Μερικά λόγια για το Riesling

Μερικά λόγια για το Riesling

Δεν ξέρω κανέναν σομελιέ που δεν αγαπάει το Riesling. Στην πραγματικότητα, δεν νομίζω ότι κάποιος που δεν αγαπάει το Riesling, θα μπορούσε ποτέ να προσληφθεί για αυτή τη δουλειά.

Μια αντιπάθεια στο Cabernet μπορεί να είναι ανεκτή, όπως και μια περιφρόνηση για το Syrah. Αλλά το Riesling- ιδιαίτερα το Riesling από τη Γερμανία-είναι αλήθεια το άγιο δισκοπότηρο των επαγγελματιών του κρασιού.

Θεωρούμενη ως μία από τις μεγαλύτερες ποικιλίες λευκού κρασιού στον κόσμο (για μένα η καλύτερη), το αρωματικό και φρέσκο Riesling βρίσκεται συχνά ανάμεσα στην καθαρότητα των γερμανικών εκδόσεων έως την πολυπλοκότητα των ομολόγων του στην Αλσατία.

Αγαπημένο από τους κριτικούς κρασιού αλλά άγνωστο στο ευρύ καταναλωτικό κοινό, το Riesling είναι ένα ανοιχτόχρωμο, αρωματικό σταφύλι γερμανικής προέλευσης που είναι επίσης υπεύθυνο για μερικά από τα μεγαλύτερα και μακροβιότερα κρασιά της Γερμανίας. Το Riesling παράγεται σε μια σειρά από στυλ, αλλά γενικά παράγει κρυστάλλινα, αρωματικά λευκά κρασιά με νότες εσπεριδοειδών, κεριού και λανολίνης, με ελαφρύ έως μέτριο σώμα και άφθονη φρέσκια οξύτητα.

Διαβάστε ακόμα: 4+1 Πληροφορίες για το γερμανικό κρασί

Αν και συνδέεται ευρέως με τα κρασιά του Mosel και της Αλσατίας, το Riesling φυτεύεται σε όλο τον κόσμο και έχει εδραιωθεί σε περιοχές όπως η Ουάσιγκτον και η κοιλάδα Clare της Αυστραλίας.

Φαίνεται ότι μεγάλο μέρος της φήμης του Riesling στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα αμαυρώθηκε από τη θάλασσα του κρασιού χαμηλής ποιότητας που εξήχθη από τη Γερμανία τη δεκαετία του 1970 και του ’80. Στην πραγματικότητα, πολύ λίγο από αυτό το διαβόητο κρασί ήταν Riesling, αλλά η φήμη παρόλα αυτά έμεινε.

Το Riesling θεωρείται από πολλούς κριτικούς ως ένα από τα καλύτερα λευκά σταφύλια (και κρασιά) στον κόσμο. “Το Riesling, είναι το μεγαλύτερο λευκό σταφύλι στον κόσμο”, δήλωσε η βρετανίδα κριτικός κρασιού Jancis Robinson MW σε ένα άρθρο του 2020 για τους Financial Times.

Τι γεύση έχει το Riesling
Το Riesling έχει επίσης χαρακτηριστεί ως απλώς ένα γλυκό σταφύλι, που χρησιμοποιείται μόνο για την παραγωγή γλυκού κρασιού. Όμως, ενώ τα Riesling με βοτρύτη είναι από τα καλύτερα γλυκά κρασιά στον κόσμο, η πλειονότητα των παγκόσμιων κρασιών Riesling είναι είτε ξηρά είτε off-dry.

Τα νεαρά ξηρά Riesling τείνουν να έχουν πολύ ανοιχτόχρωμο χρώμα, μερικές φορές παίζουν σε ανοιχτόχρωμες νότες χρυσού, ανάλογα με την περιοχή και την οινοποίηση. Τα πιο γλυκά στυλ τείνουν να έχουν πολύ πιο κίτρινη/χρυσή απόχρωση.

Το πιο χαρακτηριστικό είναι το άρωμα του Riesling, λόγω κυρίως των υψηλών επιπέδων μονοτερπενίων (όπως συμβαίνει για παράδειγμα με το Μοσχάτο). Το Riesling στη μύτη μπορεί να διασχίσει τη γκάμα από εσπεριδοειδή (συχνά σημειώνονται λεμόνι και/ή λάιμ), κερί, λευκά άνθη και μαλλί προβάτου/λανολίνη έως μελωμένες, μερικές φορές και πικάντικες νότες σε botrytised ή μερικώς botrytised σταφύλια.

Τα ώριμα Riesling – και τα νεότερα Riesling που καλλιεργούνται σε θερμότερα κλίματα – μπορούν επίσης να εμφανίσουν ένα άρωμα που μοιάζει με βενζίνη, που συχνά περιγράφεται ως κηροζίνη. Αυτό οφείλεται σε μια ένωση γνωστή ως TDN (1,1,6-τριμεθυλ-1,2-διυδροναφθαλίνιο) που αναπτύσσεται με την πάροδο του χρόνου σε ηλικιωμένα Rieslings και σημειώνεται όλο και περισσότερο σε νεότερα, ζεστού κλίματος κρασιά του Νέου Κόσμου.

Στο στόμα, το Riesling έχει ένα μέτριο έως ελαφρύ σώμα με σχετικά χαμηλά επίπεδα αλκοόλ και υψηλή οξύτητα.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα Riesling γίνονται ξηρά, με την οξύτητα τους να παρέχει μια μακρά και μερικές φορές ελαφριά υφή, λαχταριστή επιμονή στον ουρανίσκο. Για άλλους παραγωγούς (ή άλλες ετικέτες από το ίδιο οινοποιείο), η υψηλή οξύτητα εξισορροπείται από ένα βαθμό υπολειπόμενης ζάχαρης (είτε με τη διακοπή της ζύμωσης είτε με τη χρήση μούστου σταφυλιού που δεν έχει υποστεί ζύμωση, ή χυμού – ένα «süssserve» ή «γλυκό απόθεμα» “).

Οποιαδήποτε από τις δύο τεχνικές μπορεί να μειώσει ένα ήδη σχετικά χαμηλό δυνητικό επίπεδο αλκοόλ σε μονοψήφιο αριθμό – συχνά ένα καλό σημάδι ότι ένα Riesling έχει κάποια γλυκύτητα.

Η οξύτητα σήμα κατατεθέν του Riesling σημαίνει επίσης ότι είναι ένας κύριος υποψήφιος για παρατεταμένο χρόνο στο αμπέλι και την παραγωγή γλυκών κρασιών με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, συχνά προσβεβλημένα από βοτρύτη, καθυστερημένης συγκομιδής. Αυτά έρχονται σε όλα τα επίπεδα γλυκύτητας, με τα γερμανικά παρατσούκλια Auslese και Spätlese να υποδεικνύουν γενικά τέτοια κρασιά.

Στην πιο ακραία κατάσταση, το eiswein ή το icewine μπορεί να παραχθεί σε εξαιρετικές χρονιές, αφήνοντας τα σταφύλια έξω μέχρι το χειμώνα και συγκομίζοντας τα συμπυκνωμένα, παγωμένα μούρα για την παραγωγή κρασιού. Το Icewine ή “eiswein” στην ετικέτα υποδηλώνει ένα τέτοιο κρασί και είναι συχνά περιορισμένο σε αριθμό, πολύτιμο και αντίστοιχα ακριβό.

Θα πρέπει να επισημανθεί, ωστόσο, ότι οι όροι της γερμανικής ετικέτας όπως Kabinett (συχνά υποδηλώνουν ξηρό κρασί), Spätlese και Auslese αναφέρονται στα επίπεδα σακχάρου στα μούρα κατά τη συγκομιδή και όχι στο τελικό κρασί. Τέτοιες ιδιοτροπίες και παραλλαγές στο στυλ δίνονται μερικές φορές ως λόγος για την αδυναμία της Riesling να διεισδύσει στην επικρατούσα τάση των καταναλωτών.

Επιπλέον, το αλσατικό Riesling μπορεί να συνδυάσει στοιχεία βοτρύτη, μεταγενέστερες ημερομηνίες συγκομιδής και πλήρη ζύμωση για την παραγωγή χρυσών, αρωματικών, σχετικά υψηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ, ξηρών κρασιών. Τα Rieslings των κοιλάδων Clare και Eden είναι γενικά ξηρά, με έντονη οξύτητα και συχνά νότες κηροζίνης.

Η οξύτητα του Riesling σημαίνει επίσης ότι είναι κατάλληλο για την παραγωγή αφρώδους οίνου, αν και αυτό είναι κάπως σπάνιο.

Το Riesling έχει την ικανότητα να μεταδίδει το χαρακτήρα του συγκεκριμένου terroir που μπορεί να είναι οποιοδήποτε στον κόσμο, αν και αναμφισβήτητα όχι τόσο όσο αυτό που είναι από την πατρίδα του τη Γερμανία. Με αυτόν τον τρόπο, το Riesling μοιάζει λίγο με το λευκό σταφύλι αντίστοιχο του Pinot Noir, το υπέροχο κόκκινο σταφύλι της Βουργουνδίας.

Τα κυριότερα χαρακτηριστικά του είναι επίσης παρόμοια με το Pinot: Χαρακτηρίζεται από μια φωτεινή, σχεδόν λαμπερή οξύτητα και γοητευτικά αρώματα λουλουδιών, φρούτων και ορυκτού, αν και στην περίπτωση του Riesling, τείνει να έχει γεύσεις ροδάκινου, αχλαδιού και βερίκοκου. Ο δεύτερος λόγος είναι η δυνατότητα ωρίμανσης: Ένα καλό γερμανικό Riesling μπορεί να ωριμάσει περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο λευκό κρασί στον κόσμο.

Τα καλύτερα Rieslings κερδίζουν ενδιαφέρον και βάθος με κάθε δεκαετία που περνάει, χάρη σε μια αξιοσημείωτη ισορροπία της οξύτητας και των φρούτων. Ταυτόχρονα, υπάρχουν πάρα πολλά Rieslings που είναι ευχάριστα φρέσκα.

Ο τρίτος λόγος είναι η λογική τιμή, ιδιαίτερα σε σχέση με άλλα καλά κρασιά του κόσμου. Ένα Grand Cru Βουργουνδίας μπορεί να κοστίσει πολλές χιλιάδες δολάρια, ενώ ένα μπουκάλι υπέροχου Riesling μπορεί να κοστίσει $100 ή λιγότερο. (Σε αντίθεση με αυτό που μπορεί να πιστεύουν μερικοί, ένας καλός σομελιέ θέλει να προσφέρει στους πελάτες του καλές τιμές.)

Ο τέταρτος λόγος είναι μάλλον ανεπαίσθητος. Το γερμανικό σύστημα αξιολόγησης των κρασιών μπορεί να κάνει τη μελέτη της Βουργουνδίας να φαίνεται σαν μια βόλτα στο πάρκο. Χωρίς προσεκτική μελέτη του γερμανικού prädikat (ένα σύστημα που ταξινομεί τα κρασιά με αύξουσα σειρά ανάλογα με την ωρίμανση των φρούτων) και την κατανόηση δύσκολων λέξεων όπως trocken και feinherb και Grosses Gewächs, ο μέσος καταναλωτής κρασιού είναι πιθανό να είναι εντελώς μπερδεμένος.

Πως διαβάζουμε μια ετικέτα γερμανικού κρασιού – oinos (krasiagr.com)

Περιοχές με Riesling 

Riesling στη Γερμανία
Το πνευματικό σπίτι του Riesling είναι αναμφισβήτητα οι περιοχές που εντοπίζουν το μέσο Ρήνο και το κάτω Mosel, δύο από τους μεγάλους ποταμούς κρασιού της Ευρώπης. Εδώ βρίσκουμε τις βασικές οινοπαραγωγικές περιοχές της Γερμανίας, με πιο γνωστές το Mosel, το Rheinhessen, το Rheingau και το Pfalz. Τα αμπέλια Riesling καλύπτουν τους απότομους, πλούσιους σε σχιστόλιθους λόφους πάνω από αυτά τα διάσημα ποτάμια, και χρησιμοποιούνται για την παραγωγή τραγανών, δροσιστικών κρασιών με έντονη οξύτητα.

Riesling στη Γαλλία
Στην άλλη πλευρά του Ρήνου βρίσκεται η Αλσατία, κάποτε γερμανική αλλά τώρα μέρος της Γαλλίας. Εδώ, το Riesling είναι η σημαντικότερη οινοποιήσιμη ποικιλία αμπέλου τόσο από πλευράς ποσότητας όσο και (αναμφισβήτητα) ποιότητας. Το Alsace Riesling έχει το ατομικό του στυλ, πιο πλούσιο και πιο γενναιόδωρο από αυτά που παράγονταιι στη Γερμανία. Αυτό γίνεται εφικτό από το ηλιόλουστο, ξηρό μεσοκλίμα της περιοχής και το καταφύγιο που παρέχεται από τα βουνά Vosges.

Riesling στην Αυστρία
Η Αυστρία παράγει επίσης μεγάλη ποσότητα Riesling, κυρίως από τις ανατολικές περιοχές Wachau και Kremstal. Αυτό γίνεται κυρίως σε πιο ξηρά στυλ, αν και η λίμνη Neusiedl, ακριβώς νοτιοανατολικά της Βιέννης, δημιουργεί ένα αρκετά υγρό κλίμα για την παραγωγή γλυκού με βοτρύτη Riesling.

Το Riesling στον Νέο Κόσμο
Ευτυχώς, το Riesling βρήκε αρκετές θέσεις του Νέου Κόσμου στις οποίες ταιριάζει πολύ. Τα υψηλής ποιότητας Riesling που παράγονται τώρα στις κοιλάδες Clare και Eden της Αυστραλίας το έχουν αποδείξει με ιδιαίτερη ικανότητα.

Πιο συγκεκριμένα, το Clare Valley Riesling έχει αναδειχθεί ως στυλ από μόνο του, με τραγανή οξύτητα με άρωμα εσπεριδοειδών και αρώματα φρυγανιάς και αγιόκλημα.

Ακριβώς απέναντι από τη Θάλασσα της Τασμανίας, η Νέα Ζηλανδία παράγει επίσης Riesling υψηλής ποιότητας στο Canterbury και το Otago, ενώ το Riesling της Νότιας Αφρικής δείχνει επίσης πολλά υποσχόμενο. Τα διάσημα κρασιά πάγου (ice wines) του Καναδά παράγονται κυρίως από Riesling ή Vidal και έχουν αποδείξει περαιτέρω τα ανθεκτικά στο κρύο χαρακτηριστικά αυτής της ποικιλίας.

Διαβάστε περισσότερα: Τι είναι Ice Wine;

Κλώνοι και ομώνυμα Riesling
Υπάρχουν διάφοροι κλώνοι και υποποικιλίες του Riesling και η ποικιλία έχει πολλές παραλλαγές στο όνομά της (π.χ. Johannisberg Riesling, Rhine Riesling). Για να μη περιπλέκουμε τα πράγματα, υπάρχουν αρκετές ποικιλίες λευκών σταφυλιών που φέρουν το όνομα Riesling, αλλά είναι εντελώς άσχετες μεταξύ τους.

Τα πιο αξιοσημείωτα από αυτά είναι το Welschriesling (Riesling Italico), το Okanagan Riesling και το Cape Riesling, το οποίο είναι επίσης γνωστό ως Crouchen, Paarl Riesling και Clare Riesling.

Μια σπάνια παραλλαγή του Riesling με ροζ φλούδα – Roter Riesling – καλλιεργείται στη Γερμανία και την Αυστρία. Υπάρχει συνεχής συζήτηση για το αν το Roter Riesling είναι μια μεταλλαγμένη μορφή του παραδοσιακού Riesling ή το αντίστροφο.

Συνώνυμα Riesling
Weisser Riesling, Johannisberg Riesling, Johannisberger, Rhine Riesling, Riesling Renano.

Μερικά από τα καλύτερα Riesling του κόσμου:

Product
Weingut Robert Weil Kiedricher Grafenberg Riesling Trockenbeerenauslese, Rheingau, Germany
€ 733                                                       96 / 100
Markus Molitor Bernkasteler Doctor Riesling Auslese Trocken, Mosel, Germany
€ 1,541                                                    99 / 100
Weingut Robert Weil Kiedricher Turmberg Riesling Trockenbeerenauslese, Rheingau, Germany
€ 669                                                       97 / 100
Markus Molitor Zeltinger Sonnenuhr Three Star Riesling Auslese, Mosel, Germany
€ 85                                                         95 / 100
Markus Molitor Wehlener Sonnenuhr Riesling Auslese, Mosel, Germany
€ 96                                                          96 / 100
Dr. Hermann Erdener Pralat Riesling Trockenbeerenauslese Alte Reben Goldkapsel, Mosel, Germany
€ 610                                                          97 / 100
Markus Molitor Zeltinger Sonnenuhr Riesling Beerenauslese, Mosel, Germany
€ 188                                                         96 / 100
Selbach-Oster Zeltinger Sonnenuhr Riesling Trockenbeerenauslese, Mosel, Germany
€ 409                                                        96 / 100

Weingut Knebel Rottgen Riesling Trockenbeerenauslese, Mosel, Germany
€ 468                                                        97 / 100
Weingut Keller G-Max Riesling Trocken, Rheinhessen, Germany
€ 2,146                                                     95 / 100
Weingut Robert Weil Kiedricher Grafenberg Riesling Beerenauslese, Rheingau, Germany
€ 295                                                       95 / 100
Weingut Keller Westhofener Brunnenhauschen Abts Erde Riesling Trockenbeerenauslese, Rheinhessen, Germany
€ 1,215                                                    96 / 100
Joh. Jos. Prum Wehlener Sonnenuhr Riesling Trockenbeerenauslese, Mosel, Germany
€ 4,714                                                    98 / 100

Markus Molitor Bernkasteler Doctor Riesling Auslese, Mosel, Germany
€ 529                                                     98/100

 

Με στοιχεία από το wine searcher

Share this post