Η Moët & Chandon κυκλοφόρησε μια «νέα» prestige cuvée που ονομάζεται Collection Impériale Création No.1

Η Moët & Chandon κυκλοφόρησε μια «νέα» prestige cuvée που ονομάζεται Collection Impériale Création No.1

Η Moët & Chandon γιορτάζει την 280η επέτειό της με το νέο cuvée, την Collection Impériale Création No.1 Το cuvée είναι ένα μείγμα επτά αξιοσημείωτων vintage.

Η πιο πρόσφατη έκφραση είναι προϊόν του αιωνόβιου savoir-faire του Maison και φτάνει ακριβώς τη στιγμή που ο οίκος αποκαλύπτει μια νέα Δημιουργία κάθε δύο χρόνια ως αντίστροφη μέτρηση για την 300η επέτειο της εταιρείας. Προσθέτοντας στο χαρτοφυλάκιο, το νέο μπουκάλι εμβαθύνει τη Collection Impériale, ενώ χαιρετίζει το μέλλον.

Εκτός από το νέο cuvée, η Moët & Chandon έχει συνεργαστεί με τον σύγχρονο Αμερικανό καλλιτέχνη Daniel Arsham. Ο καλλιτέχνης δημιούργησε ένα avant-garde αριστούργημα και συλλεκτικές περιορισμένες εκδόσεις για να συνοδεύσουν την κυκλοφορία. Ο Arsham άντλησε έμπνευση από το Maison, δημιουργώντας μόνο 85 περιορισμένης έκδοσης μπουκάλια ως τρισδιάστατο time capsue που χρησιμεύει ως συσκευασία για τη Collection Impériale Création No. 1

Το κρασί είναι ένα σύνολο επτά διαφορετικών σοδειών με βάση, το ζωντανά φρέσκο Grand Vintage του 2013 παλαιωμένο σε δεξαμενές από ανοξείδωτο χάλυβα, που αντιπροσωπεύει το 42,5% του μείγματος. Συμπληρώνεται από πέντε παλαιότερες σοδειές Grand Vintage που έχουν παλαιώσει όλες σε δρύινα βαρέλια 50 Hl που αποτελούν άλλο 42,5% του μείγματος.

Μιλώντας σε μια γευσιγνωσία πριν από την κυκλοφορία στις 28 Ιουνίου του τρέχοντος έτους, ο chef de cave Benoït Gouez περιέγραψε αυτές τις πέντε σοδειές ως: «το πολύ πλήρες 2012, το ισχυρό 2010, το εξαιρετικό tenson του 2008, ο πλούτος και η δύναμη του γεμάτου σώμα 2006 , συν το οινικό και ζωηρό 2000.”

Ο Gouez πρόσθεσε: «Στη συνέχεια, το κρασί συμπληρώνεται με το 15% του τρύγου του 2004 παλαιωμένο σε μπουκάλι στις οινολάσπες του. Δεν χρειάζεται να είναι ένα μείγμα επτά συγκομιδών, οι μελλοντικές εκδόσεις μπορεί να είναι έξι ή οκτώ».

Το κρασί, ένα μείγμα Chardonnay Pinot 50/50, δεν δόθηκε καθόλου dosage και είναι έτσι η πρώτη σαμπάνια Brut Nature που κυκλοφόρησε η Moët.

Αναφερόμενος στην προκάτοχό της MC111, το τελευταίο μείγμα του οποίου βασίστηκε στο πολύ συγκεκριμένο vintage του 2003, ο Gouez είπε: «Το αποτέλεσμα ήταν λίγο πολύ βαρύ για το στυλ Moët. Εδώ ψάχνουμε περισσότερο για φρεσκάδα, φρουτώδη χαρακτήρα και ελαφρότητα. Η βάση του 2013 είναι πιο ζωντανή και φέρνει αυτή την ελαφρότητα. Τα  vintage παλαιώνονται χωριστά για περίπου ένα χρόνο και στη συνέχεια επιστρέφουν σε ανοξείδωτες δεξαμενές ή σκυρόδεμα [πριν την ανάμειξη]».

Για τον Gouez, αυτό το στοιχείο «παλαιωμένο σε βελανιδιά έχει να κάνει με την υφή και την πατίνα, όχι για να δώσει γεύσεις βελανιδιάς στο κρασί. Το μείγμα MC11 χρησιμοποιούσε νεότερη βελανιδιά, τώρα αυτά τα foudres είναι δέκα χρόνια μεγαλύτερα».

Για αυτόν, το στοιχείο του 2004 που παλαιώθηκε στις οινολάσπες του σε μπουκάλια αποκαλύπτει διαφορετικές πτυχές στο κρασί «πρώτα μια σκοτεινό αναγωγικό τοστάρισμα και επίσης ένα αξιοσημείωτο αλατούχο φινίρισμα», που του αρέσει.

Είναι η δική του εκδοχή της «ορυκτότητας», μια λέξη που δεν μπορεί να ορίσει, και ήταν μόνο στο αρχικό cuvée της MC1, το οποίο κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 2015, και όπου είδε για πρώτη φορά αυτό το στοιχείο αλατότητας σε ένα κρασί Moët.

Ο Gouez αποκαλύπτει ότι υπάρχουν κρασιά συνέχειας στο κελάρι που βασίζονται σε μια μετέπειτα ανώνυμη σοδειά και ελπίζει ότι τα κρασιά που θα ακολουθήσουν θα είναι επίσης Brut Nature, σημειώνοντας ότι έχει εκφράσει με συνέπεια στο παρελθόν μεγάλη απροθυμία να κάνει cuvée χωρίς dosage, «Ίσως εξελίσσομαι κι εγώ», είπε.

Σημείωσε ότι «κανείς, σε καμία από τις κρυφές προεπισκοπήσεις μας δεν έχει παρατηρήσει καν την έλλειψη οποιασδήποτε δόσης». Αλλά δεν αποκλείει να έχει χαμηλή δόση σε μελλοντικές εκδόσεις.

Το νέο κρασί απολασπώθηκε τον Μάρτιο του 2022 και έτσι, όταν δοκιμάστηκε τον Ιούνιο, είχε ήδη πάνω από ένα χρόνο παλαίωσης μετά την απομάκρυνση των οινολασπών. Ο Gouez είναι πεπεισμένος με περισσότερο χρόνο ότι το κρασί «θα γίνεται όλο και καλύτερο». Έχει κυκλοφορήσει μόνο αυτό που ο Gouez αποκαλεί “half-magnum” – δηλαδή μπουκάλια 75cl.

Συνέχισε: «Κάναμε μερικά magnum αλλά τα χάσαμε λόγω προβλημάτων με τα καπάκια. Έχουν κυκλοφορήσει 75.000 φιάλες και η λιανική τιμή αναμένεται να είναι της τάξης των 200 ευρώ».

Ξεκίνησε εν μέρει για τον εορτασμό της 280ης επετείου του οίκου, η ιδέα είναι ότι θα κυκλοφορεί μια νέα έκδοση αυτού του κρασιού κάθε δύο χρόνια μέχρι την 300η επέτειο, επομένως, είπε ο Gouez, «θα λειτουργήσει ως αντίστροφη μέτρηση για αυτή τη γιορτή».

Θα είναι διαθέσιμο στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία και την Ιαπωνία, αλλά όχι αρχικά στις Η.Π.Α.

Share this post