Οινοποιήσεις χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα

Οινοποιήσεις χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα

Castro Clauss

Κρασιά Χωρίς Ηλεκτρικό Ρεύμα
Τα τελευταία χρόνια η βιομηχανία του κρασιού κατακλύζεται από έννοιες, προβληματισμούς και τάσεις που πηγάζουν από θέματα που αξίζει να μας απασχολούν πολύ σοβαρά και να μας ενεργοποιούν. Πρώτα απ’ όλα επειδή οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής είναι πλέον πολύ ορατές και συνεπώς είναι απαραίτητο να υιοθετούνται παραγωγικές μέθοδοι και τρόποι φιλικότεροι προς το περιβάλλον, αλλά και κάποιες εναλλακτικές προσεγγίσεις στην παραγωγή του κρασιού. Αυτού του είδους η αλλαγή μπορεί να δώσει μερικές φορές, διαφορετικά και αξιόλογα αποτελέσματα.

Βιωσιμότητα, αποτύπωμα του διοξειδίου του άνθρακα, βιοδυναμική καλλιέργεια, μηδενικοί ρύποι, “φυσικά κρασιά”, ανακύκλωση και αναβιωτική καλλιέργεια, είναι μόνο μερικοί τρόποι και όροι στη παραγωγή πολλών σύγχρονων κρασιών, από μια λίστα που θα μπορούσε να φανεί ατέλειωτη.

Τα “κρασιά χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα” με εντυπωσίασαν από την πρώτη στιγμή που τα δοκίμασα και αυτός ήταν ο λόγος που με έκαναν να ενδιαφερθώ γι αυτή την πολύ γοητευτική διεργασία παραγωγής. Γνωρίζοντας πολύ καλά πόσο χαμηλών τόνων είναι το προφίλ του Σωτήρη Καραγιάννη, ο οινολόγος της Achaia Claus και των Αμπελώνων Αντωνόπουλου τα τελευταία 20 χρόνια, ήμουν βέβαιος ότι μόνο ένα ακόμη πυροτέχνημα του μάρκετινγκ δεν ήταν!

“Η ιδέα για την δημιουργία κρασιών με μηδενική χρήση ηλεκτρικής ενέργειας ξεκίνησε με μία ξηρή Μαυροδάφνη και πήρε ζωή και πνοή το 2017” μου εκμυστηρεύεται ο Σωτήρης, καθώς περιγράφει τον τρόπο που γίνονται τα κρασιά χωρίς ρεύμα. “Η όλη διαδικασία συγκομιδής, παραλαβής, οινοποίησης ωρίμασης και εμφιάλωσης γίνεται χειρωνακτικά και όπως μπορεί να γίνει αντιληπτό, οι ποσότητες αυτών των κρασιών δεν μπορούν να ξεπεράσουν τις μερικές εκατοντάδες φιάλες”. Πάνω σε αυτή την ιδέα στηρίχθηκε η δημιουργία της premium σειράς Castro Clauss που τα επόμενα χρόνια εμπλουτίστηκε και με άλλα κρασιά και ποικιλίες, διατηρώντας όμως αναλλοίωτο τον μοναδικό αυτό τρόπο παραγωγής.

Από την κάθε εσοδεία επιλέγονται μόνο τα εξαιρετικής ποιότητας σταφύλια, για να οινοποιηθούν με αυτό τον τρόπο. Εδώ δεν μιλάμε για single vineyard πρώτη ύλη, αλλά ακόμα πιο περιορισμένης έκτασης, καθώς μπορεί τα σταφύλια να επιλεχθούν μόνο από συγκεκριμένες σειρές ή κλήματα, καλύπτοντας τις ιδιαίτερα υψηλές προδιαγραφές που έχουν τεθεί από τον ίδιο.

Πως ακριβώς όμως γίνονται αυτά τα κρασιά;
Η περιγραφή του Σωτήρη Καραγιάννη είναι άκρως αναλυτική και ενδιαφέρουσα !
– “Οι εκχυλίσεις στις ερυθρές ποικιλίες γίνονται μόνο με το χέρι, αυτό σημαίνει ότι χωρίς τις υψηλές μηχανικές καταπονήσεις οι ράγες δεν πολτοποιούνται, κάτι που δίνει χαμηλότερο ποσοστό στερεών υπολειμμάτων, δηλαδή χοντρών οινολασπών.
– Επειδή όμως η εμβάπτιση των στεμφύλων είναι καθολική και επαναλαμβανόμενη σε μεγάλη συχνότητα, η εκχυλισιμότητα είναι πολύ ικανοποιητική.
– Ο διαχωρισμός των στερεών στοιχείων, μετά το πέρας της αλκοολικής ζύμωσης, γίνεται σε κάθετη ξύλινη στροφιλιά. Έτσι, η απόδοση δεν ξεπερνά το 50%, καθώς η πίεση που ασκείται ‘χειρωνακτικά” είναι πολύ χαμηλή. Αυτός είναι και ο λόγος που δυσάρεστα χαρακτηριστικά, όπως δριμεία στυπτικότητα, πίκρα και φυτικότητα, δεν θα περάσουν στο κρασί πίεσης.
– Τα υπόσκαφα υπόγεια βοηθούν στη φυσική ροή του κρασιού που μεταφέρεται χωρίς αντλίες και μόνο με τη βοήθεια της βαρύτητας στα δρύινα βαρέλια για ωρίμαση. Η θέση τους κυριολεκτικά κάτω από την γη και η πολύ καλή μόνωση από πέτρα πάχους σχεδόν ενός μέτρου, διασφαλίζουν σταθερές θερμοκρασίες, που δεν ξεπερνούν τους 15 βαθμούς κελσίου, ακόμα και στους πιο ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες.
– Μετά το πέρας της ωρίμασης -κυριολεκτικά με ένα σωληνάκι – το κρασί και πάλι με τη βοήθεια της βαρύτητας μεταφέρεται, χωρίς να προηγηθεί φιλτράρισμα ή άλλη παρέμβαση όπως κολλάρισμα ή τρυγική σταθεροποίηση, στο μικρό χειροκίνητο γεμιστικό βαρύτητας και ακολούθως εμφιαλώνεται με το χέρι σε ένα αναπαλαιωμένο ταπωτικό μηχάνημα.
– Ακόμα και η παλαίωση των κρασιών που έχουν εμφιαλωθεί, γίνεται σε ιδανικές συνθήκες θερμοκρασίας, σκότους και απόλυτης ηρεμίας, πριν κυκλοφορήσουν στην αγορά.
– Η χρήση θειώδους γίνεται με πολύ μεγάλη προσοχή και φειδώ, ανάλογα με τα οργανοληπτικά στοιχεία στην κάθε φάση της οινοποίηση. Είναι αρκετές μάλιστα οι περιπτώσεις που δεν προστίθεται καθόλου.

Τι είδους κρασιά όμως μπορεί να περιμένει κανείς από μια διαδικασία σαν αυτή;
Μετά από μια τετραετία παραγωγής και παρατήρησης, τα κρασιά χωρίς χρήση ρεύματος δείχνουν να είναι πολύ λιγότερο ευοξείδωτα από ότι θα περίμενε κανείς, κάτι που μπορεί να οφείλεται στην ελάχιστη μηχανική καταπόνηση, ενώ η χαμηλότερη έκθεση του κρασιού στο οξυγόνο έχει ως αποτέλεσμα την διατήρηση της φρεσκάδας, των πρωτογενών αρωμάτων και των ξεκάθαρων ποικιλιακών χαρακτηριστικών του κρασιού.

Τα κρασιά . . .
Castro Clauss Ροδίτης βαρέλι RD 52
Διακριτικά και ξεκάθαρα τα αρώματα των εσπεριδοειδών και των πράσινων φρούτων στην μύτη, με άριστα ενσωματωμένη την παρουσία του βαρελιού. Εξαιρετική η ισορροπία της οξύτητας με το φρούτο, που είναι πιο ώριμο στο στόμα, ενώ οι νύξεις της βανίλιας του προσδίδουν έξτρα πολυπλοκότητα. 12,5% abv

Castro Clauss Chardonnay CHR 9
Κλασικός συνδυασμός αρωμάτων που μας δίνει η ποικιλία όταν ωριμάζει σε ζεστά κλίματα. Τροπικά φρούτα όπως το μάνγκο και το πεπόνι, ώριμα βερίκοκα και ροδάκινα σε αρμονία με τα αρώματα του βαρελιού. Στρογγυλό και συμπυκνωμένο στο στόμα, με εντυπωσιακά μακριά και πολυεπίπεδη διάρκεια. 14% abv

Castro Clauss Ροζέ Μαυροδάφνη Ξηρή CCRS
Ένα από τα ελάχιστα premium ελληνικά ροζέ. Έντονα αρώματα βιολέτας και λεμονανθών, λευκόσαρκου ροδάκινου, φράουλας και σμέουρου. Φρούτο, αλκοόλ και υψηλή οξύτητα σε ωραία ισορροπία, με το κόκκινο φρούτο να γίνεται πλέον κυρίαρχο και πιο ώριμο. 13,5% abv

Castro Clauss Μαυροδάφνη Ξηρή Natural MT 23
Ένα μεγάλο πάρτι κόκκινων φρούτων! Πετροκέρασα, δαμάσκηνα, βατόμουρα και κράνα, συνδυασμένα με ευχάριστες νότες βιολέτας, φρέσκων αρωματικών βοτάνων και βανίλιας. Στο στόμα όμως είναι που δείχνει την πραγματικά υψηλή του κλάση. Όλα τα δομικά στοιχεία βρίσκονται στα ύψη χωρίς να κουράζουν, γιατί ισορροπούν μεταξύ τους υπέροχα. Ένα κρασί που ο χρόνος θα είναι ο μεγάλος του σύμμαχος τα επόμενα 8-10 χρόνια. 14% abv

Castro Clauss Syrah SR 7
Θα μπορούσε να συγκριθεί μόνο με τα θηριώδη Shiraz της Αυστραλίας. Έντονα αρώματα ώριμων μαύρων φρούτων, κυρίως μύρτιλων και βατόμουρων, με νύξεις πίσσας αλλά και στοιχείων δρυός, όπως η κανέλα και η βανίλια. Εντυπωσιακά έντονο και στο στόμα, όπου οι φινετσάτες ταννίνες αγκαλιάζονται ωραία από το φρούτο και ενσωματώνουν τους 16 αλκοολικούς του βαθμούς … σεμιναριακά! Η διάρκεια του είναι εξαιρετικά μακριά και αφήνει μια αίσθηση γλύκας στο τελείωμα. 16% abv

Castro Clauss Μελισσέα Μοσχάτος Ρίου Πατρών ME 31
Πολύπλοκα αρώματα λουλουδιών και εσπεριδοειδών, ώριμων τροπικών φρούτων, και αποξηραμένου βερίκοκου. Η οξύτητα εξισορροπεί τα σάκχαρα στο στόμα, όπου το βαρέλι κάνει την εμφάνιση του πιο έντονη. 15% abv

Στέφανος Κόγιας DipWSET

 

Share this post