Η μέτρια κατανάλωση κρασιού, τυριού και καφέ συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο για την υγεία της καρδιάς

Η μέτρια κατανάλωση κρασιού, τυριού και καφέ συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο για την υγεία της καρδιάς

 

Μια σε βάθος επιστημονική ανασκόπηση που ανέλυσε τα ευρήματα πολλαπλών μελετών σχετικά με τη σχέση μεταξύ διατροφικών συνηθειών ομάδων και της καρδιαγγειακής υγείας διαπίστωσε ότι η μέτρια κατανάλωση κρασιού, τυριού και καφέ θα μπορούσε να συνδεθεί με μια πιο υγιή καρδιά.

Μια ερευνητική ομάδα στο Ιταλικό Πανεπιστήμιο της Νάπολης Federico II, με επικεφαλής τον Δρ Gabriele Riccardi, πραγματοποίησε μια ανασκόπηση των σχετικών κινδύνων και των ωφελειών από την κατανάλωση διαφορετικών ομάδων τροφίμων, με τα ευρήματα της μελέτης σε τρία μάλλον επιθυμητά αναλώσιμα: κρασί, τυρί και καφέ να είναι ιδιαίτερα ενδιαφέροντα.

Ο Δρ Gabriele Riccardi σημείωσε ότι μια ανάλυση μελετών για την κατανάλωση τυριού το 2020 διαπίστωσε μείωση κατά 18% της συχνότητας καρδιακής προσβολής μεταξύ εκείνων που έτρωγαν τακτικά τυρί. Άλλες μελέτες φάνηκαν επίσης να δείχνουν μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων μεταξύ εκείνων που έτρωγαν τυρί με μέτρο.

Εν τω μεταξύ, η κατανάλωση τριών φλιτζανιών καφέ την ημέρα έχει συνδεθεί με μείωση 10-16% του κινδύνου καρδιακών παθήσεων, ακόμη και της θνησιμότητας. Ωστόσο, η ανάλυση δείχνει ότι η κατανάλωση περισσότερων από πέντε φλιτζανιών την ημέρα εξάλειψε κάθε τέτοιο όφελος.

Όσον αφορά το κρασί, ο Δρ Gabriele Riccardi διαπίστωσε ότι η κατανάλωση δύο ποτηριών κρασιού την ημέρα συνδέθηκε με τη βέλτιστη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων, στο 32%. Ωστόσο, οποιαδήποτε υψηλότερη κατανάλωση είχε δυσμενείς επιπτώσεις στον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Ο Riccardi εξήγησε τι πιστεύει ότι συμβαίνει σε σχέση με την κατανάλωση αλκοόλ και τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων στο Wine Spectator:

“Ως συνέπεια της αυξημένης ροής αίματος, μεγαλύτερη ποσότητα ινσουλίνης φτάνει στα μυϊκά κύτταρα, αυξάνοντας έτσι τη χρήση γλυκόζης και μειώνοντας τη συγκέντρωσή της στο αίμα”, είπε.

“Επιπλέον, η μέτρια χρήση αλκοόλ μειώνει τα επίπεδα ινωδογόνου και τους παράγοντες πήξης καθώς και τους φλεγμονώδεις δείκτες, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων”.

Ο Riccardi δήλωσε στο δημοσίευμα ότι η μέτρια κατανάλωση κόκκινων κρασιών με γεμάτο σώμα είναι πιθανό να είναι η καλύτερη, καθώς αυτά περιέχουν υψηλότερες ποσότητες πολυφαινολών-των οποίων οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες μπορεί να συμβάλλουν στον μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και διαβήτη. Το προσδιόρισε, προσθέτοντας ότι η περιεκτικότητα σε πολυφαινόλη ενός έως δύο ποτηριών κρασιού ήταν απίθανο να είναι επαρκής και έτσι η κατανάλωση άλλων τροφών πλούσιων σε πολυφαινόλες με μέτρο, παράλληλα με το κρασί θα μπορούσε να είναι πιο ωφέλιμη.

«Ένα ποτήρι καλό κρασί είναι το φυσικό συμπλήρωμα ενός γεύματος που συνδυάζει γαστρονομική απόλαυση και υγεία», είπε ο Riccardi. «Πολλοί αιώνες ανθρώπινης εμπειρίας μας δίδαξαν ότι η μακροζωία και η ποιότητα ζωής μπορούν να βελτιωθούν σημαντικά με το τι τρώμε και τι πίνουμε».

πηγή: thedrinksbusiness

Share this post