Μερικές από τις πιο Δημοφιλείς Ερυθρές Ποικιλίες Σταφυλιών Στον Κόσμο

Μερικές από τις πιο Δημοφιλείς Ερυθρές Ποικιλίες Σταφυλιών Στον Κόσμο

Τα κόκκινα κρασιά είναι φτιαγμένα από κόκκινα σταφύλια, και παίρνουν το χρώμα τους από την φλούδα των σταφυλιών που χρησιμοποιείται στη διαδικασία ζύμωσης. Το λευκό κρασί, από την άλλη πλευρά, μπορεί να γίνει και από λευκές αλλά και από ερυθρές ποικιλίες σταφυλιών. Παρακάτω σας παρουσιάζουμε τις ποικιλίες ερυθρών σταφυλιών που είναι οι πιο δημοφιλείς σήμερα.

 

  • Cabernet Sauvignon

Η πιο πολυφυτεμένη ποικιλία σταφυλιού στον κόσμο. Ο αδιαμφισβήτητος βασιλιάς των κόκκινων κρασιών, το Cabernet Sauvignon (καμπερνέ σοβινιόν) καλλιεργείται σε ολόκληρο τον κόσμο και εμφανίζει μια ορισμένη οικογενειακή ομοιομορφία όπου και αν καλλιεργείται- παρά τις μικρές παραλλαγές που προέρχονται από το έδαφος, το κλίμα και άλλες συνθήκες καλλιέργειας. Τα κλασικά αρώματα και γεύσεις του κρασιού είναι η μαύρη σταφίδα, το κασσίς, το μαύρο μούρο, το δαμάσκηνο και το μαύρο κεράσι. Το Cabernet Sauvignon μπορεί να εμφανίσει βοτανικές πράσινες νότες, μερικές φορές αποξηραμένα βότανα (γλυκάνισο και φασκόμηλο), μερικές φορές πιπεριά, μαζί με μέντα και κέδρο. Τα δρύινα βαρέλια που χρησιμοποιούνται για την ωρίμανση του κρασιού μπορούν να δώσουν μπαχαρικά και σημειώσεις βανίλιας.

Διαβάστε ακόμα: 10+1 φανταστικά στοιχεία που πιθανόν δεν γνωρίζατε για το Cabernet Sauvignon

Το φρέσκα Cabernet Sauvignon είναι γενικά ώριμα, ισχυρά κρασιά που μπορεί να φαίνονται κάπως σκληρά και στυπτικά λόγω των τανινών τους. (Οι τανίνες είναι ενώσεις που προέρχονται από την φλούδα του σταφυλιού και τους σπόρους όταν αυτοί πιέζονται για να κάνουν το κρασί). Χάρη σε αυτές τις τανίνες, το Cabernet μπορεί να ωριμάσει για πολλά χρόνια, αναπτύσσοντας μαλακότερη υφή, μεγαλύτερη πολυπλοκότητα και περισσότερη κομψότητα. Οι οινοποιοί συχνά χρησιμοποιούν τεχνικές για να κάνουν τα Cabernet τους λιγότερο στυπτικά για τους πολλούς καταναλωτές που απολαμβάνουν τους νέους, σωματώδεις, φρουτώδεις οίνους.

Στη Γαλλία, το Cabernet Sauvignon αποτελεί βασικό συστατικό των κόκκινων κρασιών του Μπορντό, όπου συνήθως συνδυάζεται με άλλες κλασσικές ποικιλίες, κυρίως το Cabernet Franc και το Merlot. Οι οίνοι αυτοί δεν φέρουν ετικέτα ποικιλίας, αλλά φέρουν το όνομα του οινοποιείου, όπως το Chateau Margaux ή Chateau Haut-Brion, καθώς και τη συγκεκριμένη περιοχή καλλιέργειας (αποκαλούμενη ονομασία προέλευσης) από την οποία προήλθαν τα σταφύλια, όπως  Graves, Pauillac, St.-Estephe ή St.-Julien. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα καλύτερα Cabernet Sauvignons παράγονται στην κοιλάδα Napa της Καλιφόρνιας. Σεβαστές ετικέτες διαθέτουν τα Screaming Eagle, Beringer, Caymus, Far Niente, Groth, Robert Mondavi, Joseph Phelps, Shafer, Stag’s Leap Wine Cellars κ.α.

 

  • Cabernet Franc

Μία από τις κύριες ποικιλίες του Bordeaux, το Cabernet Franc, είναι κάπως παρόμοιο με το Cabernet Sauvignon, αλλά λιγότερο διακριτικό. Αν και μπορεί να βρεθεί ως οίνος με ποικιλιακή σήμανση, χρησιμοποιείται περισσότερο σε μίγματα. Έχει νότες από βατόμουρο, νότες βιολέτας και κάποια πράσινα αρωματικά χαρακτηριστικά. Όταν αντιμετωπίζεται με προσοχή στον αμπελώνα μπορεί να γίνει ένα εξαιρετικά καλό κρασί.

Τα οινοποιεία της Καλιφόρνιας φτιάχνουν εξαιρετικά Cabernet Franc, όπως τα Beringer, Chimney Rock, Gundlach Bundschu, Imagery, Jekel, Lang & Reed, La Jota, Niebaum-Coppola, Pride, Reverie κ.α. Μια όχι και τόσο αμελητέα ποσότητα Cabernet Franc καλλιεργείται και στην πολιτεία της Ουάσινγκτον, όπου παράγει ένα μετρίου σώματος κρασί με καλή οξύτητα και γεύσεις από έντονα κόκκινα φρούτα. Ψάξτε για το Badger Mountain και το Columbia Winery. Στην κοιλάδα του Λίγηρα της Γαλλίας, από Cabernet Franc, φτιάχνεται ένα ελαφρύτερο κρασί που ονομάζεται Chinon. Στο Bordeaux, είναι ένας αξιόπιστος συνεταίρος με το Merlot στη δημιουργία του Chateau Cheval Blanc (St.-Emilion).

Δείτε περισσότερα:  Τι σημαίνει ότι το κρασί μας έχει γεύση cassis;

 

  • Merlot

Βρίσκεται όπου καλλιεργείται το Cabernet Sauvignon και το Merlot (μερλό) είναι μία από τις κλασσικές ποικιλίες του Bordeaux. Το κρασί είναι πιο πλούσιο και μαλακότερο από το Cabernet, με ευχάριστες γεύσεις γλυκών καρπών που επικεντρώνονται στα φραγκοστάφυλα και στα μούρα (κόκκινα και μαύρα). Επίσης παρουσιάζει λιγότερη τανικότητα όταν είναι φρέσκο. Το χαρακτηριστικό γνώρισμα του φίνου Merlot είναι πλούσια, απαλή υφή.

Στο Μπορντό, το Merlot αναμειγνύεται στα κρασιά της περιοχής για να μετριάσει μερικές από τις σκληρές ιδιότητες του Cabernet Sauvignon. Είναι το πιο σημαντικό συστατικό των κρασιών των περιοχών Pomerol και St.-Emilion. Το Merlot μπορεί να βρεθεί σε κρασιά από τις νότιες περιοχές της Γαλλίας, όπως το Languedoc-Roussillon.

H συναρπαστική ιστορία του Merlot

Η Καλιφόρνια και η Ουάσινγκτον καλλιεργούν το μεγαλύτερο μέρος του Merlot στις Ηνωμένες Πολιτείες, παράγοντας κρασιά σε ποικίλα στυλ. Τα Merlot που περιέχουν ένα μέρος(έως και 25%) Cabernet Sauvignon τείνουν να είναι γεμάτα κρασιά που απαιτούν παλαίωση πριν από την κατανάλωσή τους. Ένα άλλο στυλ εξαρτάται λιγότερο από την παρουσία του Cabernet Sauvignon, αποδίδοντας ένα μαλακότερο κρασί με λιγότερη τανίνη και  αρώματα κερασιού.

Τα Merlot της Ουάσινγκτον είναι τα καλύτερα ερυθρά κρασιά της πολιτείας και γενικώς είναι πιο προσιτά από τα Merlot της Καλιφόρνια. Τα ονόματα που πρέπει να αναζητήσετε περιλαμβάνουν τα: Canoe Ridge, Chateau Ste. Michelle, Leonetti, L’Ecole Νο. 41, Northstar, Snoqualmie κ.α.

Διαβάστε ακόμα:

 9+1 στοιχεία που πιθανόν δεν γνωρίζατε για το Merlot

 &  7+1 λόγοι που το Merlot μπορεί να κατακτήσει τον κόσμο

 

Μalbec

Που φύεται: To Malbec κατάγεται από το Μπορντό. Καλλιεργείται ως côt στην κοιλάδα του Λίγηρα και Auxerrois στο Cahors. Αναγνωρίζεται επίσης ως Médoc noir ή Pressac και πάλι στη Γαλλία. Το Malbec καλλιεργείται ευρέως στην Αργεντινή, όπου είναι η πιο δημοφιλής ποικιλία κόκκινου σταφυλιού. Είναι επίσης διαθέσιμο στη Χιλή, στην Αυστραλία και στις ψυχρότερες περιοχές της Καλιφόρνια.
Τυπική γεύση στο κρασί της ποικιλίας: Τα χαρακτηριστικά του Malbec ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό, ανάλογα με το που καλλιεργείται και πώς μεταμορφώνεται. Γενικά παράγει κρασιά εύκολα στη κατανάλωση, με έντονο χρώμα, που έχουν γεύσεις από δαμάσκηνα, μούρα, και μπαχαρικά. Το Malbec συχνά αναμιγνύεται με άλλες ποικιλίες όπως Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot και Petit Verdot, για να κάνει κρασιά στο Μπορντό.

  • Petite Sirah

Παράγεται σχεδόν αποκλειστικά στην Καλιφόρνια και είναι ένα ισχυρό,τανικό κόκκινο κρασί με γεύσεις και αρώματα σκούρου μούρου, βατόμουρου, κανέλας και συχνά μαύρου πιπεριού. Καμιά φορά το ονομάζουν Durif που είναι το πραγματικό του όνομα. Το Petite Sirah (πετίτ σιρά) δεν πρέπει να συγχέεται με το Syrah, έναν πολύ μακρινό συγγενή του που κάνει κλασικά, πολύ πιο κομψά κρασιά.

  • Pinot Noir

Αν το Cabernet Sauvignon είναι ένα από τα μεγαλύτερα κόκκινα κρασιά στον κόσμο, το Pinot Noir (πινό νουάρ) είναι ένα από τα πιο φημισμένα. Παρασκευάζεται σε πολύ μικρότερες ποσότητες, επειδή το σταφύλι απαιτεί συγκεκριμένες συνθήκες καλλιέργειας για να παράγει εξαιρετικό κρασί. Το Pinot Noir φτάνει στο επίπεδο της τελειότητας στην περιοχή της Βουργουνδίας της Γαλλίας, όπου φέρει την ονομασία της περιοχής καλλιέργειας (όπως Nuits-St. -Georges, Vosne-Romanee, Chambolle-Musigny, Pommard ή Gevrey-Chambertin) , τον παραγωγό και τον συγκεκριμένο αμπελώνα. Τα καλύτερα από αυτά τα κρασιά έχουν επίσης την ονομασία ποιότητας “premier cru” (ή “ler cru”) ή “grand cru” στην ετικέτα.

Το κλασσικό Pinot Noir είναι ένα μεταξένιο ομαλό κρασί με ένα μαλακό, στρογγυλό, μέτριο σώμα. Οι γεύσεις ώριμου, γλυκού κόκκινου ή μαύρου κερασιού, δαμάσκηνου, βατόμουρου, σταφίδας και μπαχαρικών αντιστοιχούν υπέροχα με ευωδιαστά αρώματα, με νότες από τρυφερά τριαντάφυλλα, κόλα και μερικές φορές μανιτάρια. Οι συνθήκες και η τοποθεσία του αμπελώνα έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στον Pinot Noir απ ‘ό, τι σε οποιοδήποτε άλλο κόκκινο κρασί.

Οι καλύτερες ερυθρές Βουργουνδίες είναι πολύ ακριβές και σπάνιες, και η ποιότητα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την επιτυχία του τρύγου. Οι πιο διάσημοι παραγωγοί είναι Bouchard, de Vogue, Bruno Clair, Domaine de la Romanee-Conti, Domaine Dujac, Faiveley, Robert Groffier, Louis Jadot, Louis Latour, Domaine Dominique Laurent, Leroy, Meo-Camuzet, Denis Mortet, Mommessin κ.α.

Ωραία παραδείγματα Pinot Noir μπορούν επίσης να βρεθούν στη Νέα Ζηλανδία, Καλιφόρνια, το Όρεγκον και, σε μικρότερο βαθμό, στην Αυστραλία

 

Tempranillo

To Tempranillo, Tinto del Toro, Tinta Fina, Ull de Llebre, Cencibel, ή Tinto del Pais (Ισπανία) και Tinta Roriz ή Aragonez (στην Πορτογαλία), αποτελεί την βασικότερη ποικιλία ερυθρού σταφυλιού της Ισπανίας αφού είναι το κύριο συστατικό των κρασιών Rioja και Ribera del Duero. Εκτός Ιβηρικής χερσονήσου το βρίσκουμε στην Αυστραλία, Αργεντινή, Αυστραλία και Η.Π.Α.
Τυπική γεύση στο κρασί της ποικιλίας: Μέτριο – γεμάτο σώμα με δέρμα, κεράσι και μαλακές -συνήθως- τανίνες στα κρασιά που παράγονται στην Ισπανία ενώ στου Νέου Κόσμου μπορεί να ανιχνεύσουμε και νότες ντομάτας.

Grenache ή Garnacha

Είναι μια από τις πιο ευρέως φυτεμένες ποικιλίες ερυθρών σταφυλιών στον κόσμο. Ωριμάζει αργά, γι ‘αυτό χρειάζεται ζεστές και ξηρές συνθήκες, όπως αυτές που βρίσκει στην Ισπανία. Επίσης καλλιεργείται στο Νότιο Ροδανό, Νότια Γαλλία, στη Σαρδηνία, την Αυστραλία, και την κοιλάδα San Joaquin της Καλιφόρνιας.
Τα κρασιά από Grenache, συνήθως στερούνται χρώματος, οξύτητας και τανινών και είναι επιρρεπή σε οείδωση. Συχνά αναμειγνύονται με άλλες ποικιλίες όπως το Syrah, Carignan, Tempranillo και Cinsaut.
Τυπική γεύση στο κρασί της ποικιλίας: Αρώματα κόκκινων φρούτων (βατόμουρο και φράουλα) με με λεπτές νότες λευκού πιπεριού. Τα παλαιωμένα κρασιά από Grenache, τείνουν να παρουσιάσουν νότες δέρματος και πίσσας.

  • Nebbiolo

Είναι η ποικιλία σταφυλιού που χρησιμοποιείται για να γίνει το Barolo και το Barbaresco, δυο ισχυρά, μακρόβια κρασιά που ονομάστηκαν έτσι από δύο αντίστοιχες αμπελουργικές πόλεις στην περιφέρεια του Piemonte στην βορειοδυτική Ιταλία. Τα κρασιά που παράγονται από Nebbiolo έχουν πολύ βαθύ χρώμα (σχεδόν μαύρο), υψηλές τανίνες και οξύτητα, αρώματα και γεύσεις από βατόμουρο και σκούρο μούρο, λουλουδένιες πινελιές από βιολέτες και τριαντάφυλλα, εξωτικά μπαχαρικά (όπως αστεροειδής γλυκάνισος), γεμάτο σώμα και φινετσάτη γεύση. Συνήθως παράγονται σε μικρές ποσότητες και είναι συνεπώς δαπανηρά. Τα οινοποιεία που συνδέονται με τα καλύτερα από αυτά τα κρασιά περιλαμβάνουν τα: Antinori, Ceretto, Angelo Gaja, Pio Cesere, Albino Rocca, Luciano Sandrone κ.α.

Διαβάστε ακόμα: Ιταλικό κρασί: ένας πλήρης οδηγός για αρχάριους (μέρος 1ο)

 

  • Sangiovese

Αυτή είναι η κύρια ποικιλία σταφυλιών που χρησιμοποιείται για την παραγωγή του ιταλικού Chianti καθώς και των Chianti Classico, Chianti Classico Reserva, Vino Nobile di Montepulciano και Brunello di Montalcino. Πρόκειται για μεγάλα κρασιά που προέρχονται όλα από την Τοσκάνη στη βορειοδυτική Ιταλία. Εκτός της Ιταλίας, το Sangiovese μπορεί να φέρει ετικέτα ποικιλίας.

Διαβάστε κι αυτό:

Διακοπές στην Τοσκάνη: Δείτε μερικά οινοποιεία που πρέπει να επισκεφτείτε

Το κρασί προσφέρει μια φρουτώδη ποιότητα, φρούτα κερασιού, νότες από αποξηραμένα τριαντάφυλλα ή βιολέτες, συγκριτικά υψηλή οξύτητα και σταθερές τανίνες. Παραδείγματα καλών κρασιών με βάση το Sangiovese που προέρχονται από Ιταλούς παραγωγούς είναι τα κρασιά από τα οινοποιεία Antinori, Castello de Brolio, Castello Banfi, Fontodi, Frescobaldi, Lanciola, Le Corti, Nozzole κ.α.

Αυτή η ποικιλία χρησιμοποιείται για την παραγωγή των υπέροχων κρασιών της κοιλάδας του Βόρειου Ροδανού στη Γαλλία, όπου τα κρασιά δεν ονοματίζονται από τις ποικιλίες σταφυλιών αλλά από συγκεκριμένη καλλιεργητική περιοχή και παραγωγό. Τα Cotes-Rotie, Hermitage, Crozes-Hermitage και Cornas θεωρούνται τα καλύτερα παραδείγματα της ποικιλίας. Στην κοιλάδα του νότιου Ροδανού, το Syrah (σιρά) αναμειγνύεται με περισσότερες από δέκα άλλες ποικιλίες για να δημιουργήσει το κρασί που παίρνει όμως το ονομά του από  την περιοχή, Chateauneuf-du-Pape.

Τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα ενός εξαιρετικού Syrah, είναι το βαθύ, σκούρο χρώμα του και τα ελκυστικά, διακριτικά και περίπλοκα αρώματα σκούρου μούρου, μαύρου κερασιού, δαμάσκηνου, μαύρου πιπεριού, καφέ μπαχαρικών, βιολέτας, μαύρης σοκολάτας, ασφάλτου, γλυκόριζας και δέρματος. Οι πλούσιες, γενναιόδωρες γεύσεις αντιστοιχούν στα αρώματα. Έχει ένα πιο ήπιο, στρογγυλό και πληρέστερο σώμα από τα περισσότερα άλλα κόκκινα κρασιά, ομαλή, εύκαμπτη υφή και καθόλου από τις σκληρότερες τανίνες που βρέθηκαν σε πολλά νέα Cabernet Sauvignons, αν και οι τανίνες είναι ώριμες και σταθερές.

Διάσημοι παραγωγοί Syrah από τον Βόρειο Ροδανό: Paul Jaboulet Aine, Chapoutier, Bernard Chave, Jean-Luc Colombo, Delas Freres, Domaine Courbis, Domaine du Colombier, Domaine Desmeure, Pierre Gaillard, E. Guigal, Gentaz-Dervieux, Robert Jasmin, Rene Rostaing, Sorrel κ.α.

 

  • Shiraz

Το Shiraz (σιράζ) είναι το όνομα με το οποίο το κρασί syrah είναι γνωστό στην Αυστραλία, όπου είναι το μεγαλύτερο κρασί της χώρας, όπως και στη Νότιο Αφρική, όπου αρκετοί παραγωγοί είναι αρκετά επιτυχημένοι (Helderberg, Rust en Vrede, Slaley, Spice Route, Waterford). Κάποια Syrah της Καλιφόρνια χαρακτηρίζονται επίσης ως Shiraz. Το Shiraz ήταν μια πόλη στην αρχαία Περσία (σύγχρονο Ιράν), από όπου θεωρείται ότι προέρχεται το σταφύλι Syrah. Οι καλύτεροι παραγωγοί της Αυστραλίας Shiraz περιλαμβάνουν τους Jim Barry, Grant Burge, Chateau Reynella, Coriole, d’Arenberg, Elderton, Hardy, Henschke, Jasper Hill, Torbreck, Peter Lehmann, Mount Langhi Ghiran, Penfolds, Rosemount, St Hallett, Yalumba κ.α.

  • Zinfandel

Η Καλιφόρνια διεκδικεί αυτή την ποικιλία σταφυλιών ως δική της και παράγει ουσιαστικά όλο το Zinfandel που μπορεί να βρεθεί στον κόσμο. Σε αντίθεση με άλλες μεγάλες ποικιλίες σταφυλιών που υπάρχουν στην Καλιφόρνια, των οποίων η καταγωγή είναι αρκετά καλά τεκμηριωμένη, κανείς δεν μπορεί να πει σίγουρα από πού προέρχεται αρχικά το Zinfandel. Κατάλληλο για τις περιοχές της Καλιφόρνια, το Zinfandel μπαίνει σε διάφορα στυλ κρασιού, τα περισσότερα από τα οποία διαθέτουν πικάντικο στοιχείο.

 

Το βασικό προφίλ του Zinfandel χαρακτηρίζεται από τα αρώματα και τις γεύσεις του μούρου και του κερασιού, σχεδόν πάντα μια ορισμένη πικάντικη νότα, συχνά μαύρο πιπέρι ή καφέ μπαχαρικό και ζωντανή οξύτητα. Σε ένα ήπιο στυλ claret, το Zinfandel έχει ήπιες τανίνες, ομαλή, στρογγυλή υφή και διάφορες νότες δρυός που προέρχονται από τα βαρέλια που χρησιμοποιούνται για την παλαίωση. Επίσης έχει άρωμα καρύδας όταν χρησιμοποιείται αμερικανική δρυς και βανίλιας όταν ο οινοποιός χρησιμοποιεί γαλλική δρύ. Σε μετρίου-γεμάτου σώματος στυλ, το Zinfandel εμφανίζει έντονα αρώματα μούρων και πιο έντονα στοιχεία πιπεριού, μπαχαρικών και δρυός. Tα πλούσια Zinfandel προσφέρουν έντονα αρώματα υπερώριμων φρούτων και μέτριας ή υψηλής έντασης τανίνες. Τα κρασιά καθυστερημένης συγκομιδής και κρασιά στυλ Port επίσης παράγονται και διαθέτουν πλούσιο σώμα με φρούτο που θυμίζει σταφίδα με μαστιχωτές τανίνες, τα οποία είναι επίσης πιπεράτα και ψηλά σε αλκοόλ.

Ελέγξτε το επίπεδο αλκοόλης στην ετικέτα για να προσδιορίσετε ποιο ύφος Zinfandel βρίσκεται στη φιάλη. Γενικά, όσο υψηλότερο είναι το αλκοόλ, τόσο μεγαλύτερο είναι το στυλ. Το στυλ του Claret είναι μεταξύ 12,5 και 13,5%. Tα κρασιά με μέτριο προς γεμάτο σώμα έχουν 13. 6 έως 14. 8% Abv ενώ τα κρασιά με γεμάτο σώμα έχουν 14. 9 έως 15. 9 %. Τα κρασιά late harvest έχουν abv 16% και υψηλότερο.

 

Share this post