούχα ποτά την ημέρα, αλλά όλες οι αναφορές για τα οφέλη της μέτριας κατανάλωσης αφαιρέθηκαν.

 

Αυτό σημαίνει ότι αγνοήθηκαν οι προτάσεις της Συμβουλευτικής Επιτροπής Διατροφικών Κατευθυντήριων Γραμμών, η οποία εξέδωσε έκθεση τον περασμένο Ιούλιο, υποστηρίζοντας ότι οι άνδρες πρέπει να περιορίζονται σε ένα μόνο ποτό την ημέρα το πολύ και επίσης απορρίφθηκε η ιδέα ότι η μέτρια ή χαμηλή κατανάλωση αλκοόλ θα μπορούσε να προσφέρει οφέλη για την υγεία. Οι τελικές οδηγίες αγνόησαν επίσης τις συστάσεις της επιτροπής ότι οι Αμερικανοί μείωσαν την ποσότητα των πρόσθετων σακχάρων στη διατροφή τους, μια απόφαση που επέστησε έντονη κριτική στις ομάδες διατροφής και τη δημόσια υγεία.

Τα μέλη της βιομηχανίας κρασιού, μπύρας και οινοπνευματωδών ανακουφίστηκαν από τις τελικές οδηγίες, όπως και αρκετοί επιστήμονες που εξεπλάγησαν από την έκθεση της επιτροπής. Οι Διατροφικές Οδηγίες για τους Αμερικανούς ενημερώνονται κάθε πέντε χρόνια. Συχνά αποτελούν πεδίο μάχης πολιτικών αντιπαραθέσεων και πιέσεων, επειδή επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο οι εταιρείες τροφίμων εμπορεύονται τα προϊόντα τους και ελέγχουν ποια τρόφιμα σερβίρονται σε ομοσπονδιακά προγράμματα διατροφής, όπως τα σχολικά γεύματα. Διαμορφώνουν επίσης τις συμβουλές των επαγγελματιών υγείας.

 

Οι συστάσεις για το αλκοόλ έχουν πολύ μικρότερο αντίκτυπο, καθώς δεν επηρεάζουν τα ομοσπονδιακά προγράμματα. Αλλά στέλνουν ένα σημαντικό μήνυμα για το πώς πρέπει να βλέπουν οι Αμερικανοί την κατανάλωση αλκοόλ. Το 1995, οι κατευθυντήριες γραμμές δήλωσαν κάτι καινοτόμο όταν για πρώτη φορά πρότειναν ότι το αλκοόλ, σε μέτριες ποσότητες, θα μπορούσε να προσφέρει ορισμένα οφέλη για την υγεία. Επίσης, προειδοποιούσαν για τους κινδύνους της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ.

 

Αλλά η επιστημονική επιτροπή δεν ανέφερε πιθανά οφέλη από τη μέτρια ή χαμηλή κατανάλωση. Αντ ‘αυτού, η έκθεσή τους ήταν απορριπτική για πολλές μελέτες που δείχνουν πιθανές σχέσεις μεταξύ της μέτριας κατανάλωσης κρασιού και των χαμηλότερων ποσοστών καρδιαγγειακών παθήσεων και δεν ανέφεραν μελέτες που συνδέουν τη μέτρια κατανάλωση αλκοόλ με χαμηλότερα ποσοστά διαβήτη τύπου 2, Αλτσχάιμερ και άνοια.

 

Ακόμη και ορισμένα προηγούμενα μέλη της επιτροπής αμφισβήτησαν αυτήν την προσέγγιση. Ο Δρ Eric Rimm, ο οποίος ήταν επικεφαλής του πάνελ που δημιούργησε τις κατευθυντήριες γραμμές του 2010 και είναι τώρα διευθυντής του Προγράμματος της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ στην Καρδιοαγγειακή Επιδημιολογία, δήλωσε ότι η επιστημονική άποψη σχετικά με τον αντίκτυπο της μέτριας κατανάλωσης δεν είχε αλλάξει τα τελευταία χρόνια, οπότε δεν ήταν σίγουρος γιατί η επιτροπή συνέστησε την αλλαγή των κατευθυντήριων γραμμών. Άλλοι επιστήμονες επεσήμαναν ότι από 60 μελέτες που χρησιμοποίησε η επιτροπή, μόνο μία μέτρησε τη διαφορά μεταξύ ενός ποτού και δύο ποτών την ημέρα, γεγονός που υποδηλώνει ελάχιστα στοιχεία για την αλλαγή.

 

Ενώ οι οδηγίες παραμένουν αμετάβλητες, ο τόνος της φετινής έκθεσης ήταν διαφορετικός, εστιάζοντας πλήρως στους κινδύνους του αλκοόλ, χωρίς να αναφερθούν τα πιθανά οφέλη. Αυτό συμβαίνει παρά τις πολλαπλές μελέτες που συνδέουν τη χαμηλή έως μέτρια κατανάλωση με καλύτερα ποσοστά θνησιμότητας όλων των αιτιών από την αποχή.

 

Share this post