ΚΤΗΜΑ ΆΛΦΑ: πρώιμος τρύγος με εξαιρετικές οξύτητες και υψηλή τεχνολογική ωριμότητα των σταφυλιών

ΚΤΗΜΑ ΆΛΦΑ: πρώιμος τρύγος με εξαιρετικές οξύτητες και υψηλή τεχνολογική ωριμότητα των σταφυλιών

ΚΤΗΜΑ ΑΛΦΑ ΔΕΛΤΙΟ ΤΡΥΓΟΥ 2018 

Στο Αμύνταιο η χρονιά ξεκίνησε με χαμηλές θερμοκρασίες και με έντονες αλλά όχι πολλές χιονοπτώσεις γεγονός που βοήθησε τα φυτά να γεμίσουν σε υδατικά και θρεπτικά αποθέματα για την επερχόμενη βλαστική περίοδο.

Από την άλλη βέβαια εμφανίστηκε μία καθυστέρηση δύο εβδομάδων στην έκπτυξη. Στην συνέχεια και μέχρι το τέλος Απριλίου η ανάπτυξη των φυτών εξελισσόταν με τον ίδιο ρυθμό, δηλαδή φαινόταν ότι θα οδηγηθούμε σε όψιμο τρύγο, αλλά οι σχετικά μεγάλες θερμοκρασίες στο τέλος του μήνα έδωσαν μία ελαφριά ώθηση ωρίμανσης με αποτέλεσμα να έχουμε ένα κανονικό πλέον ρυθμό ωρίμανσης.

Ο Μάιος όμως συνδύασε έντονες βροχοπτώσεις με σημαντική αύξηση των θερμοκρασιών και γενικά ιδιαίτερα άστατο καιρό, που είχε ως αποτέλεσμα να έχουμε επιτάχυνση της βλάστησης και πλέον στο τέλος του μήνα να μιλάμε για μία πρώιμη χρονιά που επιβεβαιώθηκε και με την ολοκλήρωση της ανθοφορίας, μία τουλάχιστον βδομάδα νωρίτερα σε σχέση με τον μέσο όρο.

Η πρόβλεψη για την χρονιά είναι ότι οδηγούμαστε σε σχετικά μεγαλύτερη παραγωγή, αλλά σίγουρα τα κλιματικά δεδομένα που επικράτησαν κατά το τελευταίο δίμηνο στο Αμύνταιο αποτελούν υπόβαθρο πίεσης για την εκδήλωση των συνήθως εμφανιζόμενων ασθενειών κάτω από παρόμοιες συνθήκες στον αμπελώνα της περιοχής Αμυνταίου.

Η έγκαιρη και σίγουρα προληπτική στρατηγική από την πλευρά του παραγωγού σε θέματα φυτοϋγείας/φυτοπροστασίας αποτέλεσε ικανή και αναγκαία συνθήκη έτσι ώστε η φετινή σοδειά να οδηγηθεί σε πολύ υψηλά ποιοτικά επίπεδα. Χαρακτηριστικό της χρονιάς ότι από τις 29 Ιουνίου μέχρι και τις 26 Σεπτεμβρίου είχαμε μόνο 82,2 mm βροχής από τα οποία παραπάνω από τα μισά έπεσαν σε μία μέρα που πρακτικά σημαίνει ότι δεν είχαν επίπτωση στην φυσιολογία των φυτών.

Αυτό σε συνδυασμό με τις ιδανικές θερμοκρασιακές διαφορές μέρας νύχτας και οι οποίες μάλιστα δεν έχουν ξεφύγει σε ακραίες είτε προς τα πάνω είτε προς κάτω τιμές αντίστοιχα, έφεραν την σοδειά σε πρωιμότητα τουλάχιστον ενός δεκαημέρου.

Σημαντικό περιγραφικό στοιχείο των φετινών σταφυλιών είναι οι εξαιρετικές οξύτητες οι οποίες πρώτη φορά παρατηρούνται στην περιοχή μας συνδυαστικά με την υψηλή τεχνολογική ωριμότητα των σταφυλιών όπως καταγράφεται.

Είναι πρωτόγνωρο χαρακτηριστικό ο τρυγητός του Ξινόμαυρου να έχει ολοκληρωθεί μέσα στον Σεπτέμβριο. Και επειδή ο τρύγος είναι ακόμη σε εξέλιξη όταν γράφονται αυτές οι γραμμές (18/9/2018) ελάτε να επισκεφθείτε τα οινοποιεία της ζώνης του Αμυνταίου για να περιηγηθείτε μαζί μας έναν πραγματικό απολαυστικό τρύγο.

Share this post