Εμβληματικά κρασιά της Βουργουνδίας που πιθανότατα δεν θα δοκιμάσουμε ποτέ

Εμβληματικά κρασιά της Βουργουνδίας που πιθανότατα δεν θα δοκιμάσουμε ποτέ

Η σπανιότητα και η ζήτηση ήταν πάντα στο επίκεντρο της φήμης της Βουργουνδίας. Είτε Pinot Noir είτε Chardonnay, η ατυχής αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι από εμάς δεν θα συναντήσουμε ποτέ, πόσο μάλλον να δοκιμάσουμε, πολλά από τα καλύτερα κρασιά της Βουργουνδίας.

Είχα την τύχη να δοκιμάσω -και να απολαύσω- μερικά από τα θρυλικά αυτά κρασιά τα οποία δεν είχαν πιάσει ακόμα τις αστρονομικές τιμές του σήμερα. Ένα από τα αγαπημένα μου DRC, το La Tache Grand Cru στοίχιζε το 2005  ~350€ και η σημερινή μέση τιμή του, σύμφωνα με το wine searcher, είναι κοντά στα 7.000€! Τα κρασιά αυτά είναι δυσεύρετα και διατίθενται αυστηρά σε συλλέκτες που έχουν απευθείας επαφές με τα οινοποιεία και κελάρια με αστέρια Michelin.  Σπάνια συναντώνται στα ράφια των καταστημάτων ή στις περισσότερες λίστες εστιατορίων. Προσθέστε σε αυτό τον διαρκώς διευρυνόμενο παγκόσμιο ανταγωνισμό για τη Βουργουνδία και τα διαδοχικά χρόνια μικρών συγκομιδών, έτσι, αυτά τα θρυλικά κρασιά γίνονται ακόμη πιο απρόσιτα σε όσους δεν έχουν απεριόριστο προϋπολογισμό για αγορά κρασιών.

Εδώ είναι πέντε από τους πιο εμβληματικούς παραγωγούς της Βουργουνδίας και τα κορυφαία κρασιά που θα θέλατε να δοκιμάσετε.

Domaine de la Romanée-Conti


Το Domaine de la Romanée-Conti, ευρέως γνωστό ως DRC, είναι μοναδικό στην μακραίωνη βασιλεία του ως το πιο αγιασμένο κτήμα στη Βουργουνδία.

Κάποτε ανήκε στον πρίγκιπα Louis François de Bourbon-Conti, ξάδερφο του βασιλιά Λουδοβίκου XV της Γαλλίας, καθένας από τους grand cru αμπελώνες του DRC, αντιπροσωπεύει ένα εμβληματικό κλίμα. Αυτός ο συγκεκριμένος όρος για τη Βουργουνδία υποδηλώνει αμπελώνες που διαθέτουν μια εξαιρετική σύνθεση βέλτιστων ασβεστολιθικών εδαφών, έκθεσης στον ήλιο και μικροκλίματος.

Ο ομώνυμος αμπελώνας του, το Grand Cru La Romanée-Conti, είναι το διαμάντι του στέμματος του DRC. Ένα monopole 18 στρεμμάτων κρυμμένο πίσω από πέτρινους τοίχους και φυτεμένο εξ ολοκλήρου με Pinot Noir που χρονολογείται από το 1947, το La Romanée-Conti παράγει λιγότερα από 6.000 μπουκάλια ετησίως. Το 2018, δύο μπουκάλια Romanée-Conti του 1945 έσπασαν παγκόσμια ρεκόρ για τα πιο ακριβά κρασιά που πουλήθηκαν σε δημοπρασία, αγγίζοντας τα $558.000 και τα $496.000.

Τα αμπέλια του La Romanée-Conti είναι τόσο πολύτιμα που έγιναν στόχοι μιας χολιγουντιανής συνωμοσίας εκβιασμού το 2010 και απειλήθηκαν να ποτιστούν με δηλητήριο, εκτός εάν το κτήμα κατέβαλε λύτρα ενός εκατομμυρίου ευρώ!

Διαβάστε περισσότερα: Μερικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε για το θρυλικό Domaine de la Romanée-Conti

 

Domaine Leroy

Henry Leroy

Αναμφισβήτητα ο μοναδικός αμφισβητίας της στρατοσφαιρικής τιμολόγησης που με ευλάβεια συντηρεί το DRC, το Domaine Leroy μοιράζεται μια περίπλοκη ιστορία και συνιδιοκτησία με τον φημισμένο αντίπαλό του.

Το Domaine Leroy είναι ένας negociant/παραγωγός κρασιού που εδρεύει στην περιοχή Côte de Nuits της Βουργουνδίας. Παράγει μια γκάμα κρασιών από Pinot Noir που προέρχεται από μερικούς από τους πιο εμβληματικούς αμπελώνες στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των Le Chambertin, Musigny, Clos de Vougeot και Romanée-Saint-Vivant, και βρίσκεται πολύ κοντά με το Domaine de la Romanée-Conti σε όρους τιμής και ποιότητας. Τα κρασιά που παράγονται από φρούτα που καλλιεργούνται στο κτήμα πουλιούνται με την ετικέτα Domaine Leroy.

Το domaine ιδρύθηκε από τον Francois Leroy, έναν έμπορο κρασιού με έδρα το Auxey-Duresses, το 1868. Επεκτάθηκε υπό τον γιο του Joseph και τον εγγονό Henri στις αρχές της δεκαετίας του 1900 και το 1942, ο Henri Leroy ασχολήθηκε με την αγορά του Domaine de la Romanée-Conti στο πλευρό του Edmond Gaudin de Villaine. Ο Leroy και ο Villaine είδαν τεράστιες δυνατότητες στα οικόπεδα και τα αμπέλια του DRC που είχαν ήδη στη κατοχή τους και, αντί να δουν το domaine να χωρίζεται μεταξύ διαφόρων ιδιοκτητών, αποφάσισαν να το αγοράσουν μαζί.

Καλλιεργήται εξ ολοκλήρου βάσει βιοδυναμικών αρχών και με μερικές από τις χαμηλότερες αποδόσεις στη Βουργουνδία (συνήθως περίπου 16 hl/ha), το Domaine Leroy παράγει λιγότερες από 7.200 φιάλες ετησίως σε σχεδόν 30 αμπελώνες σε όλη την Côte de Beaune και την Côte de Nuits.

Οι λάτρεις της Βουργουνδίας θα δυσκολευτούν να δηλώσουν ποιο από τα οκτώ grand cru Pinot Noir του Domaine Leroy είναι το πιο εμβληματικό, αλλά τα αρχεία δημοπρασιών δείχνουν ότι είναι το Musigny Grand Cru του κτήματος. Το 2021, τρία μπουκάλια Domaine Leroy Musigny, μέρος μόλις 618 φιαλών που παρήχθησαν το 2013, πωλήθηκαν για σχεδόν 47.333 $ ανά φιάλη!

Διαβάστε περισσότερα: Οινοποιεία θρύλοι: Domaine Leroy

Domaine Leflaive


Οι οινοποιητικές ρίζες της οικογένειας Leflaive στο Puligny-Montrachet εντοπίζονται στο 1717. Στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα, το Domaine Leflaive καθιερώθηκε σταθερά ως κορυφαίος παραγωγός Chardonnay στη Βουργουνδία.

Τις τελευταίες δεκαετίες, η υπεροχή του domaine αποδίδεται συχνά στο όραμα της Anne-Claude Leflaive, η οποία ανέλαβε το κτήμα το 1990 και ήταν ειλικρινής και πρώιμη υποστηρικτής της βιοδυναμικής αμπελοκαλλιέργειας πριν πεθάνει το 2015.

Τα πλούσια συμπυκνωμένα αλλά αγνά κρασιά που παρήγαγε συνεχίζουν να ενσαρκώνουν το στυλ του Domaine Leflaive στα χέρια του σημερινού Διευθύνοντος Συμβούλου Brice de la Morandière, ανιψιού του Leflaive.

Το πιο σεβαστό είναι το εξαιρετικά σπάνιο και παλαιωμένο Le Montrachet Grand Cru του Leflaive, που προέρχεται από ένα μικροσκοπικό οικόπεδο λίγο πάνω από 8.500 τετραγωνικά πόδια. Λόγω της ελαφρώς αυξημένης διαθεσιμότητας, το Chevalier-Montrachet Grand Cru του domaine θεωρείται συχνά η ναυαρχίδα του.

 

Georges Roumier

Ίσως περισσότερο από οπουδήποτε αλλού στη Βουργουνδία, τα κρασιά του Chambolle-Musigny αναδεικνύουν τον αισθησιασμό του Pinot Noir. Αναμφισβήτητα ο πιο γνωστός παραγωγός στο Chambolle είναι το Domaine Georges Roumier, γνωστότερο για την ετήσια παραγωγή μόλις 300 περίπου φιαλών Grand Cru Musigny που προέρχονται από μια φέτα 1 στρέμματος του θρυλικού αμπελώνα.

Το 2020, ένα μεγάλο μέρος του Georges Roumier Musigny του 1990 είχε 60.400 δολάρια σε δημοπρασία.

Τα κόκκινα κρασιά του Roumier χαρακτηρίζονται από τη σαγηνευτικότητα των φρούτων και τον πλούτο της συγκέντρωσης που χαρακτηρίζεται από μια ασυνήθιστα λεπτή δομή, ασυνήθιστη για το Chambolle που προσφέρεται ιδιαίτερα για μακρά ωρίμανση στο κελάρι. Κάπως πιο προσιτά από το Musigny είναι τα Bonnes-Mares Grand Cru και Les Amoureuses Premier Cru του παραγωγού, δύο άλλα ιδιαίτερα περιζήτητα κρασιά.

Διαβάστε περισσότερα: Domaine Georges Roumier: ένας θρύλος της Βουργουνδίας

Domaine Armand Rousseau


To Gevrey-Chambertin χαρακτηρίζεται ευρέως για τη δομή, τη δύναμη και την πυκνότητά του. Ωστόσο, τα περίφημα κρασιά του Armand Rousseau, ιδιαίτερα οι εκφράσεις τους από τους grand cru αμπελώνες Chambertin και Clos de Bèze, είναι περισσότερο γνωστά για τη λεπτομέρεια και την ένταση, τα σαγηνευτικά τρουφάτα, λουλουδάτα αρώματα και την υπέροχη, ανάγλυφη γοητεία τους.

Σε σύγκριση με τους παραγωγούς της Βουργουνδίας παρόμοιου διαμετρήματος που πωλούν τα κρασιά τους μόνο σύμφωνα με αυστηρές κατανομές, οι μεγαλύτερες εκμεταλλεύσεις αμπελώνων επέτρεψαν στον Rousseau να προσφέρει μεγαλύτερες ποσότητες κρασιού στους καταναλωτές στη λιανική αγορά. Οι τρέχουσες σοδειές του εμβληματικού Grand Cru Chambertin, για παράδειγμα, που προέρχονται από ένα οικόπεδο που εκτείνεται σε πάνω από έξι στρέμματα, είναι άμεσα διαθέσιμες σε διαδικτυακούς λιανοπωλητές. Στα 2.500 δολάρια το μπουκάλι, εξακολουθούν να είναι μια πολυτελής υπερβολή για τους περισσότερους, αλλά μια πραγματική ευκαιρία σε σύγκριση με ομοίους blue chip ομολόγους τους.

Ιδρύθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα, το domaine ήταν πρωτοπόρος στη Βουργουνδία, πρωτοπόρος στην εμφιάλωση σε μια εποχή που οι περισσότεροι παραγωγοί στη Βουργουνδία πουλούσαν τα κρασιά τους μέσω negociants.

Διαβάστε επίσης: Domaine Armand Rousseau Pere et Fils Chambertin Clos-de-Beze Grand Cru:μια έξοχη ερμηνεία του Pinot Noir με έντονη αίσθηση ενέργειας και ένα πολυποίκιλο σύνολο φρούτων

 

με στοιχεία από το wine enthusiast

Share this post