Καλύτερος Έλληνας Οινοχόος για το 2020 είναι ο Χανιαλίδης Ελευθέριος

Καλύτερος Έλληνας Οινοχόος για το 2020 είναι ο Χανιαλίδης Ελευθέριος

Ο Χανιαλίδης Ελευθέριος Head Sommelier των καταστημάτων Cava Vegera, αναδείχθηκε ο καλύτερος Έλληνας οινοχόος για το 2020, στον φετινό Πανελλήνιο Διαγωνισμό για τον Καλύτερο Έλληνα Οινοχόο του 2020 που ολοκληρώθηκε χθες 1 Φεβρουαρίου στην Αθήνα. Στην τριάδα του τελικού προκρίθηκαν επίσης: ο Αλέξανδρος Μπουζίκας (Best Sommelier of Greece 2017 & Wine Consultantπου) που έλαβε την δεύτερη θέση και ο Αριστοτέλης-Ιωσήφ Σκλαβενίτης (Best Sommelier of Greece 2016 & 2019 Co-Owner, Head Sommelier στο Oinoscent Wine Bar) που με μικρή διαφορά κατέλαβε την τρίτη θέση.

Δεκαπέντε συνολικά οινοχόοι (14 Έλληνες και ένας φιλοξενούμενος από την Κύπρο) συμμετείχαν στις δυο φάσεις του φετινού Πανελλήνιου Διαγωνισμού. Η ημιτελική φάση πραγματοποιήθηκε στις 31 Ιανουαρίου 2020 στο ξενοδοχείο Electra Metropolis Athens και περιελάμβανε απαιτητικά tasks όπως: γραπτές και προφορικές εξετάσεις σε θεωρητικά θέματα, τυφλή γευστική δοκιμή κρασιών, αρμονία κρασιού – φαγητού, και πρακτικές σέρβις. Η τελική φάση πραγματοποιήθηκε χθες Σάββατο 1η Φεβρουαρίου 2020 στις 18:00 στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία.

Ο Διαγωνισμός διοργανώνεται από την Πανελλήνια ‘Ενωση Οινοχόων, Association of Greek Sommeliers σύμφωνα με τα πρότυπα της Παγκόσμιας Ένωσης Οινοχόων (ASI – Association de la Sommellerie Internationale) και το υψηλό επίπεδο και την άρτια διεξαγωγή του, διασφάλισαν η πολυετής εμπειρία στην διοργάνωση και εκτέλεση αντίστοιχων εκδηλώσεων της Τεχνικής Επιτροπής που απαρτίζεται από τον κ. Νίκο Λουκάκη, υπεύθυνο της Επιτροπής Διαγωνισμών, τον κ. Κωνσταντίνο Λαζαράκη MW, τον κ. Ευστάθιο Τσώκο Head Sommelier του εστιατορίου Aleria και τον κ. Ανδρέα Ματθίδη, πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Οινοχόων.

Η διοργάνωση γίνεται σε συνεργασία με την ΕΝΟΑΒΕ Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος – Winemakers of North Greece και την εκδήλωση «Τα ΒορΟινά» της Αθήνας.

Ο νικητής του διαγωνισμού θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον Πανευρωπαϊκό διαγωνισμό της A.S.I. το 2023. Ο νικητής αυτού του εθνικού διαγωνισμού θα έχει στην διάθεση πάνω από τρία χρόνια μαζί με την Εθνική ομάδα ώστε να προετοιμαστεί καλύτερα για μία τόσο υψηλού επιπέδου διοργάνωση.

Οι συμμετέχοντες στον διαγωνισμό:

1 ANDRONACHE ADRIAN Φιλοξενούμενος από Κύπρο Sommelier at Rous Restaurant , Λευκοσία
2 ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ ΤΑΣΟΣ Certified Sommelier (Court of Master Sommeliers) – Ιδιοκτήτης εστιατορίου Διόνυσος στην Όρμα Αριδαίας.
3 ΒΟΥΝΑΣΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Sommelier-Maitre at Mea Terra restaurant
4 ΖΕΡΒΟΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ Sommelier στο wine bar oinoscent
5 ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Maître d’hôtel – Head Sommelier, Electra Hotel Athens
6 ΚΟΣΜΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Certified Sommelier
7 ΜΠΑΚΙΡΤΖΙΔΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ Sommelier Petra Canaves – Oia Santorini

8. ΜΠΑΡΜΠΑΝΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ Sommelier στο Ιθάκη
9 ΜΠΟΥΖΙΚΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Best Sommelier of Greece 2017 & Wine Consultant
10 ΠΑΠΑΝΔΡΕΑΣ ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ Οινοχόος Aleria restaurant
11 ΠΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΘΕΟΛΟΓΟΣ Sommelier στο Ξενοδοχείο Danai Beach Resort and Villas στην Νικήτη Χαλκιδική
12 ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ-ΙΩΣΗΦ Best Sommelier of Greece 2016 & 2019 Co-Owner, Head Sommelier στο Oinoscent Wine Bar
13 ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ ΦΩΤΙΟΣ Wine Tourism – Santorini
14 ΧΑΝΙΑΛΙΔΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ Head Sommelier των καταστημάτων Cava Vegera

15 ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΑΡΓΥΡΙΟΣ Οινοχόος Aleria restaurant

Share this post