Λέξεις που ξεκινάνε από B στον κόσμο του κρασιού. Τι σημαίνουν;

Λέξεις που ξεκινάνε από B στον κόσμο του κρασιού. Τι σημαίνουν;

Όταν πρόκειται για ορολογία που σχετίζεται με το κρασί, το γράμμα Β περιέχει πολλές υπέροχες λέξεις για το κρασί. Από το Bordeaux και Burgundy μέχρι το Barolo, δεν λείπουν οι λέξεις που σχετίζονται με το κρασί που ξεκινούν με το γράμμα Β.

 

ΓΡΑΜΜΑ Β

Bacchus (Βάκχος)– Πιο γνωστός ως ο Θεός του κρασιού, το Bacchus αναφέρεται επίσης σε ένα σκούρο σταφύλι κρασιού που χρησιμοποιείται για την παραγωγή λευκών κρασιών στη Γερμανία. Και πάλι, θα δυσκολευτείτε να βρείτε ένα κρασί φτιαγμένο με σταφύλια Βάκχου. Αλλά αν αγαπάτε το κρασί, είναι πολύ πιθανό να έχετε ακούσει για αυτόν τον διασκεδαστικό αρχαίο Θεό.

Balance (Ισορροπία) – Οι οινοπαραγωγοί και οι λάτρεις του κρασιού συχνά μιλούν για το εάν ένα κρασί είναι καλά ισορροπημένο. Αλλά τι ακριβώς σημαίνει αυτό;  Ένα καλά ισορροπημένο κρασί μπορεί να σημαίνει σχεδόν τα πάντα. Επομένως, μην ανησυχείτε αν κάποιος πει ότι ένα κρασί έχει ισορροπημένη γεύση. Μάλλον εννοούν απλώς ότι το κρασί έχει απαλή γεύση.

Barrel (Βαρέλι) – Μεγάλο, στρογγυλό ξύλινο δοχείο στο οποίο παλαιώνεται το κρασί. Κανονικά φτιαγμένα από γαλλική βελανιδιά ή αμερικανική βελανιδιά, τα περισσότερα βαρέλια κρασιού χωρούν συνήθως περίπου 225 λ’ιτρα κρασιού. Για ορισμένα κρασιά, η διαδικασία παλαίωσης διαρκεί μόνο μερικούς μήνες. Για άλλα κρασιά, η διαδικασία παλαίωσης μπορεί να διαρκέσει αρκετά χρόνια. Είτε έτσι είτε αλλιώς, η παλαίωση του βαρελιού είναι ένα πολύ σημαντικό μέρος της διαδικασίας παραγωγής κρασιού.

Bitter – Μια άλλη κοινή λέξη που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τη γεύση ενός κρασιού. Τα κρασιά που παράγονται με νεότερα σταφύλια έχουν συχνά μια ελαφρώς πικρή γεύση. Μερικοί άνθρωποι αγαπούν τα πικρά κρασιά, ειδικά ορισμένα λευκά κρασιά και τα λεγόμενα «πορτοκαλί». Για πολλούς άλλους, τα πικρά κρασιά καλό είναι να αποφεύγονται πάση θυσία.

Blanc – Blanc σημαίνει απλά “λευκό” στα γαλλικά. Έτσι, αν δείτε “Blanc” σε ένα μπουκάλι κρασιού, αυτό σημαίνει ότι είναι ένα λευκό κρασί. Αρκετοί διαφορετικοί τύποι λευκών κρασιών (και σταφύλια λευκού κρασιού) έχουν επίσης τη λέξη “Blanc”, συμπεριλαμβανομένων των Sauvignon Blanc, Chenin Blanc και Ugni Blanc.

Blanc de Blanc – Ένας άλλος γαλλικός όρος, “Blanc de Blanc” σημαίνει απλώς ότι είναι ένα λευκό κρασί φτιαγμένο εξ ολοκλήρου με λευκά σταφύλια κρασιού. (Μερικά λευκά κρασιά παράγονται με κόκκινα σταφύλια κρασιού, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία.) Επιπλέον, το Blanc de Blanc είναι ένα συγκεκριμένο είδος σαμπάνιας που παράγεται μόνο στην περιοχή Champagne της Γαλλίας. Όπως υποδηλώνει το όνομα, η σαμπάνια Blanc de Blanc παράγεται μόνο με λευκά σταφύλια κρασιού, συχνά σταφύλια Chardonnay. Γενικά, είναι συχνά πολύ τραγανές και νόστιμες σαμπάνιες.

Blending (Ανάμειξη) – Πολλά κρασιά παράγονται με περισσότερα από ένα σταφύλια. Όταν συμβεί αυτό, ο οινοποιός αναμειγνύει πολλά σταφύλια για να φτιάξει ένα μόνο κρασί. Υπάρχει πραγματική τέχνη και δεξιότητα στην ανάμειξη κρασιού. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πολλοί από τους καλύτερους οινοποιούς στον κόσμο τιμούνται για τις τεχνικές ανάμειξης κρασιού τους. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στις περιοχές του Μπορντό και του Ροδανού της Γαλλίας. Και αν θέλετε να πειραματιστείτε μόνοι σας με την ανάμειξη κρασιού, αγοράστε μερικά κόκκινα ή λευκά κρασιά φτιαγμένα με ένα μόνο σταφύλι και ανακατέψτε τα μαζί για διασκέδαση. Το Merlot και το Cabernet Sauvignon συνδυάζονται καλά. Το ίδιο και οι Grenache, Syrah και Mourvedre.

Blush – Ένας λιγότερο κοινός τύπος κρασιού που παράγεται με κόκκινα σταφύλια κρασιού. Συχνά σε ροζ χρώμα, τα Blush κρασιά αναφέρονται μερικές φορές ως ροζέ. Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι σπάνια αποκαλούν πια τα ροζέ κρασιά Blush. Αυτό συμβαίνει πιθανώς επειδή τα Blush κρασιά έχουν ειλικρινά κακή φήμη ότι είναι γλυκά, φθηνά κρασιά. Και αυτό σίγουρα δεν ισχύει όταν μιλάτε για μερικά από τα καλύτερα Blush κρασιά στον κόσμο, τα οποία μπορεί να είναι τραγανά, ζωηρά, αρωματικά και συναρπαστικά – ειδικά όταν προέρχονται από την περιοχή της Προβηγκίας της Γαλλίας, όπου υπάρχουν μερικά από τα καλύτερα ροζέ κρασιά στον κόσμο .

Bottle– Το κρασί έρχεται συχνά σε γυάλινο μπουκάλι. Αν και τα τελευταία χρόνια, μπορείτε επίσης να βρείτε πολλά κρασιά, μεταξύ των οποίων και καλά κρασιά, σε άλλα είδη συσκευασίας.

Bouquet  (Μπουκέτο) – Ένας άλλος κοινός όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει το άρωμα ενός κρασιού. Μπορείτε να πείτε πολλά για ένα κρασί από το μπουκέτο του. Μη διστάσετε να χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε λέξη για να περιγράψετε ένα μπουκέτο κρασιού. Αν το κρασί μυρίζει σαν σοκολάτα, βατόμουρα ή μουχλιασμένο τυρί, προχωρήστε και πείτε το. Δεν υπάρχουν λάθος λέξεις για να περιγράψεις ένα μπουκέτο κρασιού.

Box – Το κρασί από box ήταν συνώνυμο με το κακό κρασί. Οχι πια. Σήμερα, μπορείτε να βρείτε πολλά υπέροχα κρασιά που τυχαίνει να βγαίνουν σε κουτί.

Beerenauslese – Ένα ιδιαίτερο είδος γερμανικού κρασιού που παράγεται με σταφύλια όψιμης συγκομιδής. Συχνά αναφέρονται ως κρασιά «BA», αυτά τα κρασιά είναι γλυκά, επειδή έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε σάκχαρα λόγω του ότι τα σταφύλια μαζεύονται αργότερα από το κανονικό.

Δημοφιλή οινοποιήσιμα σταφύλια που ξεκινούν με B

Baco Noir (κόκκινο σταφύλι κρασιού δημοφιλές στη Γαλλία, στην περιοχή Finger Lakes της Νέας Υόρκης και στο νότιο Οντάριο στον Καναδά)
Barbarossa (κόκκινο κρασί δημοφιλές στην περιοχή της Τοσκάνης της Ιταλίας)
Barbera (κόκκινο σταφύλι κρασιού δημοφιλές στην περιοχή Piedmont της Ιταλίας)
Blaufrankisch (κόκκινο σταφύλι δημοφιλές στη νότια Γερμανία και στην περιοχή Burgenland της Αυστρίας)

Δημοφιλείς οινοπαραγωγικές περιοχές που ξεκινούν με B

Barolo (περιοχή κρασιού που βρίσκεται στην περιοχή Πιεμόντε της βόρειας Ιταλίας και διάσημη για τα έντονα, δυνατά κόκκινα κρασιά της)
Beaujolais (βρίσκεται στο νότιο τμήμα της περιφέρειας της Βουργουνδίας της Γαλλίας και είναι διάσημο για τα νεαρά, αρωματικά κόκκινα φρουτώδη κρασιά)
Bordeaux (Μπορντό) (βρίσκεται στη νοτιοδυτική Γαλλία και είναι παγκοσμίως διάσημο για τα μεταξένια, πολύπλοκα, παλαιωμένα κόκκινα και λευκά κρασιά του)
Burgundy (Βουργουνδία) (βρίσκεται στη βόρεια κεντρική Γαλλία και είναι παγκοσμίως γνωστή για τα πολυτελή, περίπλοκα, πολυτελή κόκκινα και λευκά κρασιά της)

Share this post