ZEMIS Jean Leon 2003 και η ενδιαφέρουσα ιστορία ενός ιδεαλιστή που έκανε τα όνειρά του πραγματικότητα

ZEMIS Jean Leon 2003 και η ενδιαφέρουσα ιστορία ενός ιδεαλιστή που έκανε τα όνειρά του πραγματικότητα

Review of:
Version:
2003
Price:
90

Reviewed by:
Rating:
18.5+
On 16 Φεβρουαρίου, 2019
Last modified:16 Φεβρουαρίου, 2019

Summary:

Περιοχή:  Do Penedes, Catalonia, Ισπανία

Ποικιλία: 60% Cabernet Sauvignon, 30% Merlot, 10% Cabernet Franc

Σε ένα από τα οινοτουριστικά μας ταξίδια στην Ισπανία, πριν από 12 περίπου χρόνια, η ομάδα του οινοποιείου Torres, μας πρότεινε να μας ξεναγήσει στο οινοποιείο του Jean Leon που άλλωστε δεν βρισκότανε και πολύ μακρυά από την Βαρκελώνη όπου μέναμε.

Υπάρχουν πολλές ιστορίες πράγματι για οινοποιεία και κρασιά που έχουμε ακούσει αλλά είναι πολύ λίγες αυτές που είναι τόσο ενδιαφέρουσες, όσο του Jean Leon.

Όταν ο Jean Leon (πραγματικό όνομα Ángel Ceferino Carrión Madrazo) πήγε για πρώτη φορά στη Νέα Υόρκη για να αναζητήσει την τύχη του, εργάστηκε ως οδηγός ταξί. 3055 ήταν ο αριθμός της άδειας και αντιπροσωπεύει μια ματιά στον άνθρωπο πίσω από το μύθο. Οι ταπεινές αρχές ενός ιδεαλιστή που έκανε τα όνειρά του πραγματικότητα, για να ανοίξει το πιο πολυτελές εστιατόριο στο Χόλιγουντ, “La Scala”, και να παράγει το δικό του κρασί.

Το οινοποιείο Jean Leon σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε το 1964, στο στυλ ενός Chateau του Bordeaux. Βρίσκεται στο κέντρο του κτήματος, σε ένα από τα υψηλότερα σημεία του, και περιβάλλεται από τους αμπελώνες της εταιρείας.

Το 1994, ο Jean Leon διαγνώστηκε με προχωρημένο καρκίνο του λάρυγγα. Αρκετοί Αμερικανοί επιχειρηματίες ενδιαφέρθηκαν να αγοράσουν το οινοποιείο του, αλλά αυτός τις απέρριψε. Αντ ‘αυτού, αποφάσισε να αναθέσει στην οικογένεια Torres την κληρονομιά του για να εξασφαλίσει τη συνέχεια του οινοποιείου του και να διατηρήσει τη μοναδική προσωπικότητα και ταυτότητα των οίνων που φέρουν το όνομά του.

Από το 1994, όταν ο Jean Leon ανέθεσε την κληρονομιά του στην οικογένεια Torres, το οινοποιείο έμεινε πιστό στη φιλοσοφία του ιδρυτή του. Σε κάθε κρασί, επιδιώκει την καινοτομία και την κομψότητα για να συνεχίσει να κάνει ιστορία – και να συνεχίσει την ιστορία ενός αυτοδημιούργητου ανθρώπου που αγωνίστηκε ακούραστα για τα όνειρά του.

Η εξωτερική εμφάνιση του οινοποιείου έχει υποστεί λίγες αλλαγές και διατηρεί την ίδια κλασική παρουσία που είχε πριν σχεδόν 40 χρόνια. Ωστόσο, από την εποχή που χτίστηκε, το εσωτερικό του οινοποιείου Jean Leon ήταν πάντα το σπίτι των τελευταίων τεχνολογικών προόδων για την παραγωγή οίνων της υψηλότερης έκφρασης.

Η φιλοσοφία του οινοποιείου ήταν πάντοτε προσανατολισμένη στην ποιότητα, την κομψότητα και την περιορισμένη παραγωγή, ώστε να εξασφαλίζεται ο εξατομικευμένος έλεγχος όλων των κρασιών σε όλη τη διαδικασία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, παρά τις τεχνικές προόδους που έχουν ενσωματωθεί στο οινοποιείο, πολλές εργασίες εξακολουθούν να εκτελούνται με χειροκίνητο και παραδοσιακό τρόπο, εξασφαλίζοντας έτσι την τέλεια παρακολούθηση όλων των διαδικασιών.

To ZEMIS Jean Leon 2003, ωρίμασε για 20 μήνες σε γαλλικά δρύινα βαρέλια που εμπλουτίσανε τα υπέροχα αρώματα γλυκών ώριμων φρούτων με επιπλέον φινετσάτες νότες κέδρου και γλυκών μπαχαρικών. Μεθυστικά αρώματα κόκκινων και μαύρων φρούτων, cassis, μεσογειακών βοτάνων, βιολέτας και καπνισμένης βελανιδιάς είναι ελάχιστα από το γενναιόδωρο μπουκέτο που έχει να προσφέρει αυτό το σύνθετο bordeaux blend. Στον ουρανίσκο, γεμάτο, με υπέροχη υφή και ώριμες μαστιχωτές τανίνες, πλημμυρίζει τους κάλυκες με μπλέ και μαύρα φρούτα, bramble, νότες δέρατος και πικάντικης βελανιδιάς. Πραγματικά πυκνό και πλούσιο αλλά και ιδιαίτερα απολαυστικό, είναι ένα υπέροχο bordeaux blend με υποδειγματικά αρμονική εξέλιξη.

Τιμή: 90€

Βαθμολογία: 93/100

Share this post