Λίγα λόγια για το Chablis

Λίγα λόγια για το Chablis

Το Chablis είναι μια ιστορική πόλη και περιοχή παραγωγής κρασιού στη βόρεια κεντρική Γαλλία. Παράγει ελαφρά, ξηρά, λευκά κρασιά φημισμένα για την ορυκτότητα τους και την τραγανή οξύτητα.

Οι οίνοι AOC Chablis παράγονται αποκλειστικά από την ποικιλία αμπέλου Chardonnay.

Τα κρασιά Chablis γίνονται σε ένα στυλ διαφορετικό απ αυτά που παράγονται οπουδήποτε αλλού στην Βουργουνδία. Είναι πιο ξηρά και πιο φρέσκα, παρά πιο βαριά και πλούσια σε γεύση. Τα περισσότερα basic Chablis ζυμώνονται και ωριμάζουν σε δεξαμενές ανοξείδωτου χάλυβα, με την χρήση δρύινων βαρελιών να είναι πιο συχνή σε κρασιά υψηλότερου επιπέδου. Χρησιμοποιούνται μεγαλύτερα βαρέλια πιο συχνά από ότι τα νέα βαρέλια, και τα κρασιά περνάνε (ωριμάζουν) μικρότερο χρονικό διάστημα σε αυτά, σε σχέση με τα αντίστοιχα στην Côte d’Or.

Αμπελώνες στο Chablis
Η πόλη και οι αμπελώνες βρίσκονται περίπου 100 χιλιόμετρα βορειοδυτικά των κύριων περιοχών παραγωγής κρασιού της Βουργουνδίας από την Côte de Nuits έως το Maconnais. Είναι στην πραγματικότητα πιο κοντά στο Sancerre (Loire), στο Les Riceys (νότια Champagne) και στην πόλη του Παρισιού. Κατά συνέπεια, το Chablis έχει ψυχρότερο κλίμα, από την υπόλοιπη Βουργουνδία, και παρόμοια μακροκλίματα με την Champagne.

Πολιτικά και διοικητικά, το Chablis βρίσκεται στη βόρεια Βουργουνδία, αν και βρίσκεται στο τμήμα Yonne και όχι στην Côte D’Or. Ήταν μια σχετικά πρόσφατη προσθήκη στο δουκάτο της Βουργουνδίας τον 15ο αιώνα και οι ντόπιοι δεν αναγνωρίζονται απαραίτητα ως Burgundian. Παρά όλες τις διαφορές, τα κρασιά του Chablis τείνουν να ταξινομούνται ως μέρος της Βουργουνδίας από τους περισσότερους λιανοπωλητές και άλλους επαγγελματίες του κρασιού.

Οι επιδράσεις του terroir στο κρασί μπορούν να φανούν πολύ πιο καθαρά στο Chablis από σχεδόν οπουδήποτε αλλού. Μια βασική διαίρεση μέσα στο Chablis βρίσκεται ανάμεσα σε terroir με εδάφη Kimmeridgian και εκείνα με Portlandian. Τα εδάφη Kimmeridgian, χαίρουν μεγαλύτερης εκτίμησης. Περιέχουν υψηλότερα επίπεδα πλούσιου σε μεταλλεύματα πηλό, καθώς και τα βασικά θαλάσσια απολιθώματα που είναι υπεύθυνα για τη σημαντική περιεκτικότητα σε ασβέστιο. Τα εδάφη Kimmeridgian αποτελούν την πηγή της σήματος κατατεθέν ορυκτότητας των εμπορικών σημάτων των οίνων Premier και grand cru από το Chablis. Αντίθετα, τα εδάφη Portlandian, δεν είναι τόσο πλούσια σε πηλό και απολιθώματα, με αποτέλεσμα ελαφρώς πιο φρουτώδεις οίνους με λιγότερο ορυκτό προφίλ. Τα κρασιά Petit Chablis καλλιεργούνται περισσότερο σε εδάφη Portlandian.

Οι αμπελώνες του Chablis ταξινομούνται σε τέσσερα επίπεδα ποιότητας. Ξεκινώντας από την κορυφή, είναι: Chablis Grand Cru, Chablis Premier Cru, Chablis και Petit Chablis. Τα κρασιά που συμμορφώνονται με τους γενικούς νόμους περί ονομασίας Chablis μπορούν να απαιτήσουν την ταξινόμηση που κατέχει ο αμπελώνας όπου καλλιεργούνται.

Τα Chablis Grand Cru, παράγονται από μόλις 100 εκτάρια (1.000 στρέμματα) αμπελώνων που είναι φυτεμένα σε νότιο-προσανατολισμένες πλαγιές στο ανατολικό άκρο της πόλης. Υπάρχουν επτά  και ονομάζονται Grand Cru climats. Από τα βόρεια προς τα νότια κατά μήκος του ποταμού Serein είναι τα: Preuses, Bougros, Vaudesir, Grenouilles, Valmur, Les Clos και Blanchot. Οι οίνοι που διεκδικούν τον τίτλο Grand Cru γίνονται σύμφωνα με αυστηρούς κανονισμούς. Η μέγιστη επιτρεπόμενη απόδοση είναι χαμηλότερη από τα στάνταρ Chablis και το ελάχιστο πιθανό αλκοόλ κατά ένα βαθμό υψηλότερο.

Το Chablis Premier Cru, είναι μια υποδιαίρεση ποιότητας του τυπικού τίτλου AOC Chablis. Η γεωγραφική της κάλυψη είναι μεγαλύτερη από αυτή του Chablis Grand Cru. Υπάρχουν 40 climats (αμπελουργικές τοποθεσίες) γύρω από το Chablis που θεωρούνται άξια του τίτλου premier cru, και αυτά υποδιαιρούνται περαιτέρω σε περίπου 80 specific vineyards. Τα κρασιά που παράγονται με αυτό τον τίτλο, υπόκεινται σε ελέγχους ποιότητας που βρίσκονται στα μισά του δρόμου μεταξύ αυτών των Chablis και Chablis Grand Cru.

Η ονομασία AOC Chablis είναι η πιο παραγωγική και γεωγραφικά πιο διαδεδομένη από τις τέσσερις ταξινομήσεις. Δημιουργήθηκε το 1938 – ταυτόχρονα με την ονομασία Chablis Grand Cru – για να προστατεύσει το όνομα Chablis, το οποίο χρησιμοποιούνταν σ΄όλο τον κόσμο για να περιγράψουν κρασιά που είχαν κάποια μικρή ομοιότητα με τον χαρακτήρα του Chablis. Σήμερα, όλα τα chablis είναι φτιαγμένα αποκλειστικά από Chardonnay. Πρέπει να παράγονται από αμπελώνες σε μια συγκεκριμένη περιοχή, γύρω από την πόλη του Chablis και τα γειτονικά χωριά.

Το Petit Chablis είναι το λιγότερο διάσημο από τις ονομασίες προέλευσης του Chablis. Δημιουργήθηκε το 1944 για να καλύψει τους χαμηλότερα βαθμολογημένους αμπελώνες στην περιοχή, που βρίσκονται γενικά στα οροπέδια πάνω από τις περιοχές premier cru ή grand cru. Επειδή είναι περισσότερο εκτεθειμένοι στον αέρα, δεν έχουν πολύ καλή έκθεση στον ήλιο και δεν απολαμβάνουν τα πλεονεκτήματα του γεωλογικού υπόβαθρου και κλήματος των καλύτερων αμπελοτοπιών και τα κρασιά είναι λιγότερο περίπλοκα και εκλεπτυσμένα.

Η παραγωγή της περιοχής κυριαρχείται από τον συνεταιρισμό La Chablisienne, ο οποίος ιδρύθηκε αρχικά το 1923 και τώρα αποτελεί μέρος της ομάδας των συνεταιρισμών Blasons de Bourgogne. Τα μέλη της εκμεταλλεύονται 1250 εκτάρια αμπελώνων, συμπεριλαμβανομένων των 11,7 εκταρίων (117 στρεμμάτων) grand cru και άνω των 97 εκταρίων (970 στρεμμάτων) Premier Cru. Τα κρασιά τους μπορεί να εμφανίζονται κάτω από μια μυριάδα ετικετών, συμπεριλαμβανομένων των ετικετών των λιανοπωλητών.

Μόλις 8 μίλια (13χλμ.) Νοτιοδυτικά του Chablis, βρίσκονται δύο χωριά με το δικό τους στυλ κρασιού και ονομασίες. Αυτά είναι το Irancy (Pinot Noir) και το Saint-Bris (Sauvignon Blanc και Sauvignon Gris).

Μερικές κορυφαίες ετικέτες που αξίζει να δοκιμάσετε:

Rene et Vincent Dauvissat-Camus Les Clos, Chablis Grand Cru,

Domaine Francois Raveneau Les Clos, Chablis Grand Cru,

Rene et Vincent Dauvissat-Camus Les Preuses, Chablis Grand

Domaine Francois Raveneau Valmur, Chablis Grand Cru,

William Fevre Les Clos, Chablis Grand Cru, France

Domaine Christian Moreau Pere & Fils Les Clos ‘Clos des Hospices’, Chablis Grand Cru,

Jean-Paul & Benoit Droin Les Clos, Chablis Grand Cru,

William Fevre Bougros Cote Bouguerots, Chablis Grand Cru,

Share this post