Γιατί ένα κρασί μπορεί να έχει διαφορετική γεύση όταν πετάμε με αεροπλάνο;

Γιατί ένα κρασί μπορεί να έχει διαφορετική γεύση όταν πετάμε με αεροπλάνο;

Αν πιστεύετε ότι η επιλογή κρασιού σε ένα εκλεκτό εστιατόριο είναι δύσκολη, απλά φανταστείτε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ένας σομελιέ αεροπορικών εταιρειών στη διαδικασία επιλογής κρασιών για να ικανοποιήσει τους πολλές φορές απαιτητικούς ουρανίσκους των επιβατών premium κατηγορίας ενός αερομεταφορέα. Είναι κάθε άλλο παρά εύκολη δουλειά για ακόμη και τους πιο έμπειρους ειδικούς στο κρασί, επειδή τα κρασιά που δοκιμάζουν στο έδαφος μπορεί να έχουν εντελώς διαφορετική γεύση στο υψόμετρο κατά την διάρκεια πτήσης.

 

Σύμφωνα με το AeroCorner, ο αέρας μέσα σε ένα αεροσκάφος κατά την πτήση είναι πολύ πιο ξηρός από τον αέρα στο επίπεδο του εδάφους, κάτι που εξαρτάται από το πώς λειτουργεί το σύστημα φιλτραρίσματος αέρα του αεροπλάνου. Τα συστήματα έχουν σχεδιαστεί για να τραβούν αέρα από το εξωτερικό του αεροπλάνου και να τον κυκλοφορούν στην καμπίνα. Ο αέρας είναι λιγότερο υγρός στο υψόμετρο, επομένως ο αέρας της καμπίνας χάνει σταδιακά την υγρασία του. Γενικά, οι άνθρωποι αισθάνονται άνετα σε μια ατμόσφαιρα που περιέχει 30% έως 65% υγρασία. Εν τω μεταξύ, ο αέρας της καμπίνας του αεροσκάφους είναι πιο κοντά στο 20% έως 30% υγρασία. Επιπλέον, ο ξηρός αέρας μπορεί επίσης να στεγνώσει τις βλεννώδεις μεμβράνες, κάνοντάς σας να νιώσετε διψασμένοι. Συνολικά, η πτήση τείνει να κάνει τους ανθρώπους λίγο πιο αφυδατωμένους.

Οι διουρητικές επιδράσεις του αλκοόλ και η απώλεια υγρών από τον ξηρό αέρα της καμπίνας σημαίνει ότι είναι πιθανό να αφυδατωθείτε πιο εύκολα αν πιείτε κρασί εν ώρα πτήσης. Αυτό αυξάνει την πιθανότητα ότι το hangover – εάν καταναλώσετε αρκετό αλκοόλ – θα είναι επίσης πιο έντονο.

Τι σχέση έχουν όλα αυτά με το κρασί κατά την πτήση; Ο ξηρός αέρας μπορεί να επηρεάσει το ανθρώπινο σώμα μέσω ξηρού δέρματος, δακρυσμένων ματιών ή σκασμένων χειλιών κατά τη διάρκεια μιας μεγάλης πτήσης. Η έλλειψη υγρασίας επηρεάζει επίσης την ικανότητά μας για γεύση και όσφρηση – τις δύο αισθήσεις που χρειαζόμαστε για να εκτιμήσουμε τις αποχρώσεις του κρασιού. Σύμφωνα με το Forbes, οι γευστικοί κάλυκες ανιχνεύουν τα προφίλ γεύσης και το άρωμα επεξεργάζεται όταν οι ατμοί ταξιδεύουν μέσα από τα ιγμόρειά μας για να φτάσουν στο οσφρητικό επιθήλιο όπου καταγράφουμε τη μυρωδιά.

Όταν η γεύση και η μυρωδιά δεν συγχρονίζονται, μειώνεται η ικανότητά μας να γευόμαστε κρασί.

Ποια είναι η λύση;

Οι ειδικοί κρασιών αεροπορικών εταιρειών επιλέγουν κρασιά στο επίπεδο του εδάφους, αλλά τα γεύονται σε υψόμετρο πριν τα προσθέσουν στις λίστες κρασιών κατά την πτήση. Η Andrea Robinson, master sommelier που επιμελείται την in-flight λίστα κρασιών της Delta Air Lines, είπε στο Insider το 2015, «Οι αισθήσεις σου είναι θαμπές στο υψόμετρο, καθιστώντας δύσκολο να εκτιμήσεις τα περίπλοκα αρώματα και γεύσεις που προσφέρει το κρασί». Είπε επίσης, «Η χαμηλότερη ατμοσφαιρική πίεση – σε σχέση με τη γεύση στο έδαφος – σημαίνει ότι αυτά τα μόρια γεύσης εκτοξεύονται στους αισθητηριακούς υποδοχείς σας τόσο γρήγορα, που χάνετε πολλά».

Σχολιάζοντας τον τρόπο με τον οποίο οι αισθήσεις επηρεάζουν την ικανότητά μας να δοκιμάζουμε κρασί, η Robinson εξήγησε ότι τα κρασιά έχουν πιο όξινη γεύση κατά τη διάρκεια της πτήσης, προσθέτοντας ότι “οι ισχυρές, αμμώδεις τανίνες φαίνονται επίσης».

Είναι μια δύσκολη πρόταση. Οι σομελιέ που είναι επιφορτισμένοι με την επιλογή κρασιού για κατανάλωση κατά τη διάρκεια της πτήσης συνήθως αναζητούν μη όξινα, φρουτώδη κρασιά που έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε τανίνες.

Ο Liam Steevenson, master of wine με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, ο οποίος συνεργάστηκε με την πλέον ανενεργή αεροπορική εταιρεία της Αγγλίας, την Silverjet, για την ανάπτυξη της λίστας κρασιών του αερομεταφορέα, συμφωνεί. Το 2015, ο Steevenson είπε στο BBC, “Τα κρασιά που στο έδαφος έχουν αρκετά φρουτώδη γεύση, ξαφνικά γίνονται “λεπτά”, τανικά και όξινα. Τα κρασιά σίγουρα αραιώνουν και γίνονται πολύ πιο αδύναμα. Τα υγρά διαστέλλονται και συστέλλονται ανάλογα με την ατμοσφαιρική πίεση και επομένως ίσως αυτό είναι που επηρεάζει το κρασί».

Share this post