Μετάγγιση κρασιών. Πόση ώρα πριν το σερβίρισμα πρέπει να μεταγγίζουμε;

Μετάγγιση κρασιών. Πόση ώρα πριν το σερβίρισμα πρέπει να μεταγγίζουμε;

Η συμβουλή μας για μετάγγιση εξαρτάται από την ηλικία και τον τύπο των κρασιών που σερβίρετε.

Εάν πρόκειται για σχετικά πρόσφατες εκδόσεις, έχετε κατά νου ότι τα νεαρά σωματώδη συχνά επωφελούνται από τον αερισμό, ο οποίος μπορεί να κάνει τα κρασιά πιο εκφραστικά. Είναι απολύτως λογικό να ανοίξουμε τα κρασιά μια ώρα νωρίτερα, να τα ρίξουμε από το μπουκάλι στην καράφα και μετά να τα ξαναρίξουμε στο μπουκάλι. (Αυτό ονομάζεται double decanting.)

Εάν τα κρασιά είναι παλαιότερα – πάνω από 10+ χρόνια -η μετάγγιση σημαίνει λιγότερο αέρα στα κρασιά και περισσότερο για τον διαχωρισμό τους από οποιοδήποτε ίζημα που έχει σχηματιστεί (το ίζημα δεν είναι επιβλαβές, αλλά σε κανέναν δεν αρέσει η γεύση και η υφή του ιζήματος!).

Όταν σερβίρετε το κρασί στην καράφα, πηγαίνετε αργά για να μην “λασπώσετε” το κρασί. Θα πρέπει να σταματήσετε όταν φτάσετε στα τελευταία ml κρασιού που μένουν στην φιάλη για να μην ρίξετε το ίζημα στην καράφα. Στη συνέχεια, μπορείτε να ξεπλύνετε γρήγορα το μπουκάλι κρασιού με νερό—δοκιμάστε να βάλετε τον αντίχειρά σας από πάνω και να το ανακινήσετε για να αφαιρέσετε τυχόν ιζήματα που έχουν κολλήσει στο μπουκάλι—προτού σερβίρετε απαλά το κρασί σας ξανά στο μπουκάλι με ένα χωνί.

Εάν το κρασί είναι πολύ παλαιότερο – ας πούμε πάνω από 20 ή 30 χρόνια – υπάρχει πιθανότητα η έκθεση στον αέρα να κάνει τα κρασιά να αρχίσουν να “ξεθωριάζουν” αρκετά γρήγορα, οπότε μπορεί να θέλετε να κάνετε για μικρό χρονικό διάστημα την μετάγγιση ή καθόλου. Ό,τι κι αν αποφασίσετε, μην ξεχάσετε να ελέγξετε τα κρασιά καθώς τα δοκιμάζετε, για να δείτε πώς εξελίσσονται στο ποτήρι σας με την πάροδο του χρόνου.

Διαβάστε σχετικά: Το τελετουργικό της μετάγγισης του κρασιού με κερί υπηρετεί κάποιο σκοπό;

 

Share this post