Λίγα λόγια για την περιοχή Jura και τα ιδιαίτερα κρασιά της

Λίγα λόγια για την περιοχή Jura και τα ιδιαίτερα κρασιά της

Η περιοχή του Jura είναι μια μικρή περιοχή κρασιού στην ανατολική Γαλλία, η οποία είναι υπεύθυνη για μερικά παραδοσιακά και ιδιαίτερα ιδιοσυγκρασιακά στυλ κρασιού.

Είναι κοντά, αλλά αρκετά ξεχωριστή από την Ελβετική Jura. Ανάμεσα στη Βουργουνδία στα δυτικά και την Ελβετία στα ανατολικά, η περιοχή χαρακτηρίζεται από ένα τοπίο δασωμένων λόφων και τη τοπογραφία των βουνών Jura.

Οι αμπελώνες της περιοχής Jura καλύπτουν μόλις πάνω από 18500 στρέμματα, σχηματίζοντας μια στενή λωρίδα γης που μετρά σχεδόν 50 μίλια (80 χλμ.) από βορρά προς νότο. Η συνολική έκταση αυξάνεται συνεχώς, αλλά εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει λιγότερο από το ένα δέκατο της έκτασης με αμπέλια που βρισκότανε εδώ πριν από δύο αιώνες, προτού η φυλλοξήρα αποδεκατίσει τους αμπελώνες της περιοχής. Τα κρασιά της περιοχής Jura πωλούνται κάτω από πέντε βασικές ονομασίες προέλευσης, οι σημαντικότερες από τις οποίες είναι οι Arbois και Cotes du Jura.

Πέντε κύριες ποικιλίες σταφυλιών χρησιμοποιούνται στα κρασιά της περιοχής – τρεις παραδοσιακές και δύο πιο σύγχρονες εισαγωγές. Η πρώτη από τις τοπικές ποικιλίες είναι η Poulsard (ή Ploussard όπως είναι γνωστό στις κοινότητες Arbois και Pupillin), ένα ερυθρό σταφύλι το οποίο αντιπροσωπεύει περίπου το ένα πέμπτο των φυτεύσεων της περιοχής. Το Poulsard χρησιμοποιείται κυρίως σε ξηρά ερυθρά, αλλά και σε αφρώδη ροζέ κρασιά. Το Trousseau, η άλλη τοπική ερυθρή ποικιλία, απαιτεί υψηλά επίπεδα ηλιοφάνειας για να ωριμάσει σωστά και καλύπτει μόνο το θερμότερο 5% των αμπελώνων της περιοχής Jura. Καλλιεργείται κυρίως γύρω από την περιοχή Arbois, όπου παράγει μια μικρή ποσότητα ποικιλιακών κρασιών. Το White Savagnin (γνωστό σε τοπικό επίπεδο ως Nature) χρησιμοποιείται σε όλες τις ονομασίες προέλευσης της περιοχής και είναι υπεύθυνο για τα ιδιοσυγκρασιακά vins jaunes («κίτρινα κρασιά»).

Καλύτερα γνωστά ως τα βασικά σταφύλια της Βουργουνδίας, το Pinot Noir και Chardonnay είναι οι δύο «διεθνείς» ποικιλίες σταφυλιών που χρησιμοποιούνται εδώ. Παρά τη σχετική απομόνωση της περιοχής της Jura, η αυξανόμενη διεθνής δημοτικότητα του Chardonnay είχε αντίκτυπο – όπως έχει και αλλού στη Γαλλία. Γνωστό ως Melon d’Arbois και Gamay Blanc, αντιπροσωπεύει πλέον το ήμισυ του συνολικού αμπελώνα της περιοχής Jura και χρησιμοποιείται συνήθως για να παράγει κρασιά σε φρεσκότερο, φρουτώδες, μοντέρνο στυλ.

Μαζί με το μοναδικό vin june, η περιοχή Jura είναι γνωστή παραδοσιακά για το γλυκό της vin de paille. Δεν έχουν αυτοτελή ονομασία προέλευσης, αλλά παράγονται με τους τίτλους Arbois (συμπεριλαμβανομένων των Arbois-Pupillin), L’Etoile και Cotes du Jura. Vins jaunes μπορεί επίσης να γίνει με αυτές τις ονομασίες, αλλά είναι στα καλύτερα τους υπό τον αποκλειστικό τίτλο Chateau Chalon.

Ξηροί λευκοί οίνοι παράγονται επίσης στο Jura, όλο και περισσότερο από Chardonnay – όπως αναφέρθηκε παραπάνω – όπως και ξηροί ερυθροί οίνοι που παράγονται από Pinot Noir (αν και το Poulsard εξακολουθεί να είναι η κυρίαρχη ερυθρή ποικιλία). Αφρώδεις οίνοι παρασκευάζονται εδώ από τον 18ο αιώνα. Τώρα παράγονται από περίπου 520 στρέμματα αμπελώνων, υπό την ονομασία Cremant du Jura που εισήχθη το 1995.

Δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι βασικοί τύποι εδάφους εδώ είναι Jurassic ασβεστόλιθος και marlstone. Η περίοδος Jurassic πήρε το όνομά της από τη περιοχή Jura, επειδή τα ασβεστολιθικά βουνά της περιοχής είναι αντιπροσωπευτικά των γεωλογικών εξελίξεων που σημειώθηκαν μεταξύ 145 εκατομμυρίων και 200 ​​εκατομμυρίων ετών πριν. Το όνομα L’Etoile, το χωριό που φιλοξενεί μία από τις πιο χαρακτηριστικές ονομασίες προέλευσης της περιοχής Jura, λέγεται ότι προέρχεται από τα αστεροειδή απολιθώματα που χαρακτηρίζουν τα πλούσια σε ασβέστιο εδάφη (το etoile είναι γαλλικό για το «αστέρι»). Το Chablis και η άνω κοιλάδα του Λίγηρα είναι χτισμένα σε παρόμοια γεωλογική δομή.

Το κλίμα της περιοχής Jura δεν είναι διαφορετικό από αυτό της Cote d’Or, ή ακόμα και της νότιας Αλσατίας, με ζεστά, σχετικά ξηρά καλοκαίρια και κρύους χειμώνες. Η διαφορά μεταξύ των θέσεων της κοιλάδας και των πλαγιών είναι αρκετά έντονη. Ενώ οι ανατολικές, πιο ορεινές περιοχές της περιοχής φθάνουν ύψη πάνω από 4500ft (1370m), η κύρια αμπελουργική ζώνη περιορίζεται στην ελαφρώς χαμηλότερη γη στα δυτικά, κατά μέσο όρο 1000ft (305m). Η πλειοψηφία των αμπέλων της Jura φυτεύονται στις νότιες πλαγιές, για να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις ακτίνες του ήλιου σε αυτό το δροσερό κλίμα.

Μερικά από τα καλύτερα κρασιά Jura που μπορείτε να δοκιμάσετε:

Domaine Jean Macle Chateau-Chalon, Jura, Savagnin

Domaine Jean Francois Ganevat Cotes du Jura Les Vignes de Mon Pere, Savagnin

Jacques Puffeney Arbois Vin Jaune, Jura,Savagnin

Domaine Jean Francois Ganevat Cotes du Jura Les Chalasses Marnes Bleues, Savagnin

Domaine Jean Francois Ganevat Cotes du Jura Vin Jaune, Savagnin

Emmanuel Houillon – Pierre Overnoy Arbois-Pupillin Poulsard, Jura,Poulsard

Benedicte & Stephane Tissot Arbois Clos de la Tour de Curon Chardonnay, Jura, Chardonnay

Domaine de Montbourgeau L’Etoile Vin Jaune, Jura,Savagnin

Benedicte & Stephane Tissot Macvin du Jura Rouge,Vin de Liqueur

Domaine Jean Francois Ganevat Cotes du Jura Cuvee de l’Enfant Terrible,Poulsard

Domaine Berthet-Bondet Chateau-Chalon Vin Jaune, Jura, Savagnin

Domaine Jean Francois Ganevat Cotes du Jura Cuvee Marguerite, Melon Queue Rouge

Share this post