Μπορεί να γίνει κρασί στο Διάστημα;

Μπορεί να γίνει κρασί στο Διάστημα;

Το “Veggie”, τμήμα διαστημικής καλλιέργειας της NASA, μιλά για τη σκοπιμότητα παραγωγής κρασιού στο διάστημα …

Διαστημικό κρασί;

Όταν εμείς οι άνθρωποι εξερευνούμε νέα σύνορα, ένα από τα πρώτα πράγματα που παίρνουμε μαζί μας, όπως έχει αποδειχθεί στην ιστορία είναι τα αμπέλια για να φτιάξουμε το αγαπημένο κρασί. Οι Κινέζοι έχουν ήδη σκεφτεί να κάνουν μια τέτοια κίνηση όταν, το 2016, έστειλαν στο διάστημα αμπέλια Cabernet Sauvignon, Merlot και Pinot Noir στο διάστημα για να τα μελετήσουν υπό συνθήκες διαστήματος.

Τα μεγάλα μυαλά της NASA έχουν ήδη εξετάσει τις καλλιέργειες στο διάστημα, με το τμήμα του συστήματος παραγωγής λαχανικών που λέγεται “Veggie“. Αυτό το τμήμα αναπτύσσει ήδη μια σειρά καλλιεργειών στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, συμπεριλαμβανομένης μιας ποικιλίας καλλιεργειών τύπου σαλάτας για να απολαύσουν οι αστροναύτες.

Αυτή την εβδομάδα ο κύριος ερευνητής της Gioia Massa, μίλησε στο Gizmodo για την καλλιέργεια αμπέλου και οίνου στο διάστημα.

«Τα σταφύλια του κρασιού θα ήταν μια ενδιαφέρουσα πρόκληση», είπε ο Massa στο Gizmodo. «Έχουμε δουλέψει με μερικά οπωροφόρα δέντρα-νάνους που αναπτύχθηκαν από το USDA και έχω ακούσει ότι έχουν και κάποια αμπέλια –νάνους, οπότε αν τα φυτά ήταν αρκετά μικρά ή θα μπορούσαν να αναπτυχθούν με  φώτα, θα ήταν ασφαλώς δυνατό να αναπτυχθούν ».

Ακόμη και η γονιμοποίηση των αμπέλων είναι κάτι που θα μπορούσε να εξεταστεί, αφού  το Veggie πειραματίζεται με επικονίαση ντοματών, ψεκάζοντας τα λουλούδια.

Αλλά μπορεί να γίνει κρασί στο Διάστημα;

«Για την πραγματική διαδικασία παραγωγής κρασιού δεν είμαι πραγματικά βέβαιος, αλλά υποπτεύομαι ότι θα μπορούσε να αναπτυχθεί ένας μικροβιακός βιοαντιδραστήρας που θα επέτρεπε τη ζύμωση και άλλες διεργασίες να εμφανιστούν στην μικροβαρύτητα», λέει ο Gioia Massa.

Διαβάστε σχετικά: Η NASA ανακοίνωσε την φύτευση του πρώτου διαστημικού αμπελώνα!

«Η ζύμωση είναι μια αναερόβια διαδικασία, οπότε το γεγονός ότι τα υγρά και τα αέρια δεν αναμειγνύονται καλά στο διάστημα μπορεί να μην είναι πρόβλημα … Ίσως χρειαστεί να εμβολιαστούν με τους σωστούς τύπους μικροοργανισμών, αλλά νομίζω ότι θα ήταν σίγουρα δυνατό».

Υπάρχει χώρος για κρασί στο διάστημα;

Αν και η καλλιέργεια αμπέλου στο διάστημα μπορεί να είναι εφικτή, χωρίς ασθένειες και παράσιτα, ο χώρος και η απόδοση είναι ένα προφανές πρόβλημα. Με τον τρέχοντα χώρο στο ISS, θα υπήρχε αρκετή απόδοση για να δημιουργηθεί περίπου ένα μπουκάλι κρασί το χρόνο!

Share this post