Το κόκκινο κρασί «καλό για τη σεξουαλική υγεία»

Το κόκκινο κρασί «καλό για τη σεξουαλική υγεία»

 

Μια νέα ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο Journal for Clinical Medicine ισχυρίζεται ότι μελέτες δείχνουν τα πιθανά οφέλη του κόκκινου κρασιού στη σεξουαλική υγεία.

 

Η έκθεση, η οποία αξιολόγησε μια σειρά από μελέτες μεταξύ 1993 και 2022, ισχυρίζεται ότι το κόκκινο κρασί, εάν καταναλωθεί σε μέτριες ποσότητες, θα μπορούσε ενδεχομένως να βοηθήσει ασθενείς με στυτική δυσλειτουργία και επίσης να βοηθήσει στη σεξουαλική επιθυμία σε άνδρες και γυναίκες.

Η μελέτη είπε: «Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες των πολυφαινολών που βρίσκονται στο κόκκινο κρασί φαίνεται να είναι ευεργετικές για το ανδρικό αναπαραγωγικό σύστημα, υποδηλώνοντας μια θετική συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης κόκκινου κρασιού και των επιπέδων τεστοστερόνης στον ορό».

Οι πολυφαινόλες, οι οποίες είναι μια ένωση που βρίσκεται στο κόκκινο κρασί καθώς και στα φρούτα, τα λαχανικά και άλλα βότανα και μπαχαρικά, λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά, προλαμβάνοντας καρδιαγγειακές παθήσεις, ακόμη και τύπους καρκίνου.

Μέσω της θετικής επίδρασης στην καρδιά, μπορεί να αυξήσει τη ροή του αίματος σε άλλα μέρη του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των σεξουαλικών οργάνων.

Είπε: «Τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί μέχρι στιγμής έχουν δείξει ότι το κόκκινο κρασί, εάν καταναλώνεται με μέτρο, μπορεί να είναι δυνητικά ευεργετικό για ασθενείς με στυτική δυσλειτουργία».

Επιπλέον, η μελέτη πρότεινε ότι το κόκκινο κρασί θα μπορούσε να βοηθήσει στην ενίσχυση της τεστοστερόνης καθώς και στην ανδρική γονιμότητα.

Η μελέτη εξέτασε επίσης τον αντίκτυπο του κόκκινου κρασιού στις γυναίκες, ανακαλύπτοντας ότι όσες έπιναν κόκκινο κρασί σε μέτρια επίπεδα είχαν περισσότερη σεξουαλική επιθυμία από ό,τι εκείνες που έπιναν ένα ποτήρι ή λιγότερο, ή ήταν ακόμη και ολότελα.

Είπε: «Οι γυναίκες που κατανάλωναν μέτρια κόκκινο κρασί εμφάνισαν υψηλότερες βαθμολογίες για σεξουαλική επιθυμία και λίπανση με συνολική βελτίωση στη σεξουαλική λειτουργία σε σύγκριση με τις γυναίκες που κατανάλωναν περιστασιακά ή  λιγότερο από ένα ποτήρι την ημέρα οποιουδήποτε τύπου κρασιού ή άλλων αλκοολούχων ποτών. .

«Λαμβάνοντας υπόψη ότι η ηλικία συνήθως συσχετίζεται αντίστροφα με τη σεξουαλική λειτουργία, αυτά τα ευρήματα φαίνεται να είναι πολύ ενδιαφέροντα, καθώς οι γυναίκες στην ομάδα 1 (μέτρια κατανάλωση αλκοόλ) ήταν μεγαλύτερες από τις ομάδες 2 και 3 (ένα ποτήρι). Σύμφωνα με τους συγγραφείς, αυτά τα ευρήματα θα μπορούσαν να οφείλονται σε μια συνεργική επίδραση τόσο των πολυφαινολών όσο και της περιεκτικότητας σε αλκοόλ στο κόκκινο κρασί.

«Σε αυτή τη μελέτη, η πρόσληψη κόκκινου κρασιού οδήγησε σε συνολική βελτίωση της σεξουαλικής λειτουργίας στην ομάδα 1 σε σύγκριση με την ομάδα 3, η οποία αποτελούταν από περιστασιακούς πότες άλλων τύπων αλκοολούχων ποτών, συμπεριλαμβανομένου του λευκού και σε μικρότερο βαθμό του κόκκινου κρασιού».

Η μελέτη εξέτασε επίσης εάν άλλα αλκοολούχα ποτά, όπως η μπύρα, θα είχαν παρόμοια επίδραση, αλλά κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το κόκκινο κρασί, λόγω των ιδιοτήτων του ποτού, είχε μεγαλύτερο αντίκτυπο.

Δήλωσε επίσης ότι τα υψηλά επίπεδα πρόσληψης αλκοόλ ήταν επιζήμια για τη σεξουαλική υγεία καθώς και για τη γενική υγεία.

Share this post