Σκοτσέζικο, ιρλανδέζικο, Bourbon & Rye Ουίσκι, ποιες είναι οι διαφορές;

Σκοτσέζικο, ιρλανδέζικο, Bourbon & Rye Ουίσκι, ποιες είναι οι διαφορές;

Είναι μια απορία που έχουν συχνά όσοι ξεκινούν να πίνουν ουίσκι: “Ποια είναι η διαφορά μεταξύ του Scotch, Bourbon και Whiskey”;

Εν ολίγοις: Το σκωτσέζικο ουίσκι γίνεται στη Σκωτία, και το Bourbon γίνεται στην Αμερική (κυρίως στο Κεντάκι). Το Scotch παράγεται από βύνοποιημένο κριθάρι ενώ το Bourbon είναι φτιαγμένο από καλαμπόκι.

Εάν πρόκειται να εξηγήσουμε τη διαφορά μεταξύ των διαφόρων ουίσκι, πρώτα θα πρέπει να καταλάβουμε τι είναι πραγματικά ένα ουίσκι. Με απλά λόγια, το ουίσκι είναι ποτό που αποστάζεται από ζυμωμένο πολτό δημητριακών.

Όλα τα ουίσκι πρέπει να περιέχουν σε ποσοστό 40% κατώτατο όριο και κατ’ ανώτατο όριο σε 94,8% αλκοόλ κατ ‘όγκο (ABV). Η διαφορά μεταξύ των διαφόρων ουίσκι εξαρτάται κυρίως από τον τύπο σιτηρών που χρησιμοποιείται για τον πολτό.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ SCOTCH ΟΥΙΣΚΙ;

Δεδομένου ότι όλα τα ουίσκι παράγονται από πολτό δημητριακών, το Scotch δεν θα αποτελεί εξαίρεση. Προκειμένου να χαρακτηριστεί ως Scotch, το ουίσκι πρέπει να παράγεται από βυνοποιημένο κριθάρι. Τα περισσότερα σκωτσέζικα ουίσκι δεν έχουν τίποτε άλλο από κριθάρι, νερό και ζύμη. Επιτρέπεται να περιλαμβάνουν δημητριακά ολικής αλέσεως άλλων σιτηρών καθώς και χρώμα καραμέλας. Δεν επιτρέπονται πρόσθετα ζύμωσης ή περικοπές.

Το σκωτσέζικο ουίσκι πρέπει επίσης να παλαιωθεί σε δρύινα βαρέλια για τουλάχιστον τρία χρόνια και πρέπει να έχει ABV λιγότερο από 94,8%. Τέλος, δεν μπορεί κανένα ουίσκι να λέγεται  Scotch αν δεν έχει γίνει  100% στη Σκωτία, από σκωτσέζικα υλικά.

 

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ BOURBON ;

Το ουίσκι Bourbon πρέπει να παράγεται από μείγμα σιτηρών το οποίο είναι τουλάχιστον 51% καλαμπόκι στο οποίο προστίθεται μια διαλογή μικρών σπόρων (περισσότερο σίκαλη και βυνοποιημένο κριθάρι. Η διαδικασία ζύμωσης για αυτό το μείγμα αρχίζει συχνά με ανάμειξη σε κάποιο πολτό από μια παλαιότερη παρτίδα που έχει ήδη ζυμωθεί.

 

Όπως και με το Scotch στη Σκωτία, το Bourbon μπορεί να χαρακτηριστεί ως Bourbon μόνο αν έγινε στις Ηνωμένες Πολιτείες. Εδώ οι κανόνες είναι λίγο πιο χαλαροί με το Bourbon σε σχέση με το Scotch, αλλά υπάρχουν.

 

Το απόσταγμα πρέπει να αποστάζεται σε όχι περισσότερο από 80% αλκοόλη (160 proof) και να μην υπερβαίνει το 62,5% όταν τοποθετείται για παλαίωση σε νέα (καμμένα) βαρέλια αμερικάνικης δρυός, μέγιστης χωρητικότητας 200 λίτρων. Τέλος, το Bourbon δεν έχει ελάχιστη περίοδο ωρίμανσης. Μόνο το προϊόν Straight Bourbon θα πρέπει να έχει παλαίωση τουλάχιστον δύο ετών (και δεν μπορεί να έχει πρόσθετα χρώματος, γεύσης ή άλλων αποσταγμάτων).

Tα blended bourbon επιτρέπεται να περιέχουν χρωστικές, αρωματικές ύλες και άλλα αποστάγματα, εφόσον το 51% του μείγματος είναι straight bourbon. Η χρονολογία που αναγράφεται στην ετικέτα ενός blended bourbon είναι η ηλικία του νεότερου ουίσκι στο μείγμα.

 

 ΕΙΝΑΙ ΤΟ TENNESSEE WHISKEY;

Το Tennessee Whiskey είναι straight bourbon που παράγεται στην πολιτεία του Tennessee. Οι άνθρωποι που παράγουν αυτό το ποτό , όπως ο Jack Daniels, δεν θέλουν το ουίσκι τους να χαρακτηρίζεται ως Bourbon, υποστηρίζοντας ότι είναι ο μόνος τύπος ουίσκι που βάζει το απόσταγμα να φιλτραριστεί μέσα από ξυλάνθρακα σφένδαμου, αναφερόμενη ως διαδικασία Lincoln County. Γι΄ αυτό πιστεύουν ότι το ποτό τους αξίζει να διακριθεί με ένα ξεχωριστό όνομα. Εκτός από αυτό,  ισχύουν όλοι οι κανόνες Bourbon.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΥΙΣΚΙ RYE (ΣΙΚΑΛΗΣ);

Το rye είναι το πιο δύσκολο από όλα τα ουίσκι στον ορισμό του. Ο λόγος για αυτό προέρχεται από μια ιστορική σύμβαση για την ονομασία της σίκαλης που παράγεται στον Καναδά. Ενώ όπως πιστεύουν όλοι  το ουίσκι σίκαλης πρέπει να παράγεται κυρίως από πολτό σίκαλης, αυτό δεν συμβαίνει πάντοτε.

Ιστορικά, ο Καναδάς κάνει απόσταξη σίκαλης  για όσο χρονικό διάστημα υπάρχει η χώρα και η πλειοψηφία του πολτού αποτελείται από πολτό σίκαλης. Αλλά καθώς δεν έχουν θεσπιστεί περιοριστικοί κανόνες, το Rye παράγεται τώρα από  ένα παχύρρευστο μείγμα δημητριακών,  με αναλογία σιταριού και σίκαλης ύψους 9: 1.

Ο μόνος κανόνας για τον χαρακτηρισμό του ουίσκι ως Rye στον Καναδά είναι να έχει 51% σίκαλη σε αυτό και να διαθέτει το άρωμα, τη γεύση και το χαρακτήρα που γενικά αποδίδεται στο καναδικό ουίσκι … ό, τι κι αν είναι αυτό.

Στην Αμερική, το ουίσκι σίκαλης πρέπει να φτιάχνεται από πολτό που περιέχει  51% σίκαλη. Τα άλλα συστατικά που χρησιμοποιούνται συνήθως περιλαμβάνουν καλαμπόκι και κριθάρι. Όπως και το Bourbon, πρέπει να είναι παλαιώσει σε καψαλισμένα νέα βαρέλια και να έχει αποσταχθεί με ένα ABV λιγότερο από 80%.

Και πάλι, όπως και το Bourbon, μόνο το Rye που ωρίμασε πάνω από  δύο έτη μπορεί να αναφέρεται ως Straight. Υπάρχει μόνο ένας παραγωγός Rye στον κόσμο (Alberta Premium, από τον Καναδά) που παράγει ουίσκι από 100% σίκαλη.

 

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΡΛΑΝΔΕΖΙΚΟ ΟΥΙΣΚΙ;           

Ιρλανδικό ουίσκι ονομάζεται σχεδόν οποιοδήποτε ουίσκι παλαιώνει  στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας ή στη Βόρεια Ιρλανδία. Όπως και το Scotch, πρέπει να αποσταχθεί σε ABV μικρότερο από 94,8. Πρέπει ο πολτός δημητριακών να έχει ζυμωθεί κατά τρόπο ώστε το απόσταγμα να έχει άρωμα και γεύση που προέρχεται από τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν. Είστε ελεύθεροι να χρησιμοποιείτε όποια δημητριακά θέλετε, αλλά εάν αναμιγνύετε δύο ή περισσότερα αποσταγμένα προϊόντα, θα πρέπει να επισημαίνονται ως αναμεμειγμένα. Τέλος, το ιρλανδέζικο ουίσκι πρέπει να ωριμάσει για τουλάχιστον τρία χρόνια σε ξύλινα βαρέλια.

Διαβάστε επίσης: Ουίσκι το νερό της ζωής

Ουίσκι part2: Ιρλανδικό, Βορείου Αμερικής, Bourbon, Ιαπωνικό

Share this post