Λίγα λόγια για την οικογένεια σταφυλιών Pinot

Λίγα λόγια για την οικογένεια σταφυλιών Pinot

Πολλές δημοφιλείς ποικιλίες σταφυλιών έχουν τη λέξη “Pinot” στο όνομά τους, συμπεριλαμβανομένων των Pinot Noir, Pinot Grigio, Pinot Blanc και Pinot Meunier. Συνδέονται αυτά τα σταφύλια με κάποιο τρόπο; Η κατανόηση της σχέσης μεταξύ αυτών των σταφυλιών θα βελτιώσει τη γνώση, την εκτίμησή σας και την απόλαυση όλων των Pinots που πίνετε.

 

Ποικιλίες εναντίον κλώνων

Όταν μια ποικιλία αμπέλου επικονιάζει μια άλλη, οι σπόροι που προκύπτουν έχουν το DNA από τα δύο μητρικά φυτά. Έτσι, όποτε φυτεύεται ένας σπόρος σταφυλιού, γεννιέται μια νέα ποικιλία. Οι αμπελουργοί που επιθυμούν να αποφύγουν αυτή τη γενετική ανάμιξη και να πολλαπλασιάσουν μια μόνο ποικιλία χρησιμοποιούν μια τεχνική που ονομάζεται «εμβολιασμός» – ουσιαστικά, λαμβάνουν μοσχεύματα από ένα αμπέλι για την παραγωγή ενός νέου φυτού αντί να χρησιμοποιούν σπόρους. Τα φυτά που καλλιεργούνται από μοσχεύματα ονομάζονται «κλώνοι», επειδή προέρχονται από το ίδιο φυτό και επομένως είναι γενετικά πανομοιότυπα.

Εάν μια ποικιλία κλωνοποιείται ξανά και ξανά για αιώνες, οι μεταλλάξεις μπορούν να προκαλέσουν σημαντική διακύμανση μεταξύ παραδειγμάτων της ίδιας ποικιλίας. Όσο παλαιότερη είναι μια ποικιλία, τόσο περισσότερες μεταλλάξεις μπορεί να συμβούν. Αυτό συμβαίνει με το Pinot που είναι μια πολύ παλιά ποικιλία. Έτσι, τα Pinot Noir, Grigio, Blanc και Meunier είναι όλα ίδια ποικιλία, αλλά επίσης είναι διαφορετικοί κλώνοι που εκφράζουν διάφορες μεταλλάξεις. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν πολλοί περισσότεροι κλώνοι του Pinot, αλλά αυτό είναι μια άλλη περίπλοκη και μεγάλη συζήτηση.

Ιστορία

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι το όνομα “Pinot” μπορεί να προέρχεται από το γεγονός ότι οι συστάδες σταφυλιών του έχουν οπτικές ομοιότητες με τους κώνους πεύκων. Το  Pinot αναφέρεται σε ιστορικό αρχείο ήδη από τον 14ο αιώνα, όπου θεωρούνταν ήδη σημαντικό στην ανατολική Γαλλία και τη νότια Γερμανία τόσο για τους ευγενείς όσο και για την εκκλησία. Εκτός από τον μεγάλο αριθμό κλώνων Pinot, σχετίζεται επίσης γενετικά μέσω μιας σχέσης γονέα / απογόνου,  με σταφύλια όπως τα Chardonnay, Gamay και Melon de Bourgogne. Οι Γερμανοί αναγνωρίζουν τον ιστορικό σύνδεσμο του Pinot με την περιοχή της Βουργουνδίας της Γαλλίας στα ονόματα των κλώνων Pinot: Spätburgunder, Weissburgunder και Grauburgunder για Pinot Noir, Pinot Blanc και Pinot Grigio αντίστοιχα.

 

Pinot Noir

Ίσως το πιο διάσημο από τους κλώνους, το Pinot noir είναι σχεδόν σίγουρα μια πολύ αρχαία ποικιλία που μπορεί να προέρχεται από τα άγρια αμπέλια, Vitis sylvestris. Ωστόσο, η προέλευσή του είναι ασαφής: Στην De reustica, περιγράφεται μια ποικιλία σταφυλιών παρόμοια με το Pinot noir στη Βουργουνδία κατά τον 1ο αιώνα μ.Χ. , και είναι πιθανό το pinot να αντιπροσωπεύει μια άμεση εξημέρωση του (ερμαφρόδιτου άνθους) Vitis sylvestris. Το Pinot Noir είναι ένα κόκκινο σταφύλι με γεύσεις μούρων, ψηλή οξύτητα, και χαμηλές έως μέτριες τανίνες. Εξακολουθεί να βρίσκει την πληρέστερη έκφρασή του στην Βουργουνδία, όπου είναι το μόνο κόκκινο σταφύλι που καλλιεργείται και τα κρασιά που παράγονται μπορεί να πουληθούν πάνω από 10.000 $ ανά φιάλη. Ευτυχώς, μπορείτε να βρείτε το Pinot Noir που ταιριάζει σχεδόν σε κάθε προϋπολογισμό.

Διαβάστε περισσότερα για το Pinot Noir εδώ

 

Pinot Grigio

Γνωστό ως “Pinot Gris” στη Γαλλία, το Pinot gris μπορεί να προέκυψε από μετάλλαξη του Pinot noir ή του Pinot blanc), που πιθανώς από μια σωματική μετάλλαξη είτε στα γονίδια VvMYBA1 είτε VvMYBA2 που ελέγχουν το χρώμα των μούρων των σταφυλιών). Το Pinot Grigio είναι ένα από τα πιο δημοφιλή λευκά κρασιά στον κόσμο – οι ετικέτες που προέρχονται από την περιοχή Veneto της Ιταλίας είναι ιδιαίτερα γνωστές σ΄ολόκληρο τον κόσμο. Το Pinot Grigio έχει προφίλ μήλου και αχλαδιού με μια πολύ ελαφρά πικρή επίγευση. Τα αρωματικά του στοιχεία το καθιστούν ένα υπέροχο συνδυασμό με ντελικάτα πιάτα που μπορεί να καταστραφούν από πιο επιθετικά κρασιά.

 

Pinot Blanc

Το Pinot blanc είναι μια περαιτέρω μετάλλαξη και μπορεί να προέκυψε είτε από το Pinot gris είτε από το Pinot noir. Επομένως, η διαδρομή μετάλλαξης-αναστροφής είναι πολυκατευθυντική. Τα γενικά προφίλ DNA τόσο του Pinot gris όσο και του blanc είναι πανομοιότυπα με το Pinot noir · και άλλων Pinots, Pinot moure και Pinot teinturier, είναι επίσης γενετικά παρόμοια. Το Pinot Blanc είναι ένα ιδιαίτερα υποτιμημένο λευκό σταφύλι που βρίσκεται κυρίως στη Γαλλία και την Ιταλία με ομοιότητες με το Pinot Grigio, αλλά με γενικά ψηλότερη οξύτητα, νότες εσπεριδοειδών και απαλό ορυκτό χαρακτήρα. Λατρεύω ιδιαίτερα τον Pinot Blanc από την περιοχή της Αλσατίας, αλλά όλο και καλύτερα παραδείγματα από τον Νέο Κόσμο είναι συνεχώς διαθέσιμα. Δοκιμάστε το Pinot Blanc που περιέχει ένα στοιχείο εσπεριδοειδών, με θαλασσινά όπως γλώσσα σε σάλτσα λεμονιού.

 

Pinot Meunier

Θα σας εκπλήξει να μάθετε ότι οι περισσότεροι από εμάς είχαμε αυτό το σταφύλι χωρίς καν να το συνειδητοποιήσουμε; Είναι ένας από τους ασήμαντους ήρωες της περιοχής της Καμπανίας με ένα όνομα που μεταφράζεται κατά προσέγγιση σαν “το Pinot του Μυλωνά”, επειδή τα φύλλα του είναι διάστικτα σαν να είναι ψεκασμένα με αλεύρι. Αν και είναι ένα κόκκινο σταφύλι, το Pinot Meunier μπορεί να παράγει κόκκινα, ροζέ και λευκά κρασιά. Είναι πολύ σπάνιο να βρούμε ένα Pinot Meunier σε ένα ήσυχο, πολυποικιλιακό κρασί παρά το γεγονός ότι είναι η δεύτερη πιο φυτευμένη ποικιλία στη Καμπανία.

Share this post