Μερικά Στοιχεία Που Πρέπει Να Γνωρίζουμε Για Το Châteauneuf-du-Pape

Μερικά Στοιχεία Που Πρέπει Να Γνωρίζουμε Για Το Châteauneuf-du-Pape

Το Châteauneuf-du-Pape είναι ένα ιστορικό χωριό ανάμεσα στις πόλεις Orange και Avignon, στην κοιλάδα του Νότιου Ροδανού.

Είναι γνωστό για τα ισχυρά, γεμάτα, κόκκινα κρασιά που προέρχονται κυρίως από το κλασικό τρίο σταφυλιών του Νότιου Ροδανού: Grenache, Syrah και Mourvèdre (GSM). Αυτές οι τρεις ποικιλίες βρίσκονται πίσω από τη συντριπτική πλειοψηφία των κόκκινων κρασιών της ονομασίας προέλευσης, αν και έχουν εγκριθεί συνολικά δεκατρείς για χρήση – ένα μείγμα κόκκινων και λευκών ποικιλιών σταφυλιών. (Grenache, Syrah, Mourvèdre, Cinsault, Clairette, Vaccarèse, Bourboulenc, Roussanne, Counoise, Muscardin, Picpoul, Picardan και Terret noir).

Αυτές οι διαφορετικές ποικιλίες προήλθαν από προσεκτική επιλογή από γενιές οινοποιών οι οποίοι, ως επί το πλείστον, έδωσαν προτεραιότητα στην ποιότητα. Ένας από αυτούς, ο Joseph Ducos (εξέχων τοπικός αμπελοκαλλιεργητής, ο οποίος ήταν ιδιαίτερα σεβαστός από τον Baron le Roy), διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην αναφύτευση των αμπελώνων Châteauneuf-du-Pape μετά την εμφάνιση της φυλλοξήρας στα τέλη του 19ου αιώνα. Ιδιοκτήτης του La Nerthe και άξιος διάδοχος του Μαρκήσιου Tulle de Villefranche, ο Ducos ανέλαβε μια εμπεριστατωμένη μελέτη διαφόρων ποικιλιών σταφυλιών και πραγματοποίησε εκτεταμένα πειράματα στον δικό του αμπελώνα, αναπτύσσοντας δέκα διαφορετικές ποικιλίες που επιλέχθηκαν ανάλογα με την ποιότητα και την ισορροπία.

Το Grenache είναι ο βασιλιάς στους αμπελώνες εδώ. Περισσότερο από το 70% των αμπέλων σήμερα είναι Grenache. Αυτό δεν συνέβαινε πάντοτε. Στα αρχεία του Ducos, to 1880, αναφέρεται ότι Grenache και Cinsault πρέπει να χρησιμοποιούνται στο μέγιστο ποσοστό των δύο δεκάτων. Το Grenache πλέον χρησιμοποιείται σε κάθε κόκκινο Châteauneuf σε κάποιο βαθμό, και πολλά παράγονται εξ ολοκλήρου από αυτό. Η ποικιλία παρουσιάζεται καλύτερα εδώ από ό, τι σε οποιαδήποτε άλλη γαλλική περιοχή και συμβάλλει με γεύσεις ζουμερών κόκκινων καρπών και υψηλού δυναμικού αλκοόλ.

Εάν τα φυτά Grenache είναι νεαρά, μπορεί να είναι δύσκολο να φτιαχτούν κρασιά με καλό χρώμα και δομή, αλλά θα έχει πάντα πολύ αλκοόλ στο κρασί λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σακχάρων στα σταφύλια. Τα εξαιρετικά κρασιά από Grenache, προέρχονται από παλιά αμπέλια και διατηρούν την παραγωγή σε πολύ χαμηλό επίπεδο. Μερικά από τα καλύτερα κρασιά από την ονομασία προέλευσης προέρχονται από αγροτεμάχια με αμπέλια Grenache ηλικίας 60-100 ετών και παραγωγή περίπου 20 hl / ha – ή λιγότερο.

Μετά το Grenache, οι επόμενες πιο σημαντικές ποικιλίες είναι το Syrah και το Mourvèdre. Το Syrah αναπτύσσεται με επιτυχία στις πιο δροσερές τοποθεσίες της περιοχής και συμβάλει στη δομή και γευστικά με πικάντικες νότες μαύρων καρπών. Η αργή ωρίμανση, του Mourvèdre, μιας ποικιλίας που αγαπάει τον ήλιο, ανθίζει μόνο στους πιο ζεστούς, ξηρότερους αμπελώνες και προσθέτει βάθος και νότες πικρής σοκολάτας.

Το Counoise είναι η μόνη άλλη ποικιλία κόκκινου σταφυλιού που καλλιεργείται εδώ σε σημαντική ποσότητα. Οι υπόλοιπες επιτρεπόμενες ποικιλίες- Cinsaut, Muscardin, Vaccarese, Picpoul Noir, Terret Noir – φυτεύονται μόνο σε μικρές ποσότητες.

Οι αμπελώνες εδώ παράγουν και λευκά κρασιά Châteauneuf-du-Pape, τα οποία είναι αψιά, βαριά και έντονα αρωματικά. Αυτά είναι φτιαγμένα από ρουστίκ ποικιλίες του γαλλικού νότου, κυρίως Grenache Blanc, Roussanne, Clairette και Bourboulenc, αλλά και μερικές που είναι άγνωστες και δεν προέρχονται από το γαλλικό νότο (Clairette Rosé, Grenache Gris, Picardin, Picpoul Blanc, Picpoul Gris).

Τα εδάφη γύρω από το Chateauneuf-du-Pape είναι αμμώδη με βότσαλα, όπως συμβαίνει στο νότιο μισό της κοιλάδας του Ροδανού.

Αποτελούνται κυρίως από εδάφη που διαμορφώθηκαν από κοίτες ποταμών διαφόρων εποχών (η πόλη και οι αμπελώνες της βρίσκονται μόνο στα ανατολικά του ποταμού Ροδανού). Ο αρχετυπικός αμπελώνας του Châteauneuf είναι σπαρμένος με μεγάλα βότσαλα, γνωστά ως galets, των οποίων η μαλακή, στρογγυλεμένη μορφή βρίσκεται σε άμεση αντίθεση με τους τραχείς, στριμμένους κορμούς των αμπελώνων.

Το κλίμα είναι εδώ μεσογειακό και πολύ ξηρό (το Châteauneuf-du-Pape είναι τεχνικά το πιο ξηρό από όλες τις ονομασίες προέλευσης του Rhône), γεγονός που καθιστά ακόμη πιο σημαντικό το γεγονός ότι απαγορεύεται αυστηρά η άρδευση ή το πότισμα κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου. Σε ακραίες περιπτώσεις, τα οινοποιεία πρέπει να υποβάλουν αίτηση για ειδική άδεια από τη γαλλική κυβέρνηση για το πότισμα των αμπελώνων τους.

Το όνομα Châteauneuf-du-Pape σημαίνει “νέο κάστρο του Πάπα” και χρονολογείται από τις αρχές του 14ου αιώνα, όταν η Αβινιόν επιλέχθηκε ως το νέο σπίτι του Πάπα. Ο Πάπας εκείνη την εποχή ήταν ο Κλήμης V, το όνομα του οποίου βρίσκεται επίσης στο αρχαίο και διάσημο Château Pape Clément στο Graves.

Το όνομα της πόλης μπορεί να είναι γραμμένο στην ιστορία, αλλά ως τίτλος κρασιού έχει γίνει διάσημο για λιγότερο από έναν αιώνα. Μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα, τα κρασιά της πόλης πουλιόταν ανώνυμα μαζί με άλλα από την περιοχή της Αβινιόν. Όλα αυτά άλλαξαν στη δεκαετία του 1920, όταν ο Baron Pierre Le Roy de Boiseaumarié (ιδιοκτήτης του Château Fortia) συνέταξε ένα σύνολο ποιοτικών όρων παραγωγής για τα κρασιά της πόλης – ένα έγγραφο που έγινε πρόδρομος του διάσημου συστήματος ονομασίας προέλευσης της Γαλλίας.

Ο επίσημος τίτλος ονομασίας προέλευσης Châteauneuf-du-Pape που δηλώθηκε τον Ιούνιο του 1929 ήταν ένας από τους πρώτους της χώρας και παραμένει ένας από τους γνωστότερους ακόμα και σήμερα.

Περιέργως, το χωριό Châteauneuf-du-Pape είναι επίσης γνωστό για ένα δημοτικό διάταγμα που προστέθηκε στη δεκαετία του 1950 που απαγορεύει τους “ιπτάμενους δίσκους” να απογειώνονται, να προσγειώνονται ή να πετούν πάνω από τους αμπελώνες.

Φυτεύσεις ποικιλιών στους αμπελώνες της ονομασίας προέλευσης:

Variety% 1989% 2004
Grenache 79,25 72,00
Syrah 5,66 10,50
Mourvedre 4,76 7,00
Cinsault 3,33 2,50
Clairette 2,34 2,50
Grenache Blanc 2,02 2,00
Bourboulenc 1,02 1,00
Roussanne 0,50 1,20
Counoise 0,43 0,50
Muscardin 0,33 0,40
Vaccarese 0,13 0,15
Picpoul 0,11 0,15
Picardan 0,10 0,05
Terret Noir 0,02 0,05

Πηγή: Federation des Syndicates de Producteurs de Chateauneuf du Pape.

Αναφέρεται πάντα ότι χρησιμοποιούνται 13 διαφορετικά σταφύλια στο Chateauneuf du Pape. Στον παραπάνω πίνακα μπορείτε να μετρήσετε 14. Στους κανόνες οι ποικιλίες Grenache Noir και Grenache Blanc θεωρούνται μόνο μία ποικιλία. Το Picpoul μπορεί επίσης να βρεθεί και ως κόκκινη ποικιλία.
Στους κανόνες σχετικά με το κλάδεμα αναφέρεται Grenache Blanc και Picpoul Noir – συνολικά 15 ποικιλίες.

Μεγάλα Κρασιά του Chateauneuf-du-Pape:

Chateau de Beaucastel Chateauneuf-du-Pape Grand Cuvee Hommage a Jacques Perrin,
Southern Rhone Red Blend, €345

Clos Saint-Jean Chateauneuf-du-Pape Sanctus Sanctorum, Grenache (Garnacha) €319

Domaine de la Vieille Julienne Chateauneuf-du-Pape Reserve, Southern Rhone Red Blend, €224

Chateau de Beaucastel Chateauneuf-du-Pape Blanc Roussanne Vieilles Vignes, Roussanne, €123

Chateau Rayas Chateauneuf-du-Pape Reserve, Grenache (Garnacha), €614

Domaine du Pegau Chateauneuf-du-Pape Cuvee da Capo, Southern Rhone Red Blend, €407

Clos des Papes Chateauneuf-du-Pape, Southern Rhone Red Blend, €87

Clos Saint-Jean Deus-Ex Machina Chateauneuf-du-Pape, Southern Rhone Red Blend, €161

Henri Bonneau Chateauneuf-du-Pape Reserve des Celestins, Southern Rhone Red Blend, €400

Domaine de Marcoux Chateauneuf-du-Pape Vieilles Vignes, Grenache (Garnacha), €137

Roger Sabon Chateauneuf-du-Pape Cuvee Le Secret des Sabon, Southern Rhone Red Blend, €155

Domaine de la Mordoree Chateauneuf-du-Pape La Plume du Peintre, Grenache – Mourvedre – Syrah, €368

Rotem & Mounir Saouma Chateauneuf-du-Pape ‘Magis’ Blanc, Southern Rhone White Blend, €84

Domaine de la Janasse Cuvee Vieilles Vignes, Chateauneuf-du-Pape, France
Southern Rhone Red Blend, €85

Share this post