Λίγα λόγια για την Entre-deux-Mers του Bordeaux

Λίγα λόγια για την Entre-deux-Mers του Bordeaux

Το Entre-deux-Mers είναι μια μεγάλη υποπεριοχή και Ονομασία Προέλευσης της οινοπαραγωγικής περιοχής του Μπορντό της Νοτιοδυτικής Γαλλίας.

Το “Entre-deux-Mers” μεταφράζεται κυριολεκτικά ως “μεταξύ δύο θαλασσών”, αν και οι εν λόγω θάλασσες είναι στην πραγματικότητα ποτάμια – ο Garonne και ο Dordogne, που αποτελούν αντίστοιχα τα νοτιοδυτικά και βόρεια όρια της περιοχής.

Τα κρασιά που παράγονται εδώ αυξάνονται γενικά σε ποιότητα, αλλά δεν μπορούν να συγκριθούν με εκείνα από περιοχές όπως το Pomerol ή το Haut-Médoc. Από την άλλη, το τοπίο είναι συχνά πιο ελκυστικό στο μάτι.

Ο πραγματικός τίτλος ονομασίας προέλευσης είναι μόνο για λευκά κρασιά, φτιαγμένα από Sauvignon Blanc, Semillon, Muscadelle και Ugni Blanc. Είναι σημαντικό να γίνει διάκριση μεταξύ της γεωγραφικής περιοχής που αναφέρεται ως “Entre-deux-Mers” (που είναι πράγματι η γη μεταξύ του Garonne και του Dordogne) και της ονομασίας προέλευσης του κρασιού.

Η αναφερόμενη έκταση αμπελώνα AOP (Appellation d’Origine Protégée) που καλύπτει τις εν λόγω λευκές ποικιλίες είναι 1441 εκτάρια (Conseil Interprofessionnel du vin de Bordeaux). Τα λευκά κρασιά επιστρέφουν δυναμικά τα τελευταία χρόνια, λόγω της εκσυγχρονισμένης οινοποίησης και της ζήτησης για τραγανά, ξηρά λευκά.

Ωστόσο, η πλειονότητα του κρασιού που παράγεται εντός των ορίων του AOC (Appellation d’Origine Contrôlée), Entre-Deux-Mers είναι κόκκινο. Πολλοί αμπελουργοί της περιοχής ξερίζωσαν τις λευκές ποικιλίες σταφυλιού τους στα μέσα του 20ου αιώνα, αντικαθιστώντας τις με πιο δημοφιλείς (και εμπορικά βιώσιμες) ερυθρές ποικιλίες, κυρίως Merlot και Cabernet Sauvignon. Αυτά τα κόκκινα κρασιά μπορούν να χαρακτηριστούν μόνο ως γενικά Bordeaux ή Bordeaux Supérieur.

 

Entre Deux Mers Ιστορία

Κατά τον 18ο αιώνα, όταν το Μπορντό φυτεύονταν ευρέως, τα κρασιά από το Entre Deux Mers ήταν πολύ πιο δημοφιλή, περιζήτητα και ακριβά από ό,τι σήμερα.

Η ονομασία Entre Deux Mers δημιουργήθηκε το 1937, επιτρέποντας την παραγωγή ξηρού λευκού και γλυκού κρασιού. Αυτό άλλαξε το 1957 όταν μπορούσε να παραχθεί μόνο ξηρό λευκό κρασί Μπορντό. Η ονομασία Entre Deux Mers έχει περισσότερα από 7.000 εκτάρια με αμπέλια με σχεδόν 10.000 εκτάρια γης συνολικά, κατανεμημένη σε 135 κοινότητες, καθιστώντας την τη μεγαλύτερη ονομασία στο Μπορντό.

Είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι, παρόλο που φυτεύονται περισσότερα κόκκινα οινοποιήσιμα σταφύλια στην ονομασία, 5.500 εκτάρια, σε σύγκριση με 1.441 εκτάρια για τα λευκά οινοποιήσιμα σταφύλια, μόνο τα λευκά κρασιά επιτρεπόταν να ονομάζονται Entre Deux Mers. Τα κόκκινα κρασιά πωλούνταν ως generic AOC Bordeaux ή Bordeaux Superieur.

Υπάρχουν περισσότεροι από 250 διαφορετικοί παραγωγοί στην περιοχή Entre Deux Mers. Τα περισσότερα κτήματα στην ονομασία Entre Deux Mers είναι κάπως μεγάλα, κατά μέσο όρο 11 εκτάρια σε μέγεθος με μεγαλύτερα κτήματα που καλύπτουν περισσότερα από 60 εκτάρια. Κατά μέσο όρο, σχεδόν 11 εκατομμύρια κιβώτια κρασιού παράγονται κάθε χρόνο στο Entre Deux Mers.

Μετά από χρόνια υποβολής αιτημάτων στον INAO να επιτρέψει στα κόκκινα κρασιά που παράγονται στην ονομασία να πωλούνται ως προερχόμενα από το Entre Deux Mers, ξεκινώντας από τον τρύγο του 2023, όλα τα κόκκινα κρασιά που προέρχονται από το Entre Deux Mers μπορούν να επισημανθούν ως Entre Deux Mers. Οι παραγωγοί έχουν την επιλογή να χρησιμοποιήσουν την ονομασία Entre Deux Mers καθώς και Bordeaux AOC ή Bordeau Superieur.

Για να χρησιμοποιήσετε την ονομασία στην ετικέτα σας, τα κτήματα πρέπει να ακολουθούν ορισμένους ελάχιστους κανόνες. Οι αμπελώνες πρέπει να φυτεύονται σε τουλάχιστον 4.500 φυτά ανά εκτάριο. Όλα τα κρασιά πρέπει να παλαιωθούν τουλάχιστον 21 μήνες πριν την κυκλοφορία τους, χρησιμοποιώντας οποιονδήποτε συνδυασμό φιαλών, βαρελιών ή δεξαμενών, έτσι ώστε το κρασί να είναι έτοιμο για κατανάλωση κατά την απελευθέρωση.

Η περιοχή Entre Deux Mers έχει μια από τις μεγαλύτερες ιστορίες ως περιοχή παραγωγής κρασιού στη Γαλλία. Στην πραγματικότητα, το Entre Deux Mers χρονολογείται πριν από σχεδόν 2.000 χρόνια, όταν φυτεύτηκε για πρώτη φορά με αμπέλια από τους αρχαίους Ρωμαίους. Αλλά το Entre Deux Mers κέρδισε τη φήμη του λόγω του κρασιού που παρήγαγαν οι Βενεδικτίνοι Μοναχοί κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα.

Στην αρχή, οι Μοναχοί άρχισαν να παράγουν κρασί στο Entre Deux Mers για θρησκευτικούς σκοπούς. Το 1079, οι Μοναχοί, με επικεφαλής τον Άγιο Ζεράρ ντε Κόρμπι, κατασκεύασαν το Αβαείο του La Sauve Majeure, το οποίο πήρε το όνομά του από τον λατινικό όρο granda silva, που σημαίνει μεγάλο δάσος.

Αυτή η φράση περιγράφει με ακρίβεια μεγάλο μέρος της περιοχής Entre Deux Mers καθώς σχεδόν το 75% της περιοχής παραμένει άφυτο, λόγω του πυκνού πράσινου. Τα ερείπια του ιστορικού Αβαείου διακρίνονται ακόμα και σήμερα. Έχει κηρυχθεί προστατευόμενος ιστορικός χώρος της UNESCO.

Το Entre Deux Mers είναι μια ελκυστική περιοχή για οδήγηση. Πολλά από τα chateaux που βρίσκονται στο Entre Deux Mers είναι εκπληκτικά όμορφα και είναι εξίσου εντυπωσιακά με πολλά από τα καλύτερα Classified Growths στο Medoc.

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα κτήματα κοντά στην περιοχή είναι το Chateau de Rastignac, το οποίο σχεδιάστηκε ως φόρος τιμής στον Thomas Jefferson για να μοιάζει με τον Λευκό Οίκο, στην Ουάσιγκτον DC.

Συνοπτικά:

1 Το Entre Deux Mers πήρε το όνομά του από τη γεωγραφική του θέση στη μέση δύο υδάτινων μαζών, των ποταμών Garonne και Dordogne.

2 Το Entre Deux Mers δημιουργήθηκε το 1937 ως ονομασία και επέτρεπε μόνο την παραγωγή λευκού κρασιού εκείνη την εποχή.

3 Το Entre Deux Mers περιλαμβάνει 9 διαφορετικές ονομασίες AOC Bordeaux.

4 Το Entre Deux Mers παράγει ξηρό λευκό κρασί Bordeaux, κόκκινο κρασί Bordeaux και γλυκό κρασί Bordeaux.

5 Ξεκινώντας από τον τρύγο του 2023, τα κόκκινα κρασιά από το Entre Deux Mers μπορούν να πωληθούν ως Entre Deux Mers καθώς και ως Bordeaux Superieur.

6 Η μεγαλύτερη έκταση του Entre Deux Mers αποτελείται από δασική γη, η οποία δεν είναι κατάλληλη για την καλλιέργεια σταφυλιών.

7 Το Entre Deux Mers φυτεύτηκε για πρώτη φορά από τους αρχαίους Ρωμαίους.

8 Το Entre Deux Mers είναι μία από τις μεγαλύτερες οινοπαραγωγικές ονομασίες του Μπορντό σε έκταση 10.000 εκταρίων.

9 Παρόλο που το κρασί από το Entre Deux Mers είναι ταπεινό, πολλούς από τους πιο όμορφους πύργους στο Μπορντό βρίσκονται στην περιοχή.

10 Το Entre Deux Mers διαθέτει ένα πύργο που δημιουργήθηκε για να μοιάζει ακριβώς με τον Λευκό Οίκο στην Ουάσιγκτον DC.

Ονομασίες Προέλευσης εντός της περιοχής Entre-deux-Mers
Η ζώνη για το Entre-deux-Mers AOP, καλύπτει μεγάλο μέρος της ομώνυμης περιοχής. Ωστόσο, ένα τμήμα, στο δυτικό άκρο του Entre-deux-Mers, καλύπτεται από τον τίτλο του γλυκού λευκού κρασιού του Premières Côtes de Bordeaux και του αντίστοιχου κόκκινου κρασιού: Cadillac Côtes de Bordeaux. Αυτή η περιοχή φιλοξενεί επίσης τα γλυκά λευκά, επηρεασμένα από βοτρύτη κρασιά των Cadillac, Loupiac και Sainte-Croix-du-Mont.

Στα νότια της περιοχής Cadillac Côtes de Bordeaux βρίσκεται η ονομασία Côtes de Bordeaux-Saint-Macquaire για ξηρά και γλυκά λευκά κρασιά. Στη βόρεια πλευρά της ονομασίας Entre-deux-Mers, ο μικρότερος τίτλος Graves de Vayres σχηματίζει έναν θύλακα στη νότια όχθη του Dordogne, ακριβώς δυτικά του Liborne, γύρω από την πόλη Vayres.

Ακριβώς πέρα ​​από το Entre-deux-Mers στα ανατολικά, περίπου 60 χιλιόμετρα ανατολικά της πόλης του Μπορντό, βρίσκεται η ονομασία Sainte-Foy Côtes de Bordeaux. Αυτό περιβάλλεται από τον Bergerac στα βόρεια και τα ανατολικά, και Côtes de Duras στα νότια.

Ενώ το γεωγραφικό Entre-deux-Mers φιλοξενεί διάφορες ονομασίες προέλευσης, λίγες επικαλύπτονται στη ζώνη ονομασίας λευκού κρασιού Entre-deux-Mers. Αυτό είναι επομένως σχετικά ακατάστατο – έχει μόνο έναν επίσημο υπότιτλο: Haut-Benauge. Το τελευταίο βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τεταρτημόριο του τίτλου, γειτονικά με τις ονομασίες Premières Côtes και Saint-Macquare και καλύπτει μόλις εννέα κοινότητες.

Συμπεριλαμβανομένης της ζώνης Haut-Benauge, η ονομασία Entre-deux-Mers καλύπτει 132 κοινότητες, που εκτείνονται από το Ambarès-et-Lagrave στα βορειοδυτικά (σχεδόν στη συμβολή των δύο ποταμών) έως το Lamothe-Landerron στα νοτιοανατολικά, στο όριο με το διοικητικό τμήμα Lot-et-Garonne – απόσταση 70 km.

συνθήκες καλλιέργειας
Το τοπίο είναι ως επί το πλείστον εύφορο και πράσινο, κυλάει ομαλά μεταξύ 10–100 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Ωστόσο, οι αμπελώνες έχουν αντικαταστήσει μέρος του πράσινου τοπίου, με μεγάλα κομμάτια γης να μετατρέπονται γρήγορα σε αμπελοκαλλιέργειες. Τα εδάφη εδώ είναι κυρίως αλλουβιακού τύπου (άμμος και άργιλος σε ποικίλες αναλογίες) από τους δύο ποταμούς.

Οι AOCS

Οι καλύτερες σοδειές του Entre Deux Mers είναι: 2022, 2021, 2020, 2019, 2018, 2017, 2016, 2015, 2012, 2010, 2009 και 2005. Η συντριπτική πλειονότητα των κρασιών απαιτεί την κατανάλωσή τους τα πρώτα χρόνια μετά την εμφιάλωση. Επομένως, θα πρέπει να προσεγγίζετε τα περισσότερα κόκκινα κρασιά ηλικίας άνω των 7 ετών με εξαιρετική προσοχή και την πλειοψηφία των λευκών κρασιών ηλικίας άνω των 5 ετών επίσης πολύ προσεκτικά. Υπάρχουν μερικά κρασιά που μπορούν να παλαιώσουν λίγο περισσότερο, αλλά η πλειονότητα των Entre-Deux Mers πρέπει να τα καταναλώνεται στα νιάτα τους.

Λόγω των χαμηλών τιμών και της κακής συνολικής φήμης της περιοχής, πολλοί παραγωγοί αγωνίζονται να βγάλουν κέρδος από τα αμπέλια τους. Στην πραγματικότητα, κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1960, καθώς η ποιότητα έπεσε στην ονομασία, τα κρασιά για ένα διάστημα ονομάστηκαν όλα απλά, Vin de table.

Ενώ τα περισσότερα λευκά κρασιά Bordeaux παλαιώνουν σε δρύινα βαρέλια μετά από αλκοολική ζύμωση, αυτό δεν συμβαίνει πάντα στο Entre Deux Mers.

Αρκετοί παραγωγοί στην ονομασία Entre Deux Mers παράγουν λευκό κρασί Bordeaux που ζυμώνεται και παλαιώνει πλήρως σε ανοξείδωτες δεξαμενές και δεν βλέπουν δρυ στη διαδικασία παλαίωσης.

Share this post