Μερικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε για το θρυλικό Domaine de la Romanée-Conti

Μερικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε για το θρυλικό Domaine de la Romanée-Conti

Το θρυλικό domaine παράγει τα πιο περιζήτητα και ακριβότερα κρασιά στον κόσμο, από το κομψό Echézeaux έως το μυθικό La Romanée-Conti.

Το Domaine de la Romanée-Conti (ευρέως γνωστό ως DRC ή απλώς “le domaine” στο Vosne-Romanée) είναι ο πιο διάσημος παραγωγός της Βουργουνδίας. Έχει μια σειρά από αμπελώνες – και μια φήμη – που απέχει απ όλους. Ούτε καν icon σπίτια όπως Domaines Leroy, Georges Roumier ή Armand Rousseau, δεν μπορούν να συγκριθούν. Το DRC θεωρείται σωστά ως ένα από τα μεγαλύτερα κτήματα του κόσμου, μια άποψη υποστηριζόμενη από την ποιότητα και τη μακροζωία των κρασιών του, καθώς και τις τιμές στη δευτερογενή αγορά.

Από το 2011 τα γραφεία του κτήματος και τα κύρια κελάρια βαρελιών βρίσκονται κοντά στην εκκλησία στο κέντρο του Vosne-Romanée. Πριν από αυτό, βρίσκονταν στην εξίσου διακριτική, rue Derrière le Four. Τα νέα κτίρια βρίσκονται στη θέση του κελαριού του 11ου αιώνα του Benedictine Abbey Saint-Vivant de Vergy, του οποίου το όνομα τιμάται επίσης σε ένα από τα grands crus του κτήματος Romanée Saint-Vivant, και ο οποίος ήταν ο ιδιοκτήτης αυτού που είναι σήμερα La Romanée Conti, από το 1232 έως το 1631. “Η μεγάλη δύναμη της Βουργουνδίας είναι ότι κάνουμε κρασιά από terroirs που έχουν αφιερωθεί στην παραγωγή μεγάλων πραγμάτων εδώ και αιώνες”, λέει ο συν-διευθυντής Aubert de Villaine. «Οι μοναχοί γνώριζαν σιωπηρά τα πράγματα που έπρεπε να αποδείξουμε με την επιστήμη».

Το DRC διαθέτει ή εκμισθώνει συνολικά 27.99 εκτάρια (69 acres) grands crus στα Vosne-Romanée, Chassagne-Montrachet και (από το 2009) Corton. Οι αμπελώνες είναι οι εξής: La Tâche (6.06 εκτάρια), Romanee Saint-Vivant (5.29), Echézeaux (4.67), Grands Echézeaux (3.53), Richebourg (3.51), La Romanée Conti (1.81), Corton Bressandes (1.19), Le Montrachet (0.68), Corton Clos du Roi (0.57), Corton Renardes (0.51) και Bâtard-Montrachet (0.17). Το τελευταίο το οποίο παράγει όλο κι όλο δύο βαρέλια, καταναλώνεται μόνο στο σπίτι.

Το domaine έχει επίσης 0,6 εκτάρια premiers crus στο Vosne-Romanée, τα οποία πωλούνται (ανώνυμα) σε bulk κάθε χρόνο. Το DRC από το 1999, παράγει από καιρό σε καιρό έναν Vosne-Romanée Premier Cru Duvault-Blochet, το οποίο πήρε το όνομά του από έναν προηγούμενο ιδιοκτήτη του κτήματος για κάποιο χρονικό διάστημα. Πρόκειται για ένα μείγμα νεαρών αμπελιών από τα έξι grands crus. Μέχρι σήμερα, το κρασί έγινε το 1999, το 2002, το 2006, το 2008 και το 2009.

Δύο οικογένειες έχουν την συνιδιοκτησία του DRC από το 1942. Οι σημερινοί εκπρόσωποι των οικογενειών de Villaine και Leroy / Roch είναι οι Aubert de Villaine και Henri-Frédéric Roch, των οποίων οι τυπωμένες υπογραφές εμφανίζονται σε κάθε μπουκάλι. Μεταξύ του 1974 και του 1991, η Lalou Bize-Leroy, η φλογερή grande dame της Βουργουνδίας, ήταν συν-διευθύντρια του Aubert de Villaine, αλλά έφυγε για να επικεντρωθεί στην δική της επιχειρηματική δραστηριότητα μετά από μια διαμάχη σχετικά με τη διανομή των κρασιών του DRC. Ο Charles Roch, ο μεγαλύτερος γιος της αδελφής του, ο οποίος επέβλεψε την κυκλοφορία του vintage του 1990, αλλά πέθανε σε τροχαίο ατύχημα το 1992, την αντικατέστησε εν συντομία, προτού αναλάβει ο αδελφός του Henri-Frédéric.

Ο ανιψιός του Aubert de Villaine, Bertrand, εργάζεται επίσης στο DRC. Όμως η οικογενειακή παράδοση δεν τελειώνει εκεί. Ο Bernard Noblet, ο οποίος ήταν ο chef de cave του domaine από το 1985, ανέλαβε στην θέση του πατέρα του André, ο οποίος πέρασε 45 χρόνια στη DRC.

Όλοι αγαπούν τον Aubert
Από την αποχώρηση της Lalou Bize-Leroy και μετά, το δημοφιλές πρόσωπο του DRC  είναι ο Aubert de Villaine, ένας ταπεινός, γοητευτικός και εξαιρετικά έξυπνος άνθρωπος, ο οποίος έχει έντονη συνείδηση ​​της ιστορίας του domaine και της ευθύνης που φέρει απέναντί του. Ο De Villaine έχει και άλλα οινοποιητικά συμφέροντα. Είναι ιδιοκτήτης ενός domaine στο Bouzeron, στο Chalonnaise, το A & P de Villaine, με την αμερικανίδα σύζυγό του Pamela (το οποίο διοικείται από άλλο ανιψιό, τον Pierre de Benoist) και είναι διευθυντής του Hyde de Villaine (HdV) στην περιοχή Carneros της Νάπα. Ο De Villaine αποτέλεσε βασική προσωπικότητα στην υποβολή για την παγκόσμια κληρονομιά της UNESCO, το 2012. Λιγότερο γνωστό είναι ότι ήταν επίσης μέλος της γαλλικής ομάδας των 11 δοκιμαστών στο Judgment of Paris, του 1976, η οποία βοήθησε να καθιερώσει τα διαπιστευτήρια των κορυφαίων οίνων της Καλιφόρνιας.

τι είναι αυτό που κάνει τα κρασιά τόσο ξεχωριστά;
Πρώτον και το σημαντικότερο, είναι η ποιότητα και η θέση των αμπελώνων. Αυτά έχουν επωφεληθεί από την εισήγηση του εμπειρογνώμονα εδάφους Claude Bourguignon από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 και τώρα καλλιεργούνται βιοδυναμικά από τον chef de culture, Nicolas Jacob. Το DRC, πειραματίστηκε για επτά χρόνια με βιοδυναμική σε επτά εκτάρια αμπελώνα και ήταν ικανοποιημένο από τα αποτελέσματα ώστε να μετατρέψει το σύνολο της καλλιέργειας σε βιοδυναμική το 2007.

 

Η ζώνη grand cru, όπως το χαρακτηρίζει ο Aubert de Villaine, οφείλεται στο “τέλειο οικοσύστημα” για την παραγωγή οίνου. “Η αποστράγγιση, η εδαφολογία, το βάθος του εδάφους, η μικροβιολογική δραστηριότητα και ο τρόπος με τον οποίο κινείται ο αέρας αποτελούν μέρος αυτού. Αυτό είναι το θαύμα της Βουργουνδίας”. Άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν στον αμπελώνα είναι η υψηλής πυκνότητας φύτευση (10.000 έως 14.000 φυτά ανά εκτάριο), η ηλικία των πρέμνων (ο μέσος όρος είναι περίπου 40 χρόνια), ο τρόπος οργώματος, οι χαμηλές αποδόσεις, η χρήση κομπόστ λιπάσματος και το μοναδικό φυτικό υλικό, μεγάλο μέρος του οποίου πολλαπλασιάστηκε ως μαζική επιλογή από το ίδια το La Romanée-Conti, όπου τα αμπέλια παρέμειναν χωρίς μόσχευμα μέχρι το 1945.

Δεν υπάρχουν ειδικά κόλπα στο κελάρι, όπου δίνεται έμφαση στην ελάχιστη παρέμβαση. “Το ιδανικό είναι να μην κάνεις τίποτα”, λέει ο De Villaine, “αλλά αυτό είναι προφανώς αδύνατο”. Το DRC χρησιμοποιεί whole bunch ζύμωση (το ποσό κυμαίνεται μεταξύ 100% σε μεγάλες “εύκολες” χρονιές όπως το 1999 και το 2005 και 50% σε δύσκολες περιπτώσεις όπως το 2004). Οι ζύμες είναι απολύτως φυσικές, η εξαγωγή των τανινών είναι όσο το δυνατόν πιο απαλή και όλα τα κρασιά (εκτός από το Corton) παλαιώνονται σε νέα βελανιδιά. Μετά από μια χρήση, πωλούνται σε μισή τιμή.

 

Δεν υπάρχει τίποτα περισσότερο μεγαλειώδες στη Βουργουνδία. Μια από τις απολαύσεις της επίσκεψης στο domaine είναι να συγκρίνετε τα διαφορετικά grands crus από το βαρέλι και το μπουκάλι. Το δομημένο, σχεδόν αυστηρό Corton – ένα μείγμα τριών αμπελοτοπιών για τώρα – είναι το μόνο κόκκινο από την Côte de Beaune και ξεκίνησε το 2009. Το Echézeaux θεωρείται γενικά το λιγότερο ενδιαφέρον από τα grand cru, αλλά μπορεί να είναι πανέμορφα γλυκό, χυμώδες και πικάντικο. Το Grands Echézeaux είναι ένα βήμα μπροστά, ελαφρύτερο και ¨κομψότερο από το Echézeaux, και μια σχετική “ευκαιρία στο DRC Το Romanée Saint-Vivant είναι το πιο “σοφιστικέ” από τα grands crus, σύμφωνα με τον Bertrand de Villaine, υποστηριζόμενο από ορυκτότητα. Το Richebourg είναι εξαιρετικά αρωματικό, αλλά και πιο άγριο και πιο ανυπότακτο από το Romanée Saint-Vivant. Το La Tâche είναι πιο ήπιο και πιο εστιασμένο από το Richebourg, ένα κρασί που απαιτεί χρόνο στο μπουκάλι για να δείξει το καλύτερο δυνατό. Το La Romanée-Conti είναι η κορυφή του Pinot Noir: μεταξένιο, αγνό, κομψό, αλλά ικανό να εξελιχθεί στην φιάλη για 40 χρόνια ή περισσότερο. Και, τέλος, το Le Montrachet, που σπάνια παρουσιάζεται στους επισκέπτες, είναι η μεγαλύτερη έκφραση αυτού του θρυλικού αμπελώνα για λευκό κρασί.

Διαβάστε ακόμα: Τα κρασιά Μονόκεροι και η Ραδιενέργεια

Η συνολική ετήσια παραγωγή κυμαίνεται μεταξύ 6000 και 8000 κιβωτίων. Το La Romanée-Conti σπάνια αποφέρει περισσότερα από 500 κιβώτια και κατά μέσο όρο παράγει 450 κιβώτια. Η έλλειψη σημαίνει ότι η ζήτηση υπερτερεί κατά πολύ της προσφοράς. Οι τιμές είναι υψηλές στην κυκλοφορία του – αν και όχι τόσο υψηλές όσο θα μπορούσαν, εν μέρει επειδή το domaine θέλει τα κρασιά του να απολαμβάνονται από τους καταναλωτές, αντί να τα διαπραγματεύονται οι επενδυτές – και να συνεχίζουν να αυξάνονται. Το Romanée-Conti του 2005, πωλείται μέχρι και 20.000 δολάρια η φιάλη!

Η φήμη των κρασιών σημαίνει ότι οι πλαστές φιάλες είναι πάρα πολύ συνηθισμένες, όπως η πρόσφατη καταδίκη του Rudi Kurniawan, γνωστού και ως Dr Conti, για την απεικόνιση της απάτης. Το ίδιο το domaine προειδοποιεί τους ανθρώπους στην ιστοσελίδα του να αγοράζουν μόνο από εξουσιοδοτημένους πράκτορες και λιανοπωλητές, αλλά αυτό δεν εμποδίζει τους ανθρώπους να καταλήγουν με αμφιλεγόμενες φιάλες. Ο κατάλογος κρασιών που κλάπηκαν από το The French Laundry restaurant στην Καλιφόρνια τον Δεκέμβριο του 2014 περιλάμβανε 139 φιάλες DRC.

Να και ένας μέσος όρος τιμών ανά ετικέτα από το wine searcher:

Wine Name                                                                     Avg. Price

Domaine de la Romanée-Conti Romanée-Conti Grand Cru $12,770

Domaine de la Romanée-Conti Montrachet Grand Cru $4451

Domaine de la Romanée-Conti La Tâche Grand Cru  $2730

Domaine de la Romanée-Conti Richebourg Grand Cru $1739

Domaine de la Romanée-Conti Romanée-Saint-Vivant Grand Cru $1322

Domaine de la Romanée-Conti Grands Echézeaux Grand Cru $1218

Domaine de la Romanée-Conti Echézeaux Grand Cru $1038

Domaine de la Romanée-Conti Corton Grand Cru $1047

Share this post