Λίβανος: η επιβίωση της παραγωγής κρασιού μέσα σε δύσκολα χρόνια

Λίβανος: η επιβίωση της παραγωγής κρασιού μέσα σε δύσκολα χρόνια

Τεράστιες εκρήξεις έπληξαν το τεράστιο λιμάνι της Βηρυτού τον Αύγουστο, σκοτώνοντας περισσότερους από 200 ανθρώπους. Οι ιδιοκτήτες του οινοποιείου Château Marsyas τραυματίστηκαν στο εμπορικό τους γραφείο μόλις 600 μέτρα μακριά και σύρθηκαν  μέσα από συντρίμμια από πεσμένους τοίχους και οροφές για να διαφύγουν. Δύο εβδομάδες αργότερα, μαζεύαν σταφύλια στους αμπελώνες τους στην κοιλάδα Bekaa του Λιβάνου. Αυτό είναι το είδος της ανθεκτικότητας που έχουν οι οινοποιοί σε αυτήν τη μικροσκοπική χώρα στις ανατολικές ακτές της Μεσογείου, ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Συρία.

Η έκρηξη ήταν η τελευταία καταστροφή που ακολούθησε ένα χρόνο πολλαπλών καταστροφών: κοινωνική αναταραχή, πολιτική κρίση, οικονομική κατάρρευση και lockdown λόγω Covid-19. Η αξία της λιβανικής λίρας βυθίστηκε 80%.

Λόγω της υποτίμησης του νομίσματος, εξηγεί ο Marc Hochar, του οποίου η οικογένεια κατέχει το πιο διάσημο κτήμα της χώρας, το Château Musar, τα οινοποιεία δεν μπορούν να αυξήσουν τις τιμές αρκετά για να καλύψουν τις υψηλότερες τιμές που πρέπει τώρα να πληρώσουν για να εισάγουν μπουκάλια, ετικέτες, πώματα, τρακτέρ και πολλά άλλα —Και δεν μπορούν να πάρουν χρήματα από τις τράπεζες.

«Οι εξαγωγές», λέει η Elie Maamari του μεγάλου οινοποιείου Château Ksara, «είναι η σωτηρία μας».

Αυτές οι καταστροφές, σε μια χώρα με ιστορία οινοποίησης 6.000 ετών, υπάρχει περίπτωση να τραβήξουν την προσοχή του κόσμου και θα μεταφραστούν σε πωλήσεις κόκκινων, λευκών και ροζέ;

 

Τα βασικά στοιχεία που πρέπει να ξέρετε για το κρασί του Λιβάνου

Είναι μείγματα γνωστών γαλλικών σταφυλιών όπως syrah, cabernet sauvignon, mourvedre, carignan και cinsault. Ο ανερχόμενος οινοποιός-σταρ, Faouzi Issa, του Domaine des Tourelles, οινοποιεί μονοποικιλιακό  cinsault και το αποκαλεί «το pinot noir του Λιβάνου»

 

Τα ροζέ διαθέτουν πλούσια αρώματα λουλουδιών και αλμυρές γεύσεις. Μεταξύ των πιο συναρπαστικών λευκών είναι τα viognier, με πλούσια υφή και οι ντόπιες ποικιλίες obeideh και merwah, τις οποίες προώθησε το οινοποιείο Château Musar και πρωτοστάτησε πολύ πριν τις εκτιμήσει το κοινό.

Από τα μέσα της δεκαετίας του 2000, ταλαντούχοι νέοι οινοποιοί και οινοποιεία μπουτίκ έχουν δημιουργήσει μια ζωντανή σκηνή κρασιού με έντονο το στοιχείο του πειραματισμού.  Ο αριθμός των εμπορικών σημάτων έχει αυξηθεί σε πάνω από 50, από πέντε που ήταν πριν από δύο δεκαετίες.

Μετά από μια καριέρα στα χρηματοοικονομικά στο Λονδίνο, ο Naji Boutros επέστρεψε στο σπίτι του για να ιδρύσει το Château Belle-Vue, του οποίου τα βιολογικά κρασιά βρίσκονται σε λίστες με αστέρια Michelin.  Ένα από τα νεότερα οινοποιείο είναι το Sept Winery που φιλοξενεί γεύματα και γευσιγνωσίες σε έναν κήπο με υπέροχη θέα.

Το ιστορικό Château Kefraya ξεκίνησε τη παλαίωση των κρασιών σε αμφορείς, μια τεχνική που έχει τις ρίζες βαθιά πίσω, στην αρχαία ιστορία οινοποίησης της χώρας. (Πρόσφατα, το National Geographic ανέφερε ότι οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα εργοστάσιο κρασιού 2.600 ετών στο νότιο τμήμα της χώρας.)

Μπορείτε να δείτε τη γαλλική επιρροή στην επιλογή των ποικιλιών σταφυλιών, που φυτεύτηκαν για πρώτη φορά από ιεραπόστολους του 19ου αιώνα στην κοιλάδα Bekaa. Αυτό το ευρύ, ψηλό οροπέδιο 30 μίλια ανατολικά της Βηρυτού,  εξακολουθεί να είναι η κύρια οινοπαραγωγική περιοχή της χώρας. Πολλά κτήματα έχουν Γάλλους συνεργάτες ή συμβούλους οινοποίησης. Το Ixsir συνεργάζεται με τον Hubert de Bouard του Château Angelus για τη δημιουργία κρασιών στην λοφώδη περιοχή Batroun δίπλα στην θάλασσα. Ο τελευταίος στόχος τους είναι η δημιουργία κρασιών που έχουν ένα πιο ξεκάθαρο λιβανέζικο στυλ.

Διαβάστε περισσότερα: Τα σύγχρονα κρασιά του Λιβάνου

Η παραγωγή κρασιού σε αυτήν την πολεμική ζώνη δεν ήταν ποτέ εύκολη. Όλοι έχουν να διηγηθούν τρομακτικές ιστορίες πολέμου και επιβίωσης, όπως για παράδειγμα τότε που ήταν αναγκασμένοι να τρυγούν ενώ έπεφταν βόμβες. Ένα ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους για τον Λίβανο, το κρασί και τον πόλεμο, κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ στις 24 Σεπτεμβρίου με τον τίτλο Wine and War.

Η θρυλική φιγούρα,  ο οινοποιός Serge Hochar του Château Musar, που πέθανε το 2014, έκανε κρασί καθ ‘όλη τη διάρκεια του 15ετούς εμφυλίου πολέμου της χώρας. Οι εξαιρετικές του ιστορίες βρίσκονται σε ένα βιβλίο που κυκλοφόρησε πρόσφατα, το Château Musar. Είναι χαρακτηριστικό ότι σχεδόν ένα εκατομμύριο πρόσφυγες ζουν σε στρατόπεδα στο δρόμο από τη Βηρυτό προς το ιστορικό Domaine des Tourelles.

Όμως οι οινοποιοί ανυπομονούν να αφήσουν πίσω τους όλα αυτά.  Θέλουν τα κρασιά τους να μιλούν τη γλώσσα της ελπίδας και του μέλλοντος.

Ο Sami Ghosn του οινοποιείου Massaya λέει ότι το μέλλον του Λιβανέζικου κρασιού ποτέ δεν ήταν λαμπρότερο: «Είμαστε σε αποστολή να συνεχίσουμε να παράγουμε (κρασί) και να διαδίδουμε το μήνυμα της ευγένειας, της ανοχής και της ταυτότητας από τις Μεσογειακές ακτές μας στον κόσμο».

Μερικές ετικέτες κρασιών που αξίζει να δοκιμάσετε: 

2018 Château Ksara Blanc de Blancs ($14) 

2016 Ixsir Altitudes Rouge ($16)

2019 Massaya Rosé ($17)

2015 Château Kefraya ($22)

2018 Domaine de Baal Le Petit Baal red ($23)

2017 Domaine des Tourelles Vieilles Vignes Cinsault ($24)

2019 Couvent Rouge Leb Nat Gold ($32)

2011 Chateau Belle-Vue Le Château ($50) 

2013 Château Musar Rouge ($51)

2018 Sept Obeideh  ($56) 

Share this post