Μελέτη των βαθμολογιών 200.000 κρασιών δείχνει ότι τα βιολογικά κρασιά έχουν καλύτερη γεύση

Μελέτη των βαθμολογιών 200.000 κρασιών δείχνει ότι τα βιολογικά κρασιά έχουν καλύτερη γεύση

Τα κρασιά που παράγονται από βιολογικά ή βιοδυναμικά παραγόμενα σταφύλια έχουν καλύτερη γεύση, σύμφωνα με δύο ξεχωριστές μελέτες που αναλύουν τις βαθμολογίες 200.000 κρασιών που δόθηκαν από ανεξάρτητους κριτικούς τόσο στην Καλιφόρνια όσο και στη Γαλλία.

Η Magali Delmas, καθηγήτρια στο Ινστιτούτο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας του UCLA, και ο Olivier Gergaud, καθηγητής Οικονομικών στο Business School του KEDGE στο Μπορντό, δημοσίευσαν για πρώτη φορά μια μελέτη το 2016 αναλύοντας τις βαθμολογίες των κρασιών που παράγονται από βιολογικά σταφύλια στην Καλιφόρνια.

Διαβάστε σχετικά: Τι είναι οργανική, βιολογική, συμβατική, βιώσιμη και βιοδυναμική αμπελοκαλλιέργεια;

Το ζευγάρι εξέτασε τις βαθμολογίες 74.000 κρασιών που βαθμολογήθηκαν από τον Robert Parker, Wine Enthusiast και Wine Spectator, διαπιστώνοντας ότι οι κριτικοί βαθμολόγησαν οικολογικά και βιολογικά κρασιά της Καλιφόρνια 4,1% υψηλότερα από τα συμβατικά κρασιά – αυτά που δεν έχουν πιστοποιηθεί από οργανισμό τρίτου μέρους ως οργανικά ή βιοδυναμικά.

Τον Φεβρουάριο του 2021, το ζευγάρι δημοσίευσε τα αποτελέσματα μιας δεύτερης μελέτης στο περιοδικό Ecological Economics, αυτή τη φορά εξετάζοντας 128.000 κρασιά που παράγονται στη Γαλλία και διαπίστωσαν και πάλι ότι τα πιστοποιημένα βιολογικά, ή βιοδυναμικά, σημείωσαν υψηλότερη βαθμολογία. Σε αυτή τη μελέτη, οι βαθμολογίες συγκεντρώθηκαν και αναλύθηκαν από τους Gault Millau, Gilbert Gaillard και Bettane Desseauve, οι οποίοι βαθμολόγησαν κρασιά με πιστοποίηση από τρίτους κατά μέσο όρο 6,2% υψηλότερα από αυτά που ήταν αυτο-επισημασμένα οργανικά. Τα κρασιά που πιστοποιήθηκαν ως βιοδυναμικά από την ένωση τρίτων, είχαν ακόμη καλύτερη απόδοση, σημειώνοντας υψηλότερη βαθμολογία κατά 11,8%.

Τα κρασιά που αυτο-επισημάνθηκαν ως παραγόμενα με πρακτικές συνείδησης, σύμφωνα με το πρότυπο Lutte Raisonée για παράδειγμα (όπου οι οινοποιοί είναι λογικοί στην προσέγγισή τους για βιώσιμες πρακτικές οινοποίησης αλλά δεν έχουν υποχρέωση να τις εφαρμόσουν) έλαβαν βαθμολογίες που «δεν ήταν μετρήσιμα διαφορετικές από εκείνες των συμβατικών οίνων, προσθέτοντας βάρος στην αξία του να εφαρμόζουμε τις τυποποιημένες διαδικασίες διαπίστευσης, είτε είναι οργανικές είτε βιοδυναμικές.

Γιατί οι οινοποιοί κρύβουν τις οργανικές πιστοποιήσεις τους; Μιλώντας στην επιχείρηση ποτών, η Delmas εξήγησε το κίνητρο πίσω από την έρευνα, η οποία βασίστηκε στο γεγονός ότι ενώ πολλοί οινοποιοί επενδύουν σε μεγάλο βαθμό σε οργανικές και βιώσιμες πρακτικές οινοποίησης, δεν δημοσιεύουν απαραίτητα τις μεθόδους τους ή τις οργανικές πιστοποιήσεις στα μπουκάλια τους.

«Ο Jim Fetzer (της οικογένειας Fetzer και του Ceago Vinegarden στην Καλιφόρνια), εξήγησε ότι ενώ βρισκόταν σε μια βιώσιμη και οργανική οινοποίηση, δεν ήθελε να χρησιμοποιήσει την οργανική ετικέτα επειδή είχε τόσο κακό αντίκτυπο, έτσι χρησιμοποιεί την λέξη βιοδυναμικό », είπε η Delmas. «Υπάρχει μια αντίθεση με τα βιολογικά προϊόντα όπως οι ντομάτες ή οι φράουλες – οι άνθρωποι τείνουν να πιστεύουν ότι είναι καλύτερα για την υγεία και τον πλανήτη – αλλά με το κρασί υπήρχε αυτή η αρνητική αντίληψη μεταξύ των καταναλωτών».

Η Delmas και ο Gergaud ερεύνησαν επίσης οινοπαραγωγούς της Καλιφόρνια ως μέρος της μελέτης του 2016, διαπιστώνοντας ότι το ένα τρίτο των οινοποιείων που είχαν υιοθετήσει οργανικές πιστοποιήσεις, το οποίο είναι 15-20% πιο ακριβό στη διαχείριση, δεν το έβαλαν στην ετικέτα τους.

«Για μένα αυτό ήταν παράξενο. Γιατί να περάσατε αυτήν την οδυνηρή διαδικασία και να λάβετε πιστοποίηση και, στη συνέχεια, να μην μιλήσετε γι ‘αυτό στους καταναλωτές; Οποιαδήποτε άλλη βιομηχανία αν επενδύσει σε κάτι, θέλει να μιλήσει για αυτό. ”

Για τους οινοπαραγωγούς, το πρωταρχικό όφελος της αειφόρου αμπελουργίας ήταν η διαφύλαξη της γης τους για τις μελλοντικές γενιές, παρά για εμπορικούς σκοπούς. Αυτό που διαπίστωσε η μελέτη των Delmas και Gergaud είναι ότι υπάρχει επίσης σημαντική αύξηση της ποιότητας των οίνων που παράγονται χρησιμοποιώντας βιολογικά ή βιοδυναμικά καλλιεργούμενα σταφύλια με βάση την αξιολόγησή τους από κριτικούς οίνου, το οποίο είναι γνωστό μεταξύ των οινοποιών αλλά δεν έχουν κοινοποιηθεί αποτελεσματικά στους καταναλωτές .

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι οινοποιοί έχουν επιλέξει να παραλείψουν τη διαπίστευση από την επισήμανσή τους εντελώς υπέρ του να θεωρηθούν «πιο mainstream» από τους καταναλωτές, λέει η Delmas.

Αυτό το λανθασμένο στίγμα πρέπει να αντιμετωπιστεί, πιστεύει η Delmas, με αυτή τη μελέτη να επισημαίνει τη διαφορά μεταξύ των αντιλήψεων των καταναλωτών, των εμπειρογνωμόνων και των οινοποιών. «Αν υπάρχει εμπόριο μεταξύ της ποιότητας του προϊόντος και του περιβάλλοντος, τότε το περιβάλλον χάνει» Μέρος του προβλήματος με την αντίληψη των καταναλωτών, λέει, ήταν ότι στο ξεκίνημα του κινήματος οργανικών και φυσικών κρασιών η ποιότητα ήταν πιο ανομοιογενής, με τους οινοπαραγωγούς ίσως λιγότερο εξειδικευμένους στην αμπελουργία χωρίς χημικά και πολλά έγιναν από τη «δοκιμή και σφάλμα» .

“Είναι λίγο διαφορετικά τα φυσικά κρασιά όπου δεν έχουν θειώδη”, λέει η Delmas. «Αλλά αν προσθέσετε λίγο θειώδες άλας και χρησιμοποιείτε σταφύλια που καλλιεργούνται βιολογικά, υπάρχουν λόγοι να πιστεύετε ότι αυτό θα οδηγήσει σε βελτιωμένη ποιότητα, επειδή αντικαθιστάτε χημικά με εργασία. Έτσι, εάν έχετε έναν έμπειρο οινοποιό, θα πρέπει να οδηγεί σε υψηλότερη ποιότητα. Μια άλλη πρόκληση ήταν η σύνδεση μεταξύ βιολογικού κρασιού και καλύτερης υγείας, όπως είναι δυνατόν με βιολογικά προϊόντα όπως φράουλες ή πατάτες. Γενικά οι καταναλωτές δεν είναι

Μια άλλη πρόκληση ήταν η σύνδεση μεταξύ βιολογικού κρασιού και καλύτερης υγείας, όπως συμβαίνει με βιολογικά προϊόντα όπως φράουλες ή πατάτες. Γενικά, οι καταναλωτές δεν είναι διατεθειμένοι να θυσιάσουν τίποτα για το δημόσιο καλό, εκτός και αν έχουν ιδιωτικό όφελος, λέει η Delmas και η σύνδεση με την υγεία είναι πιο δύσκολο να γίνει με το κρασί.

«Οι άνθρωποι είναι πρόθυμοι να πληρώσουν λίγο περισσότερο, αλλά θέλουν η ποιότητα να είναι ίδια. Μπορείτε να προσφέρετε οφέλη υψηλής ποιότητας και υγείας με βιολογικό κρασί, αλλά χρειάζεται κάποια εξήγηση. ” Οι αντιλήψεις αλλάζουν, λέει, με μια νεότερη γενιά πιο ανοιχτή σε οργανικά κρασιά, που προκαλούνται ίσως από περιστατικά όπως αυτό που αναφέρεται στο Μπορντό το 2014 όπου ένα σχολείο έπρεπε να εκκενωθεί και τα παιδιά να νοσηλευτούν στο νοσοκομείο μετά από ψεκασμό φυτοφαρμάκων κοντά, οδηγώντας σε διαμαρτυρίες και πιέσεις στη γαλλική βιομηχανία οίνου να εξελίξει ταχύτερα τις πρακτικές της.

Διαβάστε σχετικά: Αυξάνεται η ένταση στη Γαλλία σχετικά με τη χρήση των φυτοφαρμάκων στα αμπέλια

«Νομίζω ότι οι άνθρωποι έχουν αυτήν την πολύ βουκολική άποψη της αμπελουργίας», προσθέτει η Delmas. “Δεν σκέφτονται την ρύπανση, αλλά ένα οινοποιείο που είναι καταπράσινο με ένα όμορφο τοπίο. Οι καταναλωτές δεν σκέφτονται απαραίτητα τον αντίκτυπο των φυτοφαρμάκων και του νερού στην υγεία των ανθρώπων”. 

Η παγκόσμια αγορά βιολογικών οίνων προβλέπεται να αυξηθεί 43% έως το 2024

Η άνοδος στη βιολογική γεωργία αυξάνεται επίσης, αν και εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει ένα μικρό ποσοστό παραγωγής. Από τα 128.000 γαλλικά κρασιά που αναλύθηκαν στη δεύτερη μελέτη των Delmas και Gergaud, μόλις το 3,87% των οίνων πιστοποιήθηκαν ως βιολογικά ή βιοδυναμικά από το 1995 έως το 2000. Ωστόσο, ο αριθμός αυτός αυξήθηκε στο 7,37% για τους οίνους που παρήχθησαν μεταξύ 2001 και 2015, υποδηλώνοντας αύξηση της διαπίστευσης και της δέσμευσης στο κίνημα.

Συνολικά, η παγκόσμια αγορά βιολογικών οίνων είχε προβλεφθεί πέρυσι από την IWSR να αυξηθεί κατά 43% έως το 2024, ενώ και οι μεγαλύτερες εταιρείες δεσμεύονται όλο και περισσότερο στις οργανικές πρακτικές.

Το οινοποιείο Villa Maria της Νέας Ζηλανδίας θα λανσάρει την πρώτη του σειρά βιολογικών κρασιών φέτος.  Αυτό το μήνα, η Villa Maria της Νέας Ζηλανδίας ανακοίνωσε την έναρξη της πρώτης σειράς βιολογικών κρασιών, πιστοποιημένη από την BioGro.

Η γκάμα βιολογικών κρασιών «EarthGarden» θα περιλαμβάνει ένα Marlborough Sauvignon Blanc 2020, το Hawke’s Bay Rosé 2020, το Marlborough Pinot Noir 2019 και το Hawke’s Bay Merlot Cabernet Sauvignon 2019, και αποτελούν μέρος της δέσμευσης της Villa Maria να μετατρέψει το 100% των αμπελώνων του σε οργανικής διαχείρισης. έως το 2030.

πηγή: thedrinksbusiness

Share this post