Μοσχάτο Άσπρο ΕΟΣ ΣΑΜΟΥ

Μοσχάτο Άσπρο ΕΟΣ ΣΑΜΟΥ

 

Περιοχή: Μαλαγάρι, Σάμου, Οίνος Ξηρός Ποικιλιακός

Ποικιλία: Μοσχάτο

Στο νησί που ο ίδιος ο θεός Διόνυσος δίδαξε την καλλιέργεια της αμπέλου αλλά και τον τρόπο οινοποίησης, ως ανταπόδοση στη βοήθεια που του παρείχαν για να κατατροπώσει τις Αμαζόνες, η σημαντική ποικιλία Μοσχάτο Άσπρο εδώ και αιώνες, έχει βρει το κατάλληλο μέρος και έχει συνδεθεί άρρηκτα με την ιστορία, την παράδοση και την οινική κουλτούρα του αιγαιοπελαγίτικου νησιού.

Και δεν είναι τυχαίο μιας και είναι γνωστή η αγάπη της ποικιλίας για επικλινείς αμπελώνες και ήλιο.

Αν και το νησί του Πυθαγόρα και του Επίκουρου όμως είναι γνωστό περισσότερο για τα περίφημα γλυκά κρασιά του, εδώ και αρκετά χρόνια η ΕΟΣΣΑΜΟΥ δοκιμάζει την έκφραση της ποικιλίας με διαφορετικές ξηρές οινοποιήσεις.

Αν και σε γενικές γραμμές, οργανοληπτικά, τα ξηρά αυτά κρασιά υπολείπονται σε ένταση των γλυκών εκδόσεων, παρ΄όλα αυτά με ένα γοητευτικό φρουτώδες και ανθικό σύνολο που διαθέτουν δηλώνουν ξεκάθαρα την ταυτότητα τους αποτυπώνοντας μια γραμμική τυπικότητα της ποικιλίας.

Το Μοσχάτο Άσπρο ΕΟΣ ΣΑΜΟΥ, προέρχεται από ημιορεινούς, ξερικούς αμπελώνες στοιβαγμένους σε πεζούλες ξερολιθιάς. Στο ποτήρι εμφανίζεται με λαμπερό λεμονοπράσινο χρώμα, ενώ τροφοδοτεί την μύτη με αρώματα φρέσκου χυμού σταφυλιών, βερίκοκου, αχλαδιού, περγαμόντο και πεπονιού που συμπληρώνονται από νότες λίτσι και ροδοπετάλων. Στο στόμα ο grapey-φρουτώδης χαρακτήρας υπερέχει του ανθικού ενώ γίνονται αντιληπτές και απαλές νότες κορίανδρου όσο πλησιάζουμε στην επίγευση. Τα γλυκά αρώματα φρούτων επιχειρούν να παρασύρουν αλλά η άγρυπνη οξύτητα επαναφέρει την τάξη. Ευγενικά αρωματικό, ζουμερό και ευχάριστο χωρίς να είναι ιδιαίτερα εκρηκτικό ή εξωτικό. Το αλκοόλ 12,5%.

Τιμή:

Βαθμολογία: 87/100

Share this post