Κτήμα Άλφα Ασύρτικο 2017, Single Block “Αγία Κυριακή”, Ecosystem

Κτήμα Άλφα Ασύρτικο 2017, Single Block “Αγία Κυριακή”, Ecosystem

Ποικιλιακή σύνθεση: Ασύρτικο

Περιοχή: Single Block “Αγία Κυριακή”, Βεγόρα, Π.Γ.Ε. Φλώρινα

Παρότι το ασύρτικο αποτελεί την πλέον φημισμένη λευκή γηγενή ποικιλία της επικράτειας, τα πραγματικά αξιόλογα δείγματα του εκτός της Σαντορίνης και ιδιαίτερα στην ηπειρωτική χώρα σπανίζουν. Ενδεχομένως αυτό να οφείλεται στον ευοξείδωτο χαρακτήρα της ποικιλίας και στην άγνοια διαχείρισης της από τους παραγωγούς ή στο ότι καλλιεργήθηκε σε ακατάλληλα εδάφη και κλιματολογικές συνθήκες, που αδυνατούν να αναδείξουν τον χαρακτήρα του.

Το συγκεκριμένο κρασί προέρχεται από τον ορεινό αμπελώνα της ζώνης του Αμυνταίου, από ένα «μονό ενιαίο τεμάχιο αμπελώνα», την «Αγία Κυριακή» στην κοινότητα της Βεγόρας στα 620 μέτρα, σε εδάφη αμμώδη & αμμοαργιλώδη με άριστη αποστράγγιση.

Αποτέλεσμα μιας καινοτόμου οινοποιητικής αντίληψης που εκφράζεται μέσω της σειράς “Ecosystem”, η ποικιλία οινοποιήθηκε με γηγενείς ζύμες που συλλέχθηκαν στον συγκεκριμένο αμπελώνα και καλλιεργήθηκαν εργαστηριακά, με σκοπό το τελικό αποτέλεσμα (κρασί) να αποτυπώνει το μέγιστο του terroir της περιοχής. Το κρασί ωριμάζει πριν από την εμφιάλωση του για 8 μήνες σε ανοξείδωτες δεξαμενές με τις οινολάσπες του με περιοδική ανάδευση.

Χρώμα ωχρό λεμονί. Μύτη μέτριας αρωματικής έντασης με ανθική διάσταση. Άνθη λεμονιάς σε συνδυασμό με ζουμερά πράσινα μήλα, χυμό λεμονιού και γκρέιπφρουτ, μαζί με βοτανικές νότες λεμονόχορτου και λουΐζας, που υποστηρίζονται από ένα ορυκτό πλαίσιο τσακμακόπετρας και κιμωλίας.

Στο στόμα είναι ξηρό, με υψηλή τραγανή οξύτητα, αισθητές τανίνες, αλκοόλ μέτριο (+), σώμα γεμάτο και λιπαρό με υψηλή αρωματική ένταση που κυριαρχείται από νότες εσπεριδοειδών (χυμό λεμονιού και ξύσμα γκρέιπφρουτ), ενώ ακολουθούν νότες άγουρου κυδωνιού, πράσινου μήλου και τελείωμα ορυκτότητας, που εκφράζεται με αλμύρα ασβεστόλιθου στην μέτρια (+) επίγευση του κρασιού.

Τυπικό ασύρτικο, διαθέτει όλες τις αρετές της ποικιλίας˙ θα μπορούσε να ξεγελάσει για την προέλευση του από έναν λιγότερο ηπειρωτικό αμπελώνα, εάν διέθετε επιπλέον στοιχεία ορυκτότητας, σαν και αυτά που συναντούμε στα κρασιά της Σαντορίνης.

Εντυπωσιάζει η φρεσκάδα και το πρωτογενές φρούτο του κρασιού, ειδικά εάν αναλογιστούμε ότι έχουν ήδη περάσει σχεδόν 3 χρόνια από τον τρύγο. Αυτό αποτελεί σπάνιο δείγμα για την μεγάλη πλειοψηφία των εγχώριων λευκών κρασιών δεξαμενής, που συνήθως αρχίζουν την πτώση τους μετά από 1 με 1,5 χρόνο στην φιάλη, γεγονός που θεωρούμε ότι δικαιώνει την προσπάθεια του παραγωγού, τόσο όσον αφορά στην επιλογή του συγκεκριμένου αμπελώνα, όσο και στην επιλογή του συγκεκριμένου τρόπου οινοποίησης.

Απολαυστικό άμεσα, αν και η φρεσκάδα που αναδύει,  δίνει υποσχέσεις επιπλέον εξέλιξης στα επόμενα 3 με 4 χρόνια, με την απόκτηση επιπλέον αρωματικής πολυπλοκότητας στην μύτη και στρογγυλάδας στο στόμα.

Προφανώς η υψηλή οξύτητα και τα αρώματα εσπεριδοειδών του κρασιού συνδυάζονται αρμονικά με μια μεγάλη ποικιλία ψαριών, οστρακόδερμων και λοιπών θαλασσινών, ψητών ή τηγανιτών. Όσοι/ες, ωστόσο, επιθυμείτε να προσπεράσετε το “προφανές”, τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου κρασιού ταιριάζουν ιδανικά με λευκά τυριά που έχουν υψηλή οξύτητα, όπως η φέτα, το γαλοτύρι, το κατίκι Δομοκού ή ο μπάτζος μακεδονικός σε σαγανάκι.  Επίσης λεμονάτες σαλάτες, όπως το ταμπουλέ, πιάτα με σάλτσες αυγολέμονου, όπως οι λαχανοντολμάδες  και το φρικασέ (αρνάκι/κατσικάκι), αλλά και λευκά κρέατα με διάφορες λεμονάτες σάλτσες. Τέλος για τους λάτρεις της ασιατικής κουζίνας, το κρασί θα συνόδευε ιδανικά γαρίδες τεμπούρα και nigiri sushi.

  • Αλκοόλ: 13% abv
  • Τιμή: έως  ευρώ

Δοκίμασε ο Δημήτρης-Χρήστος Σιώτας

Share this post