Μπορεί να χαλάσει το κρασί από ψηλή θερμοκρασία;

Μπορεί να χαλάσει το κρασί από ψηλή θερμοκρασία;

Η ζέστη του καλοκαιριού μπορεί να είναι καταστροφική για το κρασί. Όταν οι θερμοκρασίες είναι ακραίες μπορεί να γυρίσετε σπίτι και να ανακαλύψετε ότι έχει βγει το πώμα από το μπουκάλι κρασιού που σκοπεύατε να απολαύσετε και το κρασί έχει απαίσια γεύση. Όσο το κρασί θερμαίνεται τόσο αλλάζει η δομή των πρωτεϊνών του. Ουσιαστικά όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 26 βαθμούς Κελσίου μαγειρεύονται οι πρωτεΐνες λόγω ζέστης, και αυτό προκαλεί ανεπανόρθωτη ζημιά. Ακόμα όμως κι αν δεν είναι ακραίες οι θερμοκρασίες, η θερμότητα θα βλάψει το κρασί σας με την πάροδο του χρόνου. Παρακάτω σας παρουσιάζουμε μερικά προειδοποιητικά σημάδια που σας αποκαλύπτουν ότι το κρασί χάλασε από τη ζέστη.

  1. Διαρροή κρασιού

Το πιο εύκολο πράγμα που ψάχνετε είναι μια διαρροή. Ένα μπουκάλι κρασί είναι πάντα καλά σφραγισμένο και δεν επιτρέπει καμία διαρροή.  Αν παρατηρήσετε τυχόν διαρροή υγρών ή κολλώδεις επιφάνειες γύρω από ένα μπουκάλι κρασί, μπορεί να έχει υποστεί ζημιά από τη θερμότητα.

  1. Παραμορφωμένος φελλός

Ένα άλλο πράγμα που  πρέπει να τσεκάρετε είναι αν ο φελλός είναι παραμορφωμένος.  Αν δείτε ότι ο φελλός φαίνεται έχει ανεβεί πάνω από την επιφάνεια του μπουκαλιού -συμπαρασύροντας και το καψύλιο, είναι παραμορφωμένος ή ακόμα και ραγισμένος, πιθανότατα το κρασί είναι στο στάδιο ακριβώς προτού αρχίσει να διαρρέει. Ο φελλός μιας φιάλης κρασιού αποθηκευμένης σε κατάλληλη θερμοκρασία δεν θα αλλάξει το μέγεθος ή το σχήμα του, όσος καιρός κι αν περάσει από την εμφιάλωση.

  1. «Μαγειρεμένη» γεύση

Μια γευστική δοκιμή μπορεί να αποκαλύψει εάν το κρασί σας έχει υποστεί ζημιά από τη θερμότητα. Το κρασί που έχει αποθηκευτεί σε πολύ ζεστές θερμοκρασίες δεν θα έχει καθόλου καλή γεύση κρασιού. Θα έχει την ίδια γεύση με κρασί το οποίο μαγειρεύτηκε. Εάν το κρασί είναι φρουτώδες, θα έχει γεύση σαν αφυδατωμένος, καμένος καρπός. Άλλα κρασιά μπορεί να έχουν γεύση πολύ επίπεδη, πράγμα που σημαίνει ότι θα έχουν μια μονοδιάστατη, ισχυρή γεύση, που δεν θα είναι καθόλου ευχάριστη. Δεν χρειάζεται να είστε ειδικός για να καταλάβετε από τη γεύση εάν το κρασί σας έχει χαλάσει. Μόλις φτάσει στα χείλια σας, θα καταλάβετε τι εννοούμε!

  1. Κολλημένος φελλός

Αν το μπουκάλι σας είναι σφραγισμένο, προσπαθήστε να στριφογυρίσετε τον φελλό. Θα πρέπει να είστε σε θέση να στρίψετε κυκλικά τον φελλό χωρίς να έχετε προβλήματα. Εάν ο φελλός φαίνεται κολλημένος ή φαίνεται ότι κολλάει στις άκρες, η θερμότητα είναι πιθανό να είναι η αιτία γι ‘αυτό. Κάθε φορά που το κρασί εκτίθεται σε θερμότητα, είτε η φιάλη έχει ανοιχτεί ή όχι, ο φελλός διογκώνεται. Αν ο φελλός σας δεν κουνιέται, σημαίνει ότι το κρασί πιθανότατα έχει χαλάσει.

Εάν πηγαίνετε σε ένα κατάστημα ποτών που δεν είναι κλιματιζόμενο, βεβαιωθείτε ότι έχετε ελέγξει πλήρως οποιαδήποτε μπουκάλια κρασιού θέλετε να αγοράσετε. Ακόμα κι αν οι φιάλες φαίνονται ωραίες, ίσως θελήσετε να αγοράσετε το κρασί σας κάπου αλλού.

Διαβάστε σχετικά: Ποιά είναι τα πιό συνηθισμένα σφάλματα στο κρασί και πώς τα εντοπίζουμε;

Συχνά ελαττώματα του κρασιού

Τι είναι αυτό που κάνει κάποια κρασιά να γίνονται καλύτερα όταν παλαιώνουν και κάποια άλλα να μετατρέπον​ται σε ξύδι;

Share this post