Μυστήριο περιβάλλει την εξαφάνιση κρασιών αξίας 1,3 εκατομμυρίων λιρών από εστιατόριο του Παρισιού

Μυστήριο περιβάλλει την εξαφάνιση κρασιών αξίας 1,3 εκατομμυρίων λιρών από εστιατόριο του Παρισιού

Η τελευταία απογραφή του κελαριού του ιστορικού La Tour d’Argent του Παρισιού αποκάλυψε ότι έχουν εξαφανιστεί ανεξήγητα 83 μπουκάλια κρασιού, συμπεριλαμβανομένου του Domaine de la Romanée-Conti.

 

Η ιστορία του La Tour d’Argent υποτίθεται ότι χρονολογείται από το 1582 και τη βασιλεία του Ερρίκου Γ’ της Γαλλίας, όταν άνοιξε ένα πανδοχείο με έναν πύργο κατασκευασμένο από ασημί πέτρα από την περιοχή της Σαμπάνιας (εξ ου και το όνομα). Στα χρόνια πριν από τη Γαλλική Επανάσταση, έγινε από τα πρώτα εκλεκτά μέρη για φαγητό της χώρας. Το 1911 αγοράστηκε από τον André Terrail, του οποίου ο εγγονός, που ονομάζεται επίσης André, είναι σήμερα υπεύθυνος.

Όταν το ιστορικό εστιατόριο Café Anglais έκλεισε το 1913, τον επόμενο χρόνο το περιεχόμενό του μεταφέρθηκε στο La Tour d’Argent. Σήμερα το La Tour d’Argent, έχει μερικά απίστευτα πολύτιμα κρασιά, συμπεριλαμβανομένων 1870 σοδειών Château Gruaud-Larose και Clos de Vougeot, που σώθηκαν από τη γερμανική εισβολή το 1940 όταν ο Claude Terrail, ο πατέρας του σημερινού ιδιοκτήτη, έκτισε  το κελάρι. Υπάρχουν επίσης φιάλες από τον 18ο αιώνα, που χρονολογούνται πριν από την Επανάσταση.

Τώρα υπό τον επικεφαλής σομελιέ Βίκτορ Γκονζάλες, σήμερα το κελάρι περιέχει περίπου 320.000 μπουκάλια (ο κατάλογος είναι τόσο βαρύς, περίπου 8 κιλά, που μεταφέρεται στους πελάτες με τρόλεϊ). Ωστόσο, μια μικρή αλλά αισθητή “τρύπα” έχει γίνει σε αυτόν τον αριθμό και κανείς δεν φαίνεται να ξέρει πώς.

Μερικά από τα πιο πολύτιμα κρασιά έχουν εξαφανιστεί από τότε που έγινε η τελευταία απογραφή τον Ιανουάριο του 2020, όπως ανέφερε το τοπικό μέσο ενημέρωσης Le Parisien – και δεν αναφέρθηκε διάρρηξη τα τέσσερα χρόνια που μεσολάβησαν. Στις 25 Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους υποβλήθηκε καταγγελία από τον διευθυντή του εστιατορίου σχετικά με την απουσία σπάνιου κρασιού αξίας 1,5 εκατομμυρίου ευρώ (1,3 εκατ. £) και το Τρίτο Τμήμα της Δικαστικής Αστυνομίας του Παρισιού διερευνά τώρα τι θα μπορούσε να έχει συνέβη με τα μπουκάλια.

Εκτός από το εξαφανιζόμενο Domaine de la Romanée-Conti και μερικές ακόμα Grands Crus Βουργουνδίες αναφέρθηκαν επίσης ότι αγνοούνται, αν και δεν έχει αποκαλυφθεί ακόμη μια πλήρης λίστα με τα μπουκάλια και τα vintage που έχουν πραγματικά εξαφανιστεί.

Share this post