Καλύτερος σομελιέ του κόσμου αναδείχθηκε ο Λετονός Raimonds Tomsons

Καλύτερος σομελιέ του κόσμου αναδείχθηκε ο Λετονός Raimonds Tomsons

 

Ο Λετονός Raimonds Tomsons αναδείχθηκε νικητής του διαγωνισμού ASI (Association de la Sommellerie Internationale) Καλύτερος Σομελιέ του Κόσμου που πραγματοποιήθηκε στο La Defense Arena, κοντά στο Παρίσι.

Ο διαγωνισμός, που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1969, φέρνει αντιμέτωπους σομελιέ από όλο τον κόσμο σε μια σειρά προκλήσεων που έχουν σχεδιαστεί για να δοκιμάσουν τις ικανότητές τους στη γεύση και το σερβίρισμα, καθώς και τις γνώσεις τους για τις τιμές.

Αυτή η έκδοση, η πρώτη που πραγματοποιήθηκε στη Γαλλία από το 1989, διεξήχθη σε τέσσερις ημέρες και από τους 68 υποψηφίους οι τρεις φιναλίστ ήταν: ο Raimonds Tomsons, η Δανή Nina Jensen (δεύτερη) και ο Reeze Choi από την Κίνα (στη τρίτη θέση).

Ως αντανάκλαση της αλλαγής των συνηθειών του τρόπου ζωής, μεταξύ των προκλήσεων φέτος ήταν ένα task που αφορούσε τον συνδυασμό μη αλκοολούχων ποτών με πιάτα vegan.

Αν και η Λετονία δεν είναι γνωστή για την αμπελοκαλλιέργεια της, ο Tomsons, ο οποίος ήρθε τρίτος στην τελευταία έκδοση του διαγωνισμού το 2019, το ανέφερε ως πλεονέκτημα σε μια συνέντευξη πριν τον τελικό: «Δεν έχουμε ιστορία και το μυαλό μας είναι πιο ελεύθερο …Στη Λατινική Αμερική ή κλασικές χώρες όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία, δυσκολεύονται περισσότερο να ανοιχτούν στα κρασιά του κόσμου, γιατί είναι πολύ περήφανοι για τα δικά τους κρασιά».

Ο Tomsons είναι διευθυντής κρασιού στην εταιρία Barents, εισαγωγέας με έδρα τη Ρίγα, και επίσης συνιδρυτής του WineTeach, μιας διαδικτυακής πλατφόρμας εκπαίδευσης για το κρασί. Όταν ανακοινώθηκε νικητής είπε: «Δεν μπορώ να το πιστέψω». Τώρα θα ενταχθεί στο hall of fame των ASI Champions.

Share this post