Η μπύρα σας φουσκώνει; Πιθανότατα την σερβίρετε με λάθος τρόπο!

Η μπύρα σας φουσκώνει; Πιθανότατα την σερβίρετε με λάθος τρόπο!

Όταν ο μπάρμαν ρίχνει τη μπύρα σας στο ποτήρι, προσέξτε τι κάνει:  την αφήνει να αφρίσει ή προσπαθεί για μια “τέλεια” χωρίς αφρό μπύρα; Αν ναι, δεν σας κάνει καμία χάρη.  Όταν η μπύρα δεν αφρίζει στο ποτήρι, είναι πολύ πιθανό να αφρίσει στο στομάχι σας και να προκαλέσει ένα άσχημο φούσκωμα.

Ως “sommelier μπύρας” ο Max Bakker εξηγεί  πώς οι περισσότεροι άνθρωποι σερβίρουν τη μπύρα λάθος. Οποιοσδήποτε καλός σομελιέ μπύρας ξέρει ότι όταν ξεκινήσει να γεμίζει το ποτήρι πρέπει να το πλαγιάσει ελαφρώς.  Όμως, πολλοί κρατούν το ποτήρι πλαγιασμένο έως ότου γεμίσει μέχρι πάνω. Σωστό;

Λάθος! Όταν δεν αφήνετε καθόλου αφρό κατά τη διάρκεια του σερβιρίσματος, το CO2 παραμένει διαλυμένο στην ίδια την μπύρα. Στη συνέχεια, μόλις πίνετε την μπύρα και συνεχίσετε να τρώτε κάτι – ας πούμε πατατάκια ή ένα άλλο μεζεδάκι- ο αφρός εκρήγνυται σε ένα μπαράζ φυσαλίδων στο στομάχι σας. Αυτό είναι που προκαλεί φούσκωμα.

 

Για να σερβίρετε σωστά τη μπύρα σας, ξεκινήστε με μια μικρή κλίση στο ποτήρι σας. Στη συνέχεια, μόλις η μπύρα αρχίσει να κάθεται στον πυθμένα, επιστρέψτε το ποτήρι στην όρθια θέση του και αφήστε την κορυφή να αφρίσει. Το διοξείδιο του άνθρακα θα απελευθερωθεί σε φυσαλίδες – έξω από τα τοιχώματα του στομαχιού σας.

Ακριβώς για τον ίδιο λόγο είναι καλύτερα να πίνετε τη μπύρα σε ποτήρι και όχι από το μπουκάλι.  Πρέπει να μπει σε ένα άλλο σκεύος πριν την πιούμε έτσι ώστε  όλες αυτές οι φυσαλίδες που περιμένουν να ξεσπάσουν σε αφρό και να εκτονωθεί το CO2 πριν την πιείτε.

Share this post