Μπορούμε να αποθηκεύσουμε πατάτες και άλλα λαχανικά στο κελάρι μαζί με το κρασί;

Μπορούμε να αποθηκεύσουμε πατάτες και άλλα λαχανικά στο κελάρι μαζί με το κρασί;

Τα κελάρια που αποθηκεύουμε τρόφιμα και τα κελάρια κρασιού είναι σχεδόν παρόμοια. Η ιδανική κάβα είναι σκοτεινή και δροσερή, με σταθερή θερμοκρασία περίπου 13 ° C και 70% υγρασία.

Οι πατάτες αποθηκεύονται σε δροσερά, σκοτεινά μέρη, με καλή ροή αέρα – παρόμοια με τα κελάρια κρασιού, απλά λίγο πιο ψυχρά.  Λάβετε υπόψη, ωστόσο, ότι οι πατάτες που είναι συσκευασμένες σε σακούλες, διχτάκια ή τσουβάλια έχουν καθαριστεί, ταξινομηθεί και συσκευαστεί. Μόλις βγουν από τη συσκευασία, η διάρκεια ζωής τους αρχίζει να μετράει αντίστροφα ενώ  θα περιμένατε ότι αυτές θα αποθηκευτούν (καλυμμένες, δροσερές, χωρίς φως) για πολύ καιρό στη θερμοκρασία / υγρασία του κελαριού σας. Θα δείτε τις πατάτες σας αργότερα να αφυδατώνονται και να αρχίσουν να βλαστάνουν. Ακόμα και σε αυτό το στάδιο οι πατάτες μπορούν να φαγωθούν, απλώς ξεφλουδίστε και αφαιρέστε τις φύτρες. ”

Όταν οι πατάτες διατηρούνται πολύ κρύες (όπως στα ψυγεία τροφίμων), τα άμυλα στις πατάτες αρχίζουν να διασπώνται σε ζάχαρα, αλλάζοντας και η γεύση τους, προκαλώντας και την αλλαγή του χρώματος τους όταν μαγειρεύονται. Η πολύ ζέστη μπορεί να τις κάνει να να βλαστήσουν και να συρρικνωθούν. Το σκοτάδι εμποδίζει τις πατάτες να γίνουν πράσινες και πικρές. Οι πατάτες χρειάζονται ροή αέρα για να αποτρέψουν τη συσσώρευση υγρασίας, ώστε να μην σαπίσουν.

Δεν υπάρχει τίποτα κακό στις ίδιες τις πατάτες που θα μπορούσε να προκαλέσει βλάβη στο κρασί σας. (Δεν θέλετε να αποθηκεύσετε κρεμμύδια, ωστόσο, καθώς τα κρεμμύδια απελευθερώνουν αέρια που μπορούν μακροχρόνια να επηρεάσουν το κρασί). Αλλά γενικότερα νομίζω ότι η αποθήκευση πατάτας και λαχανικών στο κελάρι με τα κρασιά, είναι καλή χρήση χώρου, ειδικά σε αυτές τις αβέβαιες στιγμές.

Share this post