Lucien Le Moine: Ο “πεφωτισμένος” Μοναχός της Βουργουνδίας

Lucien Le Moine: Ο “πεφωτισμένος” Μοναχός της Βουργουνδίας

Ο micro-négociant που επιβάλει νέα δεδομένα στη Μέκκα του κρασιού.

Η ιστορία των Mounir & Rotem Saouma είναι εντυπωσιακή και όχι τυχαία αποτελεί case study για τον οινεμπόριο των κρασιών της Βουργουνδίας.
Ο Mounir, Λιβανέζος στην καταγωγή, στις αρχές της δεκαετίας του 1990 θα βρεθεί σε ένα μοναστήρι του Τάγματος του Αγίου Βερνάρδου στην Μέση Ανατολή και με ζήλο καταπιάνεται με αγροτικές εργασίες.

Μια σημαντική λεπτομέρεια που θα του χρειαστεί στο μέλλον είναι ότι το όνομα του Mounir στα γαλλικά μεταφράζεται ως Lucien (Φωτισμένος ή κατά το ελληνοπρεπές Φώτης) και έτσι ακριβώς τον προσφωνούν οι freres κατά την διάρκεια της παραμονής του στο μοναστήρι. Ερωτεύεται κεραυνοβόλα την αμπελοκαλλιέργεια και το κρασί και αποφασίζει να δοθεί ολοκληρωτικά και με πάθος. Σπουδάζει αμπελουργία και οινολογία στο Montpelier και τα επόμενα χρόνια θα εξασκήσει τις γνώσεις και το πάθος του στην Καλιφόρνια και σε διάφορες περιοχές της Γαλλίας. Θα καταλήξει στην Βουργουνδία.

Το 1999 μαζί με την σύζυγό του Rotem, η οποία έχει επίσης αγροτο-οικοτεχνικό παρελθόν με αντικείμενο τα τυριά (μια επίσης σπουδαία κατηγορία προϊόντων με ονομασίες προέλευσης) αποφασίζουν να ξεκινήσουν την εταιρία εμπορίας κρασιών με το όνομα Lucien Le Moine.

Αιρετικοί από την αρχή, ασχολούνται εξολοκλήρου και μόνο με αμπελώνες Grand Cru και Premier Cru. Η θητεία τους στην Βουργουνδία τους εξασφαλίζει πρόσβαση σε εξαιρετικής ποιότητας κρασιά. Το δόγμα τους είναι να μην τους ανήκει ούτε ένα κομμάτι γης αλλά να επιλέγουν εξαιρετικά κρασιά κάθε χρόνο και να κάνουν το elevage, την ωρίμαση δηλαδή, σε δρύινα βαρέλια. Η παραγωγή τους μόνο 100 βαρέλια. Θέλοντας να έχουν την προσωπική τους φροντίδα αλλά και την αμέριστη προσοχή τους το ζεύγος Saouma ασχολείται αποκλειστικά και μόνο με 30,000 φιάλες εξαιρετικών κρασιών.

Κάθε χρόνο επιλέγουν διαφορετικά, έτοιμα κρασιά από διαφορετικές ονομασίες προέλευσης Premier και Grand Cru αμπελώνων και ολοκληρώνουν την παραγωγή τους με την ωρίμαση σε δρύινα βαρέλια από το σχετικά άγνωστο δάσος Jupilles της περιοχής Sarthe στην κοιλάδα του Λίγηρα.
Άλλη μια καινοτομία που κάνει τα κρασιά τους να ξεχωρίζουν είναι η αποκλειστική χρήση αυτής της δρυός που χαρακτηρίζεται από μικρόκοκκο και ‘σφικτό’ πορώδες.

“Τα κρασιά μου είναι ιδιαίτερα, πρέπει να σε προειδοποιήσω για να ξέρεις τι θα περιμένεις. Και πρέπει να τα περιμένεις αρκετά. Σου συνιστώ έντονο αερισμό και να τα έχεις ανοίξει τουλάχιστον μια ώρα πριν τα δοκιμάσεις . Κάθε φιάλη είναι διαφορετική . Πίνεις την στιγμή και όχι ένα τυποποιημένο και στυλιζαρισμένο κρασί…”

Στις εγκαταστάσεις που διατηρεί στην Beaune ‘αναθρέφει’ τα κρασιά του, λευκά και ερυθρά, με πολύ ευλαβικό τρόπο, σχεδόν με συνθήκες μοναστικές. Παντελής απουσία φωτός, υψηλή υγρασία και κάνοντας χρήση των φίνων οινολασπών και του batonnage, όποτε αυτό είναι αναγκαίο. Με απολύτως ελεγχόμενη ως ελάχιστη χρήση θειώδους ενθαρρύνει την μηλογαλακτική ζύμωση και όταν τα κρασιά ετοιμαστούν, επιλέγει μια νύχτα με πανσέληνο για την εμφιάλωση χωρίς καμία επιπρόσθετη κατεργασία κατευθείαν από τα βαρέλια.
Κάθε ονομασία προέλευσης που ετοιμάζει κάθε χρόνο θα είναι σε μέγιστη ποσότητα τρία (3) βαρέλια και μοιράζονται εν ριπή οφθαλμού.

Στην πρώτη μας τηλεφωνική επαφή ήταν ξεκάθαρος: «Τα κρασιά μου είναι ιδιαίτερα, πρέπει να σε προειδοποιήσω για να ξέρεις τι θα περιμένεις. Και πρέπει να τα περιμένεις αρκετά. Σου συνιστώ έντονο αερισμό και να τα έχεις ανοίξει τουλάχιστον μια ώρα πριν τα δοκιμάσεις . Κάθε φιάλη είναι διαφορετική . Πίνεις την στιγμή και όχι ένα τυποποιημένο και στυλιζαρισμένο κρασί…»
Μου τόνισε και κάτι τελευταίο «…Τα κρασιά μου φαίνονται ακριβά αλλά θα σε αποζημιώσουν σε συγκίνηση»
O κόσμος του κρασιού λατρεύει τους αιρετικούς παραγωγούς και όσους τολμούν να σκεφτούν διαφορετικά. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι κάθε χρόνο λαμβάνει διθυραμβικές κριτικές από επαγγελματίες όπως η Jancis Robinson και ο Andrew Jefford .

Τελευταίο του πάθος τα κρασιά του Ροδανού και ποιο συγκεκριμένα τα Chateauneuf-du-Pape. Όπως αντιλαμβάνεστε όχι άδικα. Το Grenache στα σωστά χέρια προσομοιάζει αρκετά με την φινέτσα και την πολυπλοκότητα του Pinot Noir ενώ οι λευκές ποικιλίες δίνουν ξεχωριστά κρασιά με προσωπικότητα. Το Clos Saouma είναι το οινοποιείο που δημιούργησε στην καρδιά της ζώνης του Chateauneuf du Pape και δίνει κάποιες φιάλες από τα μοναδικά Inopia, Magis και Arioso.

Τα κρασιά των Domaine Leflaive, Bonneau du Martray, Marquis d’ Angerville αποτελούν σημεία αναφοράς προκαλούν δέος σε όποιον έχει την ευκαιρία να τα απολαύσει. Τα κρασιά του Lucien Le Moine όμως δίνουν μια άλλη διάσταση που δεν προκαλούν μόνο τις αισθήσεις αλλά κεντρίζουν το θυμικό.

Γιώργος Φλούδας

Εισάγονται αποκλειστικά από την Trinity Wines

Share this post