Η μέτρια κατανάλωση κρασιού συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού, σύμφωνα με παγκόσμια μελέτη

Η μέτρια κατανάλωση κρασιού συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού, σύμφωνα με παγκόσμια μελέτη

 

Στοιχεία υγείας από 32 χώρες έδειξαν ότι η μέτρια κατανάλωση κρασιού θα μπορούσε να οδηγήσει σε μειωμένη συχνότητα εγκεφαλικών επεισοδίων, αλλά δεν μπορεί να ειπωθεί το ίδιο για άλλα αλκοολούχα ποτά.

 

Ερευνητές που εξέτασαν δεδομένα υγείας από 32 διαφορετικές χώρες βρήκαν στοιχεία ότι η κατανάλωση κρασιού σε μέτριες ποσότητες μπορεί να σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Neurology, χρησιμοποίησαν δεδομένα από τη μελέτη INTERSTROKE, η οποία εξέτασε πολλούς παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό σε 32 χώρες.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν αναφορές για την κατανάλωση αλκοόλ από 26.000 συμμετέχοντες. Περίπου οι μισοί είχαν υποστεί εγκεφαλικό.

Αφού αναλύθηκαν τα άτομα ανά τύπο αλκοολούχου ποτού που καταναλώθηκαν (κρασί, μπύρα, αλκοολούχο ποτό ή «άλλο») και λαμβάνοντας υπόψη πρόσθετους παράγοντες κινδύνου όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, κάπνισμα, διαβήτης, διατροφή και σωματική δραστηριότητα, οι ερευνητές κατέληξαν στα συμπεράσματά τους.

Βρήκαν μια συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης κρασιού και της μειωμένης συχνότητας εγκεφαλικών επεισοδίων, αν και όχι μεταξύ εκείνων που ανέφεραν υψηλά επίπεδα κατανάλωσης ή υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ.

«Το μοτίβο υποδηλώνει ότι η χαμηλότερη κατηγορία πρόσληψης κρασιού είχε τον χαμηλότερο κίνδυνο», είπε ο επικεφαλής συγγραφέας Andrew Smyth στο Wine Spectator.

Ο Smyth, καθηγητής κλινικής επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Galway, επανέλαβε τα προηγούμενα συναισθήματα σχετικά με τον ευεργετικό ρόλο που μπορούν να έχουν οι πολυφαινόλες, που βρίσκονται στο κόκκινο κρασί, στην υγεία μας.

«Όπως έχουν αναφέρει άλλες μελέτες, το κρασί περιέχει ουσίες όπως πολυφαινόλες, οι οποίες δεν υπάρχουν στον ίδιο βαθμό σε άλλα είδη αλκοόλ, που μπορεί να έχουν σημαντικές επιδράσεις ανεξάρτητα από το αλκοόλ», είπε.

Η μπύρα, τα οινοπνευματώδη και άλλα αλκοολούχα ποτά δεν συσχετίστηκαν με μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού.

Ο Smyth σημείωσε τους περιορισμούς της μελέτης, δηλαδή ότι ο αριθμός των συμμετεχόντων που μελετήθηκαν από κάθε περιοχή είναι σχετικά μικρός και ότι μπορεί να παίζουν ρόλο και άλλοι πολιτιστικοί και κοινωνικοοικονομικοί παράγοντες.

Πηγή

Share this post