Μερικά λόγια για τα κρασιά της Νοτίου Αφρικής

Μερικά λόγια για τα κρασιά της Νοτίου Αφρικής

Με ορισμένους παραγωγούς να απολαμβάνουν σχεδόν λατρευτική ιδιότητα σε ιστορικά κτήματα και παραγωγούς μεγάλης κλίμακας, η Νότια Αφρική μπορεί επίσης να υπερηφανεύεται για μια σειρά από κλίματα και terroirs.

Η Νότια Αφρική είναι μια από τις πιο εξέχουσες οινοπαραγωγικές χώρες στο Νότιο Ημισφαίριο. Από το τέλος του απαρτχάιντ, η βιομηχανία κρασιού της Νότιας Αφρικής έχει επικεντρώσει τη διεθνή προσοχή και αναγνώριση για τη μεγάλη ποικιλία των στυλ κρασιού και των ποικιλιών σταφυλιών.

Με περισσότερα από 300 χρόνια ιστορίας, η νοτιοαφρικανική οινοποίηση συχνά περιγράφεται ως γεφύρωση του χάσματος μεταξύ του Παλαιού και του Νέου Κόσμου. Η πλειονότητα των κρασιών παράγεται χρησιμοποιώντας τεχνικές οινοποίησης του Νέου Κόσμου, αλλά συχνά έχουν περισσότερα κοινά στιλιστικά με τα αντίστοιχα του Παλαιού Κόσμου.

Οι αμπελώνες βρίσκονται κατανεμημένοι γύρω από το καταπράσινο, τραχύ τοπίο του Δυτικού Ακρωτηρίου. Εδώ, η αφθονία των βουνών, των κοιλάδων και των οροπεδίων επιτρέπει στους οινοπαραγωγούς να παράγουν μια μεγάλη ποικιλία από στυλ. Οινοποιεία βρίσκονται επίσης στην περιοχή Orange River του Βόρειου Ακρωτηρίου, όπου το επίπεδο, άγονο τοπίο κυριαρχείται από την έρημο Καλαχάρι.

Κλίμα
Οι περισσότερες από τις οινοπαραγωγικές περιοχές της Νότιας Αφρικής έχουν μεσογειακό κλίμα, επηρεασμένο σημαντικά από τη συνάντηση του Ατλαντικού και του Ινδικού Ωκεανού.

Αυτή η εγγύτητα επιτρέπει τη διείσδυση δροσερής θαλάσσιας αύρας στους αμπελώνες των οποίων είναι ιδιαίτερα ευεργετική κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Μετριάζει επίσης τη θερμοκρασία, έτσι ώστε οι παγετοί της άνοιξης να είναι ασυνήθιστοι κατά την κρίσιμη περίοδο της ανθοφορίας και της ανάπτυξης βλαστών.

Οι εν λόγω αύρες γεμάτες υγρασία διοχετεύονται μέσω της οροσειράς του Ακρωτηρίου με το κυματιστό τοπίο να δημιουργεί πολλαπλά μεσοκλίματα για την αμπελοκαλλιέργεια. Αυτό ισχύει επίσης με την εποχική ομίχλη τον Μάρτιο και τον Αύγουστο, αλλά είναι ο νοτιοδυτικός άνεμος «The Cape Doctor» που έχει τη μεγαλύτερη επιρροή. Φυσάει έντονα την άνοιξη και το καλοκαίρι για να εμποδίσει την ανάπτυξη διαφόρων ασθενειών, όπως του ωιδίου στον αμπελώνα.

Ποικιλίες σταφυλιού
Η χαρακτηριστική ποικιλία της χώρας είναι το Pinotage, μια γηγενής διασταύρωση Pinot Noir και Cinsaut που σπάνια συναντάται σε ποσότητα σε οποιαδήποτε άλλη οινοπαραγωγική χώρα. Το Shiraz φυτεύεται επίσης ευρέως, όπως και το Cabernet Sauvignon και το Merlot (συχνά βρίσκονται μαζί σε ένα μείγμα Bordeaux).

Ωστόσο, είναι οι λευκές ποικιλίες σταφυλιού που αντιπροσωπεύουν το 55 τοις εκατό των 93.000 εκταρίων  αμπελώνων της χώρας. Το Chenin Blanc είναι το πιο φυτεμένο σταφύλι της δημοκρατίας κατέχοντας το 18,5 τοις εκατό όλων των φυτεύσεων. Παρόλο που δεν έχει διατηρήσει την προηγούμενη κυριαρχία του στους αμπελώνες ως πηγή μπράντι και ενισχυμένων κρασιών, διατηρεί τη νούμερο ένα θέση του, έχοντας μετατραπεί σε μεγάλο βαθμό σε έναν ρόλο που παρέχει τραγανά ξηρά λευκά κρασιά.

Ωστόσο, τα καλύτερα λευκά κρασιά παράγονται από Chardonnay και Sauvignon Blanc, τα οποία έχουν γίνει δημοφιλή σε διεθνές επίπεδο τα τελευταία χρόνια. Το στυλ ακρωτηρίου Chardonnay είναι ένα τέλειο παράδειγμα της διασταύρωσης μεταξύ των στυλ κρασιού του Νέου και του Παλαιού Κόσμου, ενώ το Νοτιοαφρικανικό Sauvignon Blanc είναι κυρίως δεξαμενής με κορυφαία παραδείγματα που εμφανίζουν αγιόκλημα, πράσινο πεπόνι και ορυκτότητα.

Το σύστημα Wine of Origin, μια νομική δομή που εισήχθη το 1972 για να αναγνωρίσει και να προστατεύσει την ποικιλομορφία του terroir στη χώρα, ταξινομεί τη Νότια Αφρική στις περιοχές και τις περιφέρειες όπου υπάρχουν αμπελώνες.

Ιστορία της νοτιοαφρικανικής οινοποίησης
Τα αμπέλια φυτεύτηκαν για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική από Ολλανδούς αποίκους τη δεκαετία του 1650, αν και η παραγωγή κρασιού δεν άρχισε πραγματικά να απογειώνεται έως ότου οι Γάλλοι Ουγενότοι έφτασαν με αμπελουργικές δεξιότητες και γνώσεις τη δεκαετία του 1680. Το παλαιότερο οινικό κτήμα της Νότιας Αφρικής βρίσκεται στην Κωνσταντία, όπου η παραγωγή του θρυλικού επιδόρπιου κρασιού Vin de Constance έδωσε στην περιοχή παγκόσμια φήμη τον 18ο και τον 19ο αιώνα. Το Stellenbosch είναι εξίσου ιστορική ως οινοπαραγωγική περιοχή, καθώς οι πρώτοι αμπελώνες φυτεύτηκαν τη δεκαετία του 1690.

Η νοτιοαφρικανική βιομηχανία κρασιού υπέστη πολλές καταστροφές κατά τον 19ο και τον 20ο αιώνα. Ένα καταστροφικό ξέσπασμα φυλλοξήρας τη δεκαετία του 1860 μείωσε σημαντικά την έκταση του αμπελώνα. Η επακόλουθη αναφύτευση – συχνά χρησιμοποιώντας ποικιλίες σταφυλιών υψηλής απόδοσης όπως το Cinsaut – οδήγησε σε μεγάλης κλίμακας υπερπαραγωγή.

Αυτό με τη σειρά του ώθησε την κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής να χρηματοδοτήσει την Kooperatieve Wijnbouwers Vereniging van Zuid-Afrika (την Ένωση Συνεταιριστικών Οινοπαραγωγών της Νότιας Αφρικής, πιο γνωστή ως KWV). Καθ’ όλη τη διάρκεια του 20ου αιώνα, η KWV περιόρισε την παραγωγή κρασιών με τέτοιο τρόπο που η καινοτομία ήταν σχεδόν αδύνατη και η ποσότητα είχε προτεραιότητα έναντι της ποιότητας.

Οι αποδόσεις περιορίστηκαν και οι ελάχιστες τιμές καθορίστηκαν σε επίπεδο που ενθάρρυνε την παραγωγή μπράντι και εμπλουτισμένου κρασιού. Ο έλεγχος της KWV στον τομέα του κρασιού της Νότιας Αφρικής διήρκεσε μέχρι τη δεκαετία του 1990, και ακόμη και τώρα, η βιομηχανία της χώρας έχει υψηλό αριθμό συνεταιρισμών.

Το νοτιοαφρικανικό κρασί έπεσε σε δυσμένεια διεθνώς κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα, φθάνοντας στο ιστορικό χαμηλό όταν επιβλήθηκαν εμπορικές κυρώσεις στη χώρα τη δεκαετία του 1980 λόγω των πολιτικών του απαρτχάιντ. Η απελευθέρωση του Νέλσον Μαντέλα το 1990 και η επακόλουθη εκλογή ως Προέδρου αναζωογόνησαν τη βιομηχανία: κρασιά από το κτήμα Rust en Vrede στο Stellenbosch σερβίρονταν στο δείπνο του για το Νόμπελ Ειρήνης το 1993 στο Όσλο της Νορβηγίας.

Η SA Wines and Spirits Export Association ιδρύθηκε το 1990, η οποία είναι πλέον γνωστή ως Wines of South Africa (WOSA). Είναι ένας ανεξάρτητος και μη κερδοσκοπικός οργανισμός που στοχεύει στην προώθηση της πώλησης και εξαγωγής κρασιού της Νότιας Αφρικής σε διεθνές επίπεδο.

Πιο πρόσφατα, ένα από τα πιο δύσκολα χρόνια για τη βιομηχανία κρασιού της Νότιας Αφρικής ήταν το 2020 με τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν από την πανδημία Covid-19. Από τις 26 Μαρτίου έως τις 16 Απριλίου απαγορεύτηκε κάθε εμπορία ή παρασκευή αλκοολούχων προϊόντων. Ευτυχώς, έγινε μια παραχώρηση για την οινοποιία να ολοκληρώσει τις δραστηριότητες που σχετίζονται με τη συγκομιδή, ωστόσο, οι περιορισμοί στην εγχώρια πώληση και τη μεταφορά αλκοόλ σε όλη τη χώρα επιβλήθηκαν και εντός του 2021.

Διαβάστε σχετικά: Θα αναρρώσει η βιομηχανία οίνου της Νότιας Αφρικής από τον covid-19;

Σήμερα, σχεδόν το ήμισυ του συνόλου του κρασιού που παράγεται στη χώρα εξάγεται, με την Ευρώπη να είναι η σημαντικότερη αγορά. Το 2022, 542 οινοποιεία συγκέντρωσαν λίγο περισσότερους από 1,4 εκατομμύρια τόνους σταφυλιών για να παράγουν 806 εκατομμύρια λίτρα κρασιού. Περισσότερα από 300.000 άτομα απασχολούνται στον κλάδο. Δεδομένης της ιστορίας της χώρας δίνεται μεγάλη προσοχή στην ευημερία των εργαζομένων και πολλά οινοποιεία έχουν δημιουργήσει συγκεκριμένες μάρκες για να βοηθήσουν προγράμματα όπως η κατασκευή σπιτιών και η παροχή εκπαίδευσης.

Western Cape

Το Δυτικό Ακρωτήριο φιλοξενεί τη συντριπτική πλειοψηφία της βιομηχανίας κρασιού της Νότιας Αφρικής και τις δύο πιο διάσημες οινοπαραγωγικές περιοχές της χώρας, το Stellenbosch και το Paarl. Η πόλη του Κέιπ Τάουν λειτουργεί ως το επίκεντρο του Cape Winelands, μιας ορεινής, βιολογικά ποικιλόμορφης περιοχής στη νοτιοδυτική γωνία της αφρικανικής ηπείρου.

Εδώ παράγεται μεγάλη ποικιλία κρασιών. Τα κρασιά από τις ποικιλίες σταφυλιών Shiraz και Pinotage μπορεί να είναι φρέσκα και ζουμερά ή με γεμάτο σώμα και έντονα. Τα κομψά, παλαιωμένα κρασιά Cabernet Sauvignon και Bordeaux Blends του Δυτικού Ακρωτηρίου ήταν πρωτοπόρα καθώς οι εξαγωγές άρχισαν εκ νέου στα μέσα της δεκαετίας του 1990, ενώ το Pinot Noir και το Chardonnay σε στυλ Βουργουνδίας από το Walker Bay κερδίζουν παγκόσμια αναγνώριση και το Sauvignon Blanc με δροσερό κλίμα από την Darling και το Overberg συναγωνίζεται αυτό που φτιάχνεται σε οποιαδήποτε άλλη χώρα του Νέου Κόσμου.

Οι οινοπαραγωγικές περιοχές του Δυτικού Ακρωτηρίου εκτείνονται 300 χιλιόμετρα από το Κέιπ Τάουν μέχρι τις εκβολές του ποταμού Olifants στα βόρεια και 360 χιλιόμετρα στον κόλπο Mossel στα ανατολικά. Οι περιοχές με αμπέλια σπάνια απέχουν περισσότερο από 160 χιλιόμετρα από την ακτή. Πιο μέσα στην ενδοχώρα, κυριαρχεί η επιρροή της ημίξηρης ερήμου Great Karoo. Το κλίμα μπορεί να είναι δροσερό και βροχερό (όπως στο Cape Point και στο Walker Bay), αλλά τις περισσότερες φορές είναι μεσογειακής φύσης.

Το Δυτικό Ακρωτήριο είναι γεμάτο με εντυπωσιακές οροσειρές που σχηματίζουν τη ζώνη του Cape Fold. Αυτά είναι εξαιρετικά σημαντικά για την αμπελοκαλλιέργεια σε ολόκληρη την περιοχή, συνεισφέροντας εδάφη και μεσοκλίματα ιδανικά για την παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας. Ιδιαίτερη σημασία έχουν τα βουνά Boland, που αποτελούν το ανατολικό σύνορο της Παράκτιας Περιοχής, και η οροσειρά Langeberg, που χωρίζει την κοιλάδα του ποταμού Breede από την ημι-έρημο Klein Karoo. Τα βουνά Hottentot Hollands και τα βουνά Riversonderend γύρω από το Elgin και το Overberg έχουν επίσης μεγάλη επιρροή στα κρασιά που παράγονται σε αυτές τις περιοχές. Τα βουνά Cederberg στο βορρά φιλοξενούν μερικούς από τους αμπελώνες με το μεγαλύτερο υψόμετρο της Νότιας Αφρικής. Οι κυρίαρχοι τύποι εδάφους στο Δυτικό Ακρωτήριο είναι ο γρανίτης, ο σχιστόλιθος Malmesbury και ο ψαμμίτης Table Mountain. Προσχώσεις και αργιλώδη εδάφη μπορούν να βρεθούν κατά μήκος των κοίτης του ποταμού Breede, του ποταμού Berg και του ποταμού Olifants στα βόρεια.

Οι γύρω ωκεανοί παίζουν μεγάλο ρόλο στο κλίμα του Δυτικού Ακρωτηρίου. Η περιοχή μεταξύ του Cape Point και του Cape Agulhas είναι όπου το Ανταρκτικό ρεύμα Benguela του Ατλαντικού συναντά το θερμότερο ρεύμα Agulhas του Ινδικού Ωκεανού. Οι επικρατούντες άνεμοι που πνέουν από τα νοτιοανατολικά – γνωστοί συλλογικά ως «Cape Doctor» – ψύχονται από αυτά τα ρεύματα, φέρνοντας αναζωογόνηση στους αμπελώνες πέρα από το ακρωτήριο. Οι δυτικοί άνεμοι που επηρεάζουν τις πιο βόρειες περιοχές του Ακρωτηρίου ψύχονται επίσης από το ρεύμα Benguela, το οποίο εκτείνεται μέχρι τη δυτική ακτή της Νότιας Αφρικής.

Οι πρώτοι αμπελώνες φυτεύτηκαν στο Δυτικό Ακρωτήριο όταν έφτασαν οι πρώτοι Ευρωπαίοι άποικοι της Νότιας Αφρικής τον 17ο αιώνα. Ο δεύτερος Κυβερνήτης του Ακρωτηρίου, Simon van der Stel, πιστώνεται ευρέως ότι έφερε την οινοποίηση στην περιοχή το 1600 και ίδρυσε ένα κτήμα κρασιού στην Κωνσταντία. Η περιοχή Stellenbosch πήρε το όνομά του. Ωστόσο, η βιομηχανία κρασιού στο ευρύτερο Δυτικό Ακρωτήριο οφείλει περισσότερα στους Ουγενότους, Προτεστάντες που διέφυγαν από τις θρησκευτικές διώξεις στην Καθολική Γαλλία στα τέλη του 17ου αιώνα και έφτασαν στη Νότια Αφρική με αμπέλια από την πατρίδα τους.

Η φυλλοξήρα κατέστρεψε πολλούς αμπελώνες του ακρωτηρίου στα τέλη του 19ου αιώνα, με αποτέλεσμα πολλοί αμπελώνες να φυτευτούν με ποικιλίες σταφυλιών υψηλής απόδοσης όπως το Cinsaut. Στη συνέχεια, οι συμπιεσμένες τιμές στις αρχές του 20ου αιώνα προκάλεσαν την ενοποίηση των εκμεταλλεύσεων κρασιού με σκληρή έκθλιψη και το σχηματισμό του συνεταιρισμού KWV, ο οποίος έγινε γνωστός μέχρι που έγινε ο de facto διαμορφωτής πολιτικής για ολόκληρη τη βιομηχανία κρασιού της Νότιας Αφρικής. Το μπράντυ και το εμπλουτισμένο κρασί που μπορούσε να πωληθεί φτηνά στην εγχώρια αγορά άρχισαν να κυριαρχούν στους όγκους παραγωγής, με μια επιστροφή προς τον αφρώδη και (σε μικρότερο βαθμό) αφρώδη οίνο που επιταχύνει πραγματικά το ρυθμό με το τέλος του απαρτχάιντ.

Με πολλά από τα οινοποιεία και τους αμπελώνες του σε απόσταση λίγων ωρών με το αυτοκίνητο από το Κέιπ Τάουν και δεδομένων των πολλών άλλων επιλογών για τους τουρίστες, το Δυτικό Ακρωτήριο προσφέρει πολλές υποπεριφερειακές διαδρομές κρασιού και ευκαιρίες για γευσιγνωσία κρασιού.

Δείτε βίντεο (17:45)

ΓΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙΝΟΣ στο Αμύνταιο (+αφιέρωμα στη Νότιο Αφρική) – YouTube

 

Κρασιά που αξίζει να δοκιμάσετε:

Klein Constantia Vin de Constance Natural Sweet Wine, Constantia, South Africa Muscat Blanc a Petits Grains
€ 102

The Sadie Family Die Ouwingerdreeks ‘Mev. Kirsten’ Chenin Blanc, Stellenbosch, South Africa Chenin Blanc
€ 170

The Sadie Family ‘Columella’ Red, Swartland, South Africa
Mourvedre – Syrah
€ 131

Kanonkop Black Label Pinotage, Stellenbosch, South Africa
Pinotage
€ 145

The Sadie Family ‘Palladius’ White, Swartland, South Africa
White Blend
€ 109

Mullineux Straw Wine, Swartland, South Africa
Chenin Blanc
€ 71

Porseleinberg Red, Swartland, South Africa
Syrah
€ 72

Keet Wines First Verse, South Africa Bordeaux Blend Red
€ 40

Stark-Conde Jonkershoek Valley Oude Nektar, Stellenbosch, South Africa Cabernet Sauvignon
€ 66

Alheit Vineyards ‘Huilkrans’ Chenin Blanc, Olifants River Valley, South Africa Chenin Blanc
€ 66

Rall Wines ‘AVA’ Syrah, South Africa Syrah
€ 46

2020 Boekenhoutskloof Semillon, Franschhoek Valley, South Africa Semillon

€ 41

2018 Warwick Estate Trilogy, Stellenbosch, South Africa
Bordeaux Blend Red
€ 27

2017 Klein Constantia Vin de Constance Natural Sweet Wine, Constantia, South Africa Muscat Blanc a Petits Grains
€ 92

2018 De Krans Cape Vintage Reserve, Calitzdorp, South Africa
Portuguese Red Blend
€ 19

Με στοιχεία από το wine searcher

Share this post