Η κατανάλωση κρασιού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο μόλυνσης από τον Covid, σύμφωνα με μελέτη

Η κατανάλωση κρασιού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο μόλυνσης από τον Covid, σύμφωνα με μελέτη

Μια μελέτη μέσω της UK Biobank που εξέτασε πώς οι συνήθειες κατανάλωσης αλκοόλ επηρέασαν τον κίνδυνο μόλυνσης από Covid, διαπίστωσε ότι η κατανάλωση κρασιού θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο μόλυνσης.

 

Ωστόσο, η εικόνα δεν ήταν τόσο ρόδινη για τους λάτρεις της μπύρας, καθώς η ίδια μελέτη διαπίστωσε ότι οι πότες μπύρας και μηλίτη αντιμετώπιζαν στην πραγματικότητα υψηλότερο κίνδυνο μόλυνσης από Covid σε σύγκριση με εκείνους που δεν έπιναν τίποτα.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο Frontiers of Nutrition, εξέτασε τα ιατρικά αρχεία 473.957 ατόμων – παρακολουθώντας την κατανάλωση αλκοόλ και τη μόλυνση από τον Covid καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας.

Τα στοιχεία από τη βρετανική βάση δεδομένων UK Biobank αναλύθηκαν στο νοσοκομείο Shenzhen Kangning της Κίνας.

Είναι ενδιαφέρον στην εισαγωγή, ότι η μελέτη φάνηκε να αναγνωρίζει την ομιχλώδη σχέση μεταξύ αλκοόλ και υγείας, κάτι, όπως έχει αναφέρεται σε αρκετές περιπτώσεις, απέχει πολύ από το να είναι ξεκάθαρο.

«Οι δυσμενείς επιπτώσεις της κατανάλωσης αλκοόλ έχουν τεκμηριωθεί ευρέως. Οι παρατηρούμενες σχέσεις μεταξύ κατανάλωσης αλκοόλ και ασθενειών είναι συχνά μη γραμμικές, με τη χαμηλή έως μέτρια κατανάλωση αλκοόλ να είναι προστατευτική και η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ να είναι επιβλαβής», σημείωσε η μελέτη.

Διαπιστώθηκε ότι σε σύγκριση με τους μη πότες, ο κίνδυνος COVID-19 ήταν 10-17% χαμηλότερος στους καταναλωτές κόκκινου κρασιού και 7-8% χαμηλότερος σε όσους πίνουν λευκό κρασί και σαμπάνια.

Ωστόσο, όσοι πίνουν μπύρα και μηλίτη βρέθηκε ότι διατρέχουν 28% αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης από τον Covid σε σύγκριση με εκείνους που δεν έπιναν καθόλου.

Μπορεί να παίζουν ρόλο εδώ οι πολυφαινόλες – οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες και αυτό θα εξηγούσε γιατί το κόκκινο κρασί βρέθηκε να αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη πτώση στον κίνδυνο μόλυνσης από Covid.

«Μελέτες έχουν δείξει ότι τα κρασιά παρουσιάζουν ευεργετικές ιδιότητες που είναι ανεξάρτητες από την παρουσία αλκοόλης και θα πρέπει να αποδοθούν στο πολυφαινολικό τους περιεχόμενο», σημειώνει η ίδια η μελέτη. «Το κόκκινο κρασί προσφέρει πρόσθετα οφέλη σε σχέση με άλλα αλκοολούχα ποτά πιθανώς λόγω της υψηλότερης περιεκτικότητάς του σε πολυφαινολικά, μειώνοντας την αρτηριακή πίεση, αναστέλλοντας την οξείδωση σωματιδίων λιποπρωτεϊνών χαμηλής πυκνότητας και άλλες ευνοϊκές επιδράσεις στην κυτταρική οξειδοαναγωγική κατάσταση, βελτιώνοντας τη λειτουργία του ενδοθηλίου, αναστέλλοντας τη συσσώρευση αιμοπεταλίων. μειώνοντας τη φλεγμονή και την κυτταρική προσκόλληση και ενεργοποιώντας πρωτεΐνες που αποτρέπουν τον θάνατο των κυττάρων ».

Οι συγγραφείς σημείωσαν συμπεράσματα όπως:

«Η μελέτη μας δείχνει ότι τα άτομα που κατανάλωναν συνήθως κόκκινο και λευκό κρασί και σαμπάνια σύμφωνα με τις οδηγίες και μερικές φορές κατανάλωναν 1-2 ποτήρια/εβδομάδα ενισχυμένα κρασιά, σύμφωνα με τις οδηγίες φαίνεται ότι έχουν πιθανότητες να μειώσουν τον κίνδυνο του COVID-19».

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η έρευνα βασίζεται σε συσχετισμένα δεδομένα και επομένως δεν γνωρίζουμε εάν παίζουν ρόλο άλλοι παράγοντες που ενημερώνουν τα ευρήματα.

πηγή: thedrinksbusiness & dailymail

Share this post