ΜΕΤΌΧΙ Χρωμίτσας ερυθρός Τσάνταλη 2000 Magnum Με την αύρα από το “Περιβόλι της Παναγίας”

ΜΕΤΌΧΙ Χρωμίτσας ερυθρός Τσάνταλη 2000 Magnum Με την αύρα από το “Περιβόλι της Παναγίας”

Review of:
Version:
2000
Price:
30

Reviewed by:
Rating:
18+
On 7 Μαΐου, 2018
Last modified:7 Μαΐου, 2018

Summary:

Περιοχή: Μετόχι Χρωμίτσας, Αγιορείτικος τοπικός οίνος
Ποικιλία: Λημνιό, Cabernet Sauvignon

Ο Αγιορείτικος αυτός τοπικός οίνος, εδώ και μερικά χρόνια περιήλθε στο καθεστώς: “Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη Άγιο Όρος”.

Οι αμπελώνες αυτοί που διαχειρίζεται η οικογένεια Τσάνταλη, αποτελούν κομμάτι της ιδιοκτησίας της Ρώσικης Μονής του Αγίου Παντελεήμονα και είναι κομμάτι ενός μοναδικού οικοσυστήματος άρρητης φυσικής ομορφιάς, με σημαντική οικολογική αξία που έχει παραμείνει αλώβητο και δεν έχει υποβαθμιστεί από τις ανθρώπινες δραστηριότητες.

Τα 2.000 στρέμματα αμπελώνων,  απλώνονται στις πλαγιές του όρους Άθως -σε πολλά σημεία σε πεζούλες- και δέχονται την ευεργετική επίδραση της θαλάσσιας απογευματινής αύρας του Σιγγιτικού κόλπου.

Είχα την τύχη και την ευλογία να επισκεφθώ αυτούς τους αμπελώνες αρκετές φορές τα τελευταία 15 χρόνια και να διαπιστώσω την ιδιαιτερότητα του terroir αλλά και να απολαύσω τη μοναδική φιλοξενία των μοναχών και των ανθρώπων της εταιρείας Τσάνταλη.

Το ΜΕΤΌΧΙ Χρωμίτσας ερυθρός Τσάνταλης 2000, δεν το δοκίμασα στο Μετόχι. Είναι μια magum φιάλη από την προσωπική μου κάβα που ανοίξαμε πριν από μερικές ημέρες. Το κρασί ωρίμασε για τουλάχιστον 12 μήνες σε βαρέλια 300 λίτρων και παρέμεινε 12 μήνες για αναγωγική παλαίωση στη φιάλη.

Βαθύ κόκκινο χρώμα στη μύτη πλούσια αρώματα βατόμουρου, δαμάσκηνου, πικάντικων μαύρων φρούτων, ιωδίου, μανιταριών και γλυκών μπαχαρικών έρχονται με γαλήνια γοητεία, υπενθυμίζοντας την προέλευση τους. Στον ουρανίσκο ένα όχι και τόσο σύνθετο κρασί αλλά άριστα ισορροπημένο με εξαιρετικά ώριμο φρούτο χωρίς ίχνη οξείδωσης. Οι τανίνες απίστευτα ώριμες -σχεδόν γλυκές- και απολαυστικές όπως και η επίμονη φρουτώδης επίγευση του. Αλκοόλ 13%.

Βαθμολογία: 91/100

Τιμή: 30€ (Τρέχουσα σοδειά 2015, 11€/750ml)

Share this post