Κτήμα Άλφα Chardonnay “Single Block Τραμόντο” 2017

Κτήμα Άλφα Chardonnay “Single Block Τραμόντο” 2017

Ποικιλιακή σύνθεση: Chardonnay

ΠεριοχήSingle Block “Τραμόντο”, Π.Γ.Ε. Φλώρινα 

Τυπικό δείγμα της νέας φιλοσοφίας της σειράς οίνων Ecosystem του Κτήματος Άλφα, όπου η κάθε ποικιλία εκφράζεται μέσω της οινοποίησης συγκεκριμένων αμπελοτεμαχίων με “γηγενείς ζύμες” που έχουν αναπτυχθεί από αυτά, με σκοπό τη μέγιστη έκφραση του terroir της περιοχής στο κρασί. Το Chardonnay του 2017, δεν θα μπορούσε παρά να μην ενθουσιάσει.

Χρώμα λεμονί μέτριο. Μύτη υψηλής αρωματικής έντασης. Λευκά άνθη ακακίας, λεμόνι, lime, πράσινο μήλο και άγουρο ροδάκινο σε συνδυασμό με βότανα, όπως λεμονόχορτο, διακριτικές νότες δρυός που εκφράζονται με ξηρούς καρπούς, όπως φουντούκι και καβουρδισμένα αμύγδαλα, πάνω σε ένα υπόστρωμα ορυκτότητας που φέρνει στη μνήμη τσακμακόπετρα και χαλαζία.

Στο στόμα είναι ξηρό, ευδιάκριτης ισορροπίας με τραγανή οξύτητα υψηλής έντασης, σώμα γεμάτο, λιπαρό και αρωματική ένταση μέτρια (+). Αρωματικά στο στόμα πρωταγωνιστούν τα εσπεριδοειδή, με ξύσμα και χυμό λεμονιού, lime σε συνδυασμό με πράσινα μήλα, ροδάκινα, νότες φρέσκου χαμομηλιού  και μπαχαρένιες νύξεις ginger· συνθέτοντας ένα σύνολο, το οποίο εναρμονίζεται με τα δευτερογενή αρώματα, από ινδοκάρυδο, λευκή σοκολάτα, και διακριτικές νύξεις καβουρδισμένων ξηρών καρπών, που προέρχονται από την επαφή με τη δρυ. Οι ορυκτώδεις νότες που και εδώ είναι παρούσες, ενισχύουν τη δομή του κρασιού, προσδίδοντάς του φινέτσα.

Η επίγευση είναι μέτριας (+) διάρκειας.

Ένα κρασί σχετικά κλειστό ακόμα, μόλις που άρχισε να μας δείχνει τη δυναμική εξέλιξής του (Νοέμβριος 2021). Εξαιρετικά ισορροπημένο, με πολύ συνετή χρήση του δρύινου βαρελιού (λευκής καύσης), το οποίο όχι μόνο δεν επικαλύπτει το φρούτο του, αλλά του προσδίδει δομή, πλούτο και το αναδεικνύει σε πρωταγωνιστή. Δεν θα ήταν απίθανο, σε κάποια τυφλή γευστική δοκιμή, το συγκεκριμένο δείγμα να παρομοιάζονταν με κάποιο από τα κορυφαία Chardonnay που παράγονται στις ψυχρές περιοχές του Νέου Κόσμου, όπως το Oregon (U.S.) ή το Hawkes Bay της Νέας Ζηλανδίας.

Ο ευγενής, διακριτικός, δρύινος χαρακτήρας του κρασιού, εμποτισμένος με τα αρώματα εσπεριδοειδών, καθώς και η βελούδινη υφή του, θα βρίσκανε αρμονία ιδανικά, είτε δίπλα σε ποικιλίες με μαλακά, κρεμώδους υφής τυριά, από κατσικίσιο ή αγελαδινό γάλα, όπως η Gorgonzola, το Brie ή το Camembert, είτε δίπλα σε οστρακόδερμα (αστακός, καραβίδες, καβούρια), μαλάκια και χτένια ψημένα στα κάρβουνα, αρτυμένα με σάλτσες εσπεριδοειδών και φρέσκων βοτάνων, όπως το εστραγκόν, το θυμάρι, η ματζουράνα κ.α. Αλκοόλ: 13.5% abv

Το κρασί θα εξελίσσεται τουλάχιστον έως και το 2027!

Τιμή: 19,50 ευρώ η σοδειά του 2018

Βαθμολογία: 18/20 (Jansis Robinson Points Scale)

Δοκίμασε ο Δημήτρης-Χρήστος Σιώτας

Share this post