Το κλείσιμο εστιατορίων έφτασε στο υψηλότερο σημείο της δεκαετίας στην Βρετανία

Το κλείσιμο εστιατορίων έφτασε στο υψηλότερο σημείο της δεκαετίας στην Βρετανία

 

Κατά μέσο όρο πέντε εστιατόρια έκλεισαν κάθε μέρα τους πρώτους τρεις μήνες του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με νέα στοιχεία, με 569 επιχειρήσεις να υποβάλλουν αίτηση πτώχευσης το πρώτο τρίμηνο του 2023.

Τους πρώτους τρεις μήνες του τρέχοντος έτους σημειώθηκε το υψηλότερο ποσοστό κλεισίματος βρετανικών εστιατορίων την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με νέα στοιχεία της λογιστικής εταιρείας Price Bailey.

Κατά μέσο όρο 5,6 εστιατόρια υπέβαλαν αίτηση χρεωκοπίας ανά ημέρα κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023, συνολικά 569 επιχειρήσεις. Αυτό ανεβάζει το σύνολο τους τελευταίους 12 μήνες σε 2.028, μια αύξηση 55% σε σχέση με τα στοιχεία του 2021, όπου 1.303 εστιατόρια, κατά μέσο όρο 3,1 την ημέρα, αναγκάστηκαν να κλείσουν.

Η αύξηση του ενεργειακού κόστους, έως και 80% από έτος σε έτος, καθώς και η αύξηση κατά 22% στον πληθωρισμό των τιμών των τροφίμων και τα αυξανόμενα επιτόκια, ασκούν πίεση στις επιχειρήσεις φιλοξενίας.

Ωστόσο, παρά την αύξηση του κλεισίματος εστιατορίων, ξεχωριστά στοιχεία από το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής που παρήγγειλε ο Price Bailey αποκαλύπτουν αύξηση της αισιοδοξίας μεταξύ των ιδιοκτητών επιχειρήσεων.

Ένα στα τρία βρετανικά εστιατόρια αναφέρει ότι ο τζίρος αυξάνεται. Αυτό σηματοδοτεί μια σημαντική βελτίωση σε σχέση με πριν από έξι μήνες, όταν το 16% των επιχειρήσεων ανέφερε αύξηση του κύκλου εργασιών σε σύγκριση με το 37% που δήλωσε ότι ήταν σε πτώση.

Μια νέα έκθεση της Barclays αποκάλυψε ότι οι κάτω των 25 ετών στο Ηνωμένο Βασίλειο ξοδεύουν πολύ περισσότερα όταν βγαίνουν για φαγητό και ποτό από ό,τι πέρυσι, κάτι που θα μπορούσε να είναι μέρος αυτής της θετικής ώθησης.

Share this post