Λίγα λόγια για το Μπορντό

Λίγα λόγια για το Μπορντό

 

 

Το Μπορντό, στα νοτιοδυτικά της Γαλλίας, ως μία από τις πιο διάσημες οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου, δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις . Τα τρία ατού της περιοχής, είναι η ποικιλομορφία, η ποιότητα και η ποσότητα.

Ο κύριος ποταμός στο Μπορντό είναι ο Gironde, ενώ δύο μικρότερα ποτάμια, ο Dordogne και ο Garonne, ενώνονται σε αυτόν. Μαζί, τα ποτάμια σχηματίζουν ένα ανάποδο Υ. Αν στέκεστε στο Μπορντό με θέα προς τα δυτικά, προς τον ωκεανό, η “Αριστερή όχθη” βρίσκεται νότια των ποταμών Garonne και Gironde και η “Δεξιά όχθη” είναι βόρεια των ποταμών Dordogne και Gironde. (Η ενδιάμεση περιοχή είναι γνωστή ως Entre-Deux-Mers, που σημαίνει ανάμεσα στις δύο θάλασσες, λόγω των μεγάλων υδάτινων όγκων που μοιάζουν με θάλασσα)

Ενώ τα κόκκινα κρασιά του Μπορντό αναμειγνύονται μαζί από τα σταφύλια Cabernet Sauvignon, Merlot, Malbec, Cabernet Franc και Petit Verdot, οι αμπελώνες της Αριστεράς Τράπεζας κυριαρχούνται από το Cabernet Sauvignon, ενώ οι δεξιές επικεντρώνονται περισσότερο στο Merlot. Αυτό σημαίνει ότι τα κρασιά της Left Bank με βάση το Cabernet τείνουν να είναι λίγο πιο τανικά, ενώ τα κρασιά της Right Bank με έδρα το Merlot τείνουν να έχουν πιο συγκρατημένες τανίνες.

Τι είναι τα Big 8’ του Bordeaux;

Η πλειονότητα των κρασιών του Μπορντό (σχεδόν το 90% του όγκου παραγωγής) είναι τα ξηρά, μετρίου και γεμάτου σώματος κόκκινα μείγματα Bordeaux που καθιέρωσαν τη φήμη της. Τα καλύτερα (και πιο ακριβά) από αυτά προέρχονται από τα μεγάλα châteaux του Haut-Médoc της αριστεράς όχθης και τις ονομασίες προέλευσης της δεξιάς όχθης Saint-Émilion και Pomerol. Τα θρυλικά ερυθρά συμπληρώνονται από λευκά κρασιά υψηλής ποιότητας, τόσο ξηρά στυλ (ιδιαίτερα από το Pessac-Léognan) όσο και τα γλυκά, προσβεβλημένα από βοτρύτη, νέκταρ του Sauternes.

Ενώ το Μπορντό είναι ευρέως γνωστό για τα κρασιά που παράγονται σε συγκεκριμένες περιοχές, πολλά από τα κρασιά του εμπίπτουν σε άλλες, πολύ λιγότερο γνωστές ονομασίες προέλευσης. Σ΄αυτές περιλαμβάνονται το AOC Bordeaux, το Bordeaux Supérieur και το αφρώδες Crémant de Bordeaux. Η ονομασία Bordeaux Rouge αντιπροσωπεύει περισσότερο από το ένα τρίτο της παραγωγής.

Η επίσημη αμπελουργική περιοχή του Μπορντό εκτείνεται στα 130 χιλιόμετρα, από την ακτή του Ατλαντικού. Είναι η περιοχή όπου δραστηριοποιούνται περισσότεροι από 10.000 παραγωγοί που παράγουν μια τεράστια ποσότητα κρασιού κάθε vintage. Η συνολική παραγωγή το 2016, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, ήταν 577,2 εκατομμύρια λίτρα.
Αυτή η παραγωγή κυμαίνεται από φθηνά καθημερινά κρασιά έως μερικά από τα πιο ακριβά και διάσημα κρασιά του κόσμου. Μπουκάλια ξηρού κόκκινου κρασιού που παράγονται με τη γενική ονομασία Μπορντό της περιοχής μπορούν να αγοραστούν με λίγα €. Εκείνα από τα κορυφαία châteaux ,διαπραγματεύονται συχνά για αρκετές χιλιάδες δολάρια.

Τα νούμερα της δημοπρασίας και οι τιμές λιανικής δεν συμφωνούν πάντα με το διακριτό και ιστορικά σημαντικό σύστημα ταξινόμησης του Μπορντό, το οποίο παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητο από τα μέσα του 19ου αιώνα (1855).

Μπορντό: επισκεφτείτε το ομορφότερο μουσείο κρασιού στον κόσμο

Το κλίμα του Μπορντό μετριάζεται από την εγγύτητά του στον Ατλαντικό Ωκεανό και την παρουσία των ποταμών (Dordogne, Garonne και Gironde). Η περιοχή παίρνει το όνομά της (που μεταφράζεται περίπου ως «δίπλα στα νερά») από το λιμάνι του Μπορντό, το οποίο χρησιμεύει ως διοικητικό κέντρο. Η απέραντη έκταση του πευκοδάσους στα νότια (La Foret des Landes) προστατεύει το Μπορντό από ισχυρούς, αλατούχους ανέμους που έρχονται από τον Ατλαντικό Ωκεανό, αν και υπάρχει κίνδυνος να παγιδευτεί ο χειμωνιάτικος αέρας και να πέσει παγετός στους αμπελώνες.

Με γεωγραφικό πλάτος (45 ° Β) ακριβώς στα μισά του δρόμου μεταξύ του ισημερινού και του Βόρειου Πόλου, οι θερμοκρασίες της θερινής ημέρας κυμαίνονται γύρω στους 77F (25C) και σπάνια αυξάνονται πάνω από τους 86F (30C), ενώ οι χειμερινές θερμοκρασίες μόνο περιστασιακά πέφτουν κάτω από τo 0C.

Η χερσόνησος του Médoc αισθάνεται έντονα τη θαλάσσια επιρροή. Οι ντόπιοι οινοποιοί μιλάνε για τα απαλά αεράκια και τα ελαφριά σύννεφα που απομακρύνουν τα ακραία φαινόμενα, ακόμα και τις πιο καυτές καλοκαιρινές μέρες.
Τα μακρά, σχετικά ζεστά καλοκαίρια της περιοχής είναι ιδανικά για καλλιέργεια ποικιλιών σταφυλιών που ωριμάζουν αργά. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο δροσερός και υγρός καιρός την άνοιξη και το φθινόπωρο δεν αποτελεί πρόβλημα εδώ. Ένας θεμελιώδης λόγος για τον οποίο τα περισσότερα κόκκινα Μπορντό παράγονται από ένα μείγμα Cabernet Sauvignon και Merlot, είναι ότι αυτές οι δύο ποικιλίες, ανθίζουν και ωριμάζουν σε διαφορετικούς χρόνους και ρυθμούς, γεγονός που εξαπλώνει τον κίνδυνο που προκαλούν οι κακές καιρικές συνθήκες κατά την ανθοφορία ή τη συγκομιδή.

Διαβάστε σχετικά: Η κλιματική αλλαγή μπορεί να αλλάξει δραστικά τα κρασιά του Μπορντό, προειδοποιούν οι επιστήμονες

Σε χρόνια που το φθινόπωρο είναι βροχερό, η συγκομιδή Cabernet Sauvignon πάσχει από σήψη, αλλά η προγενέστερη ωρίμανση Merlot παρέχει εφεδρία. Όταν η άνοιξη έχει υγρασία, το Merlot ανθίζει άσχημα, αφήνοντας το Cabernet Sauvignon να αναλάβει την ευθύνη της καλής συγκομιδής.

Το Merlot είναι η πιο πολυφυτεμένη ερυθρή ποικιλία στους αμπελώνες του Μπορντό, που αντιπροσωπεύει περίπου το 65 τοις εκατό όλων των αμπέλων, ακολουθούμενο από το Cabernet Sauvignon στο 23 τοις εκατό και στη συνέχεια το Cabernet Franc στο 10 τοις εκατό. Επιτρέπονται επίσης οι Petit Verdot, Malbec και Carmenère, αλλά αποτελούν μόνο το 2% περίπου του συνόλου των κόκκινων σταφυλιών. Αυτά τα τρία είναι σταφύλια που έχουν εγκαταλειφθεί σε μεγάλο βαθμό (το τελευταίο σχεδόν εξ ολοκλήρου) από τον 19ο αιώνα, καθώς απέτυχαν να ωριμάσουν αξιόπιστα, αν και το Malbec έχει έναν συνεχή ρόλο στο Saint-ilmilion σε μονοψήφια ποσοστά ως βελτιωτικό χρώματος. Η κλιματική αλλαγή και η επιτυχία που επιτυγχάνεται αλλού ενδέχεται να οδηγήσουν σε μερική επιστροφή για ένα ή περισσότερα από αυτά.

Διαβάστε σχετικά: Γνωρίστε τις νέες ποικιλίες σταφυλιών του Bordeaux

Τα λευκά κρασιά του Μπορντό είναι γενικά μείγματα Semillon (49% των φυτεύσεων) Sauvignon Blanc, (43%) και, λιγότερο συχνά, Muscadelle (6%). Καλλιεργείται επίσης ένα μικρό ποσοστό Sauvignon Gris, η μόνη άλλη επιτρεπόμενη λευκή ποικιλία. Το Sauvignon Blanc έχει δει κάποια άνοδο τα τελευταία χρόνια, δεδομένης της επιτυχίας των οίνων από τη Νέα Ζηλανδία και άλλες περιοχές.

Το Sauternes, τώρα, βρίσκεται 65 μίλια νότια της πόλης του Μπορντό και είναι ένα χωριό γνωστό για τα υψηλής ποιότητας γλυκά του κρασιά. Αν και μερικά οινοποιεία παράγουν ξηρά κρασιά, τα πωλούν με ονομασίες διαφορετικές από την ονομασία προέλευσης Sauternes που αναφέρεται σε γλυκά κρασιά.

Το χωριό περιβάλλεται από όλες τις πλευρές από αμπέλια, τα καλύτερα από τα οποία παράγουν μερικά από τα πιο διάσημα, μακροβιότερα και ακριβότερα επιδόρπια κρασιά στον κόσμο. Ένα μισομπούκαλο (375ml) υψηλής ποιότητας παλαιωμένου Sauternes από μια καλή χρονιά, μπορεί να πιάσει τιμές που ξεπερνούν τα US $ 1000.

Ολόκληρη η ονομασία προέλευσης Sauternes έχει 2.002 εκτάρια με αμπέλια.
Αυτό μπορεί να χωριστεί σε 5 ξεχωριστές κοινότητες, η καθεμία με το δικό της μοναδικό terroir. Το Sauternes καλύπτει 1.599 εκτάρια. Το Barsac είναι 403 εκτάρια, η Bommes σε 380 εκτάρια, το Preignac 565 εκτάρια και η μικρότερη κοινότητα στο Sauternes είναι η Fargues, με 190 εκτάρια.

Τα υψόμετρα στο Sauternes κυμαίνονται από 3 έως 80 μέτρα. Η υψηλότερη κορυφή του Sauternes βρίσκεται στην κορυφή του λόφου στο Chateau d’Yquem στα 80 μέτρα!

Το Sauternes και το Barsac ταξινομήθηκαν ταυτόχρονα με τη διάσημη κατάταξη του 1855 του Medoc.
Σε αντίθεση με τα ερυθρά Μπορντό, τα οποία έχουν 5 επίπεδα διαβαθμισμένης κατάστασης, στο Sauternes, υπήρχαν μόνο δύο επίπεδα ταξινόμησης, First Growth και Second Growth. 11 chateaux ταξινομήθηκαν ως First Growth και 15 παραγωγοί ταξινομήθηκαν ως Second Growths.
Το χαμηλότερο επίπεδο οίνου που μπορεί να χρησιμοποιήσει τον όρο Sauternes είναι το Haut Sauternes, ένας όρος που χρησιμοποιείται συχνότερα για να προσδιορίσει κρασιά από negociant.

Το Chateau d’Yquem βαθμολογήθηκε τόσο ψηλά ώστε του δόθηκε η δική του ατομική κατάταξη, το “Premier Cru Superieur”.

Διαβάστε περισσότερα: Λίγα λόγια για τα γλυκά κρασιά του Sauternes

 

Cru Bourgeois- Αξίζουν Την Προσοχή Μας – Και Δεν Κοστίζουν

Ενώ σεβαστά ερυθρά κρασιά, τα λεγόμενα “ταξινομημένα” γαλλικά chateaux στο Bordeaux, όπως το Lafite, το Latour και το Margaux, συγκεντρώνουν μεγάλη κάλυψη από τον τύπο, πολλά απ΄αυτά είναι εξωφρενικά ακριβά (κοστίζουν εκατοντάδες αν όχι χιλιάδες €uro το μπουκάλι) και δεν είναι καν έτοιμα για κατανάλωση παρά μόνο 10-20 χρόνια μετά την ημερομηνία του τρύγου.

Από την άλλη πλευρά, προϊόντα όπως τα ερυθρά “Cru Bourgeois” – τα οποία είναι γενικά μέσης τιμής κρασιά Medoc, παράγονται βασικά από τις ίδιες ποικιλίες σταφυλιών με τα “classified” growths (κυρίως Merlot, Cabernet Sauvignon και Cabernet Franc) και προσφέρουν απόλαυση άμεσα μετά την κυκλοφορία τους αλλά και μετά από λίγα χρόνια παραμονής στο κελάρι. Τα κρασιά αυτά συνήθως δεν έχουν κάλυψη από τον Τύπο και είναι γενικά λιγότερο γνωστά.

Στην πραγματικότητα, η κατηγορία “Cru Bourgeois” είναι σχετικά νέα, σε σύγκριση με την ταξινόμηση του 1855 των φημισμένων ερυθρών Bordeaux. Μόνο το 1932 τα Γαλλικά Επιμελητήρια εμπορίου και γεωργίας καθιέρωσαν την ταξινόμηση, με τους οίνους 444 κτημάτων που επιλέχθηκαν για να συμπεριληφθούν. Όμως, εξαιτίας της διαμάχης μεταξύ των παραγωγών Medoc σχετικά με την ταξινόμηση, η επικύρωση της κατηγορίας δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.

Μια άλλη προσπάθεια για την καθιέρωση της κατηγορίας το 2003 αντιμετωπίστηκε με ακόμη μεγαλύτερη διαμαρτυρία από τους παραγωγούς και τελικά ακυρώθηκε από τα δικαστήρια το 2007. Πιο πρόσφατα, το 2010, μια νέα ταξινόμηση με βάση την ένταξη μεμονωμένων οίνων και όχι παραγωγών εισήχθη, με τους παραγωγούς να ανοίγουν τις εγκαταστάσεις τους για επιθεωρήσεις και να παραδίδουν δείγματα των οίνων τους για τυφλή δοκιμή στο αμερόληπτο συμβούλιο (Bureau Veritas). Περισσότεροι από 300 οίνους υποβλήθηκαν αρχικά για να συμπεριληφθούν το 2008, με βάση την ποιότητα της παραγωγής καθώς και τη σύγκριση με το κρασί των υπολοίπων που υποβλήθηκαν. Σε 246 απονεμήθηκε η ταξινόμηση “Cru Bourgeois”.

Επιπλέον, κάποια κτήματα χαρακτηρίστηκαν ότι κάνουν ένα προϊόν υψηλότερου επιπέδου:

Château Chasse-Spleen
(Moulis-en-Médoc)
Château Haut-Marbuzet
(Saint-Estèphe)
Château Labégorce Zédé
(Margaux)
Château Les Ormes-de-Pez
(Saint-Estèphe)
Château de Pez
(Saint-Estèphe)
Château Phélan Ségur
(Saint-Estèphe)
Château Potensac
(Médoc)
Château Poujeaux
(Moulis-en-Médoc)
Château Siran
(Margaux)

ενώ τα 6 από αυτά: Chateaux Chasse Spleen, de Pez, Les Ormes des Pez. Poujeaux, Siran και Potensac – δημιούργησαν μια οργάνωση, “Les Exceptionnels”, για την από κοινού διάθεση των οίνων τους ξεχωριστά από τους υπόλοιπους του Medoc. Επίσης, μια ομάδα κτημάτων που αντιπροσωπεύουν πάνω από 200 μάρκες Bordeaux που περιλαμβάνουν κάποια “Cru Bourgeois”, διάφορα κτήματα Grand-Cru Saint Emilion και άλλα μπουκάλια που δεν αναγνωρίστηκαν στην ταξινόμηση του 1855, σχημάτισαν μια ομάδα το 2002 γνωστή ως “The Grande Cercle” για να πωλούν από κοινού τα κρασιά τους.

 

Μερικά από τα γνωστότερα και ακριβότερα κρασιά του Bordeaux (και του κόσμου):

Le Pin, Pomerol, €3,003

Petrus, Pomerol, €2,979

Chateau Lafite Rothschild, Pauillac, €816

Chateau Lafleur, Pomerol, €714

Chateau Latour, Pauillac, €698

Chateau Ausone, Saint-Emilion Grand Cru, €670

Chateau Haut-Brion, Pessac-Leognan,€619

Chateau Cheval Blanc, Saint-Emilion Grand Cru, €608

Chateau Margaux, Margaux, €606

Chateau Mouton Rothschild, Pauillac, €568

Maison Johanes Boubee, Margaux, €515

Chateau d’Yquem, Sauternes, €450

Trilogie de Le Pin, Pomerol, €423

Chateau La Mission Haut-Brion, Pessac-Leognan, €372

Denis Dubourdieu Chateau Doisy-Daene L’Extravagant de Doisy-Daene, Sauternes, 
€348

Chateau La Grace Dieu des Prieurs, Saint-Emilion Grand Cru,€348

Chateau Angelus, Saint-Emilion Grand Cru, €343

Chateau Lafite Rothschild ‘Carruades de Lafite’, Pauillac, €295

Chateau Pavie, Saint-Emilion Grand Cru, €292

Chateau Palmer, Margaux, €285

Share this post