Η Ισπανία παραμένει ο μεγαλύτερος εξαγωγέας οίνου στον κόσμο

Η Ισπανία παραμένει ο μεγαλύτερος εξαγωγέας οίνου στον κόσμο

Η Ισπανία διατήρησε την θέση της στην κορυφή της πυραμίδας για τις παγκόσμιες εξαγωγές κρασιού μπροστά από την Ιταλία και τη Γαλλία, εξάγοντας 22,8 εκατομμύρια εκατόλιτρα κρασιού την χρονιά που πέρασε.

Όπως αναφέρθηκε από το Euronews, από πλευράς όγκου, η χώρα παραμένει σημαντικά πιο μπροστά από τον πλησιέστερο εξαγωγικό ανταγωνιστή της – την Ιταλία – ο οποίος εξήγαγε 21 εκατομμύρια εκατόλιτρα κρασιού πέρυσι.

Η Γαλλία βρέθηκε στην τρίτη θέση με εξαγωγές 15 εκατομμυρίων εκατόλιτρων, ωστόσο κατέχει την πρώτη θέση σύμφωνα με την αξία, με εξαγωγικές πωλήσεις ύψους 9 δισεκατομμυρίων ευρώ πέρυσι.

Η Ιταλία έρχεται δεύτερη μετά την Γαλλία, με πωλήσεις αξίας 6 δισ. Ευρώ, ενώ η Ισπανία έμεινε στην τρίτη θέση με πωλήσεις αξίας μόλις 2,8 δισ. Ευρώ.

Η μέση τιμή της Ισπανίας ανά λίτρο κρασιού ανέρχεται σήμερα σε 1,25 ευρώ, ενώ ο γαλλικός οίνος διαχειρίζεται 6 ευρώ ανά λίτρο και ο ιταλικός οίνος 2,78 ευρώ.

Οι χαμηλές τιμές του κρασιού της Ισπανίας έβαλαν τη χώρα πίσω από από τον μέσο όρο/λίτρο της Αυστραλίας και της Χιλής σε αξία, ενώ μόνο η Νότια Αφρική πωλούσε το κρασί της για λιγότερο, κατά μέσο όρο 1,23 ευρώ ανά λίτρο.

Η Ισπανία εξακολουθεί να εξαρτάται από την παραγωγή οίνων χύμα, με το μισό της συνολικής παραγωγής της πέρυσι – 12,6 εκατομμύρια εκατόλιτρα – να πωλείται ως χύμα κρασί.

Εάν η Ισπανία επιθυμεί να βελτιώσει τις πωλήσεις αξίας της, τότε θα πρέπει να μειώσει την παραγωγή χύμα κρασιού και να προωθήσει τα εξαιρετικά κρασιά της.

Η χώρα ενδέχεται να αντιμετωπίσει προβλήματα με τις εξαγωγές φέτος λόγω της συγκομιδής του 2017 που υπέστη πλήγμα από τον παγετό στην Ευρώπη, η οποία έπληξε σοβαρά περιοχές όπως η Ribera del Duero και είδε την παγκόσμια πτώση της παραγωγής κρασιού να φτάνει στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 56 χρόνων.

“Η συγκομιδή στην Ισπανία είναι κάτω από το 30% κατά μέσο όρο και ορισμένοι παραγωγοί μπορεί να εξαντλήσουν τα αποθέματα κρασιού τους. Η Ribera del Duero έχασε το 70% της καλλιέργειάς της από τον παγετό, οπότε οι άνθρωποι αρχίζουν να αναρωτιούνται ποιο θα είναι το τελευταίο τρίμηνο του έτους “.

Share this post