Η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ ενισχύει την καλή χοληστερόλη

Η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ ενισχύει την καλή χοληστερόλη

drinking_alcohol

Σύμφωνα με μια νέα έρευνα, όσοι πίνουν ένα ως δυο ποτηράκια τη μέρα αντιμετωπίζουν μικρότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων.

Για δεκαετίες τώρα, η επιστημονική έρευνα έχει βρει αποδείξεις ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Αλλά πώς το αλκοόλ μειώνει τον κίνδυνο δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητό. Μια μελέτη, που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας στη Νέα Ορλεάνη αυτή την εβδομάδα, παρουσιάζει κάτι νέο: ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται με την πιο αργή μείωση  των λιποπρωτεϊνών υψηλής πυκνότητας (HDL) -της λεγόμενο καλής χοληστερόλης δηλαδή- στο αίμα, καθώς γερνάμε.

Η HDL θεωρείται «καλή» χοληστερόλη, επειδή βοηθά στην απομάκρυνση της «κακής» χοληστερόλης, αυτής που μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή νόσο λόγω της κακής κυκλοφορίας του αίματος.
Η μελέτη, που πραγματοποιήθηκε από μια ομάδα στο πανεπιστήμιο Penn State, παρατηρήσε 80.081 υγιείς ενήλικες στην Κίνα για μια περίοδο έξι ετών. Με βάση τις έρευνες σχετικά με την κατανάλωση αλκοόλ, οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τρεις κατηγορίες: αυτούς που δεν πίνουν, αυτούς που έπιναν στο παρελθόν και αυτούς που πίνουν. Αυτοί που πίνουν λίγο ( δηλαδή 0 ως 0.9 μερίδες για άντρες και 0 ως 0.4 μερίδες για γυναίκες). Αυτοί που πίνουν μετριοπαθώς (1 με 2 μερίδες καθημερινά για τους άνδρες και 0.5 με 1 για τις γυναίκες) και αυτοί που πίνουν πολύ (πάνω από 2 μερίδες καθημερινά για τους άνδρες και περισσότερο από 1 για τις γυναίκες).

Τα επίπεδα HDL μετρήθηκαν κατά την έναρξη της μελέτης και στη συνέχεια, κάθε δύο χρόνια, μέχρι την ολοκλήρωση της. Η ομάδα διαπίστωσε ότι τα επίπεδα της HDL μειώθηκαν με την πάροδο του χρόνου για όλους τους συμμετέχοντες, αλλά άτομα που έπιναν μέτρια βιώσαν μια πιο αργή μείωση από όλες τις άλλες κατηγορίες. “Το πιο αξιοσημείωτο αποτέλεσμα από τη μελέτη μας είναι ότι η ελαφρά έως μέτρια κατανάλωση αλκοόλ επιβραδύνει την πτώση της καλής χοληστερόλης αλλά η πρόσληψη μεγάλης ποσότητας αλκοόλ σχεδόν την εξαλείφει!”, εξηγεί ο επικεφαλής συγγραφέας Shue Huang στην ιστοσελίδα Wine Spectator.

Είναι ενδιαφέρον, ότι οι χαμηλότεροι ρυθμοί μείωσης παρατηρήθηκαν σε άτομα που έπιναν κυρίως μπύρα. Τα άτομα που έπιναν ποτό σε ελαφρά έως μέτρια ποσότητα είδαν κάποιο όφελος ενώ τα άτομα που έπιναν πολύ δεν είδαν καμία βελτίωση.
Τι λέει η έρευνα για το κρασί;
Οι ερευνητές αναφέρουν ότι δεν υπήρχαν αρκετοί καταναλωτές κρασιού στο δείγμα έρευνας, γι΄ αυτό δεν μπόρεσαν να βγάλουν ξεχωριστά συμπεράσματα.

Share this post