Μπορεί να αφαιρεθεί η περιεκτικότητα του κρασιού σε αλκοόλ με βρασμό;

Μπορεί να αφαιρεθεί η περιεκτικότητα του κρασιού σε αλκοόλ με βρασμό;

Πόση ώρα πρέπει να βράσετε κρασί για να αφαιρέσετε το αλκοόλ;

Ακόμα και πιάτα που περιέχουν κρασί που μαγειρεύονται για ώρες θα εξακολουθούν να περιέχουν μικρές ποσότητες αλκοόλ. Το USDA έχει συγκεκριμένες οδηγίες σχετικά με τη διατήρηση αλκοόλ σε έτοιμα τρόφιμα.

Αλλά ένα κρασί που έχει βράσει για ώρες δεν θα έχει καθόλου γεύση όπως είχε πριν το βράσετε. Οι γεύσεις των φρέσκων φρούτων θα γίνουν «μαγειρεμένες» γεύσεις, και το κρασί θα γίνει επίσης λίγο πιο σιρόπι. Παρόλο που αυτό γίνεται ένα υπέροχη μαρινάδα για παϊδάκια, δεν νομίζω ότι θα ήταν κάτι που θα ήθελε να πιει κάποιος.

 

Διαβάστε σχετικά: Κάνει τα παιδιά να τρώνε φαγητό μαγειρεμένο με κρασί;

 

Το κρασί χωρίς αλκοόλη που παράγεται στο εμπόριο παράγεται  συνήθως με τις ακόλουθες διαδικασίες:

Κρασί χωρίς αλκοόλ με απόσταξη

Απόσταξη είναι η διαδικασία απομάκρυνσης του αλκοόλ από το κρασί μέσω ατμού. Με άλλα λόγια, οι εμπορικοί παραγωγοί βάζουν το κρασί σε ένα εξαιρετικά ισχυρό κενό και το θερμαίνουν. Καθώς αυξάνεται η αναρρόφηση του κενού, μειώνεται η θερμοκρασία βρασμού του κρασιού. Αυτό επιτρέπει στους οινοπαραγωγούς να θερμαίνουν το κρασί σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες έτσι ώστε να μην ζεσταίνεται πολύ και να μην οξειδώνεται. Δυστυχώς με αυτή την μέθοδο μαζί με το αλκοόλ εξατμίζονται αρκετά αρωματικά στοιχεία του κρασιού. Ευτυχώς, από την άλλη, πολύ λίγες κορυφαίες μάρκες μη αλκοολούχων οίνων χρησιμοποιούν αυτή τη διαδικασία.  Σκεφτείτε επίσης ότι ακόμη και αυτή η διαδικασία δεν μπορεί να εξαλείψει εντελώς το αλκοόλ.

Κρασί χωρίς αλκοόλ με αντίστροφη όσμωση

Η δεύτερη μέθοδος απομάκρυνσης αλκοόλης είναι το φιλτράρισμα ή αντίστροφη όσμωση. Σε αυτή τη διαδικασία, οι οινοποιοί χρησιμοποιούν εξαιρετικά υψηλή πίεση για να ωθήσουν το κρασί σε μια μεμβράνη τόσο λεπτή ώστε μόνο το νερό και το αλκοόλ να μπορούν να διαρρέουν μέσα από αυτό. Επαναλαμβάνουν αυτή τη διαδικασία έως ότου το κρασί να συμπυκνωθεί. Στη συνέχεια προστίθεται νερό για να δημιουργηθεί ο οίνος χωρίς οινόπνευμα.

Μόλις αφαιρεθεί το αλκοόλ από το κρασί, είναι έτοιμο για εμφιάλωση και κατανάλωση. Η οινοποίηση είναι μια μοναδική και όμορφη διαδικασία και η μη οινοπνευματική οινοποίηση κάνει τη διαδικασία ένα βήμα πιο πέρα ​​για να κάνει ένα προϊόν που είναι διαθέσιμο σε μια ευρύτερη ποικιλία καταναλωτών.

Μέθοδος απομάκρυνσης αλκοόλ με φυγοκέντριση: “Rotating Cone Column” και σε μικρή κλίμακα -στην ίδια φιλοσοφία- η Rotary Evaporator.

Υπάρχουν και μερικά οινοποιεία, όπως το Navarro και το Castello di Amorosa, που πωλούν χυμό σταφυλιού χωρίς ζύμες από σταφύλια κρασιού.

Διαβάστε επίσης: Πως παράγεται η μπύρα χωρίς αλκοόλ;

Share this post